Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В средата на седмицата с горещите сюжети "Точно днес"

Изненади след гласуването на петия вот на недоверие към кабинета на Бойко Борисов нямаше. Резултатите от него бетонираха оставането  му власт до изборите през пролетта.

Часове преди това  от Брюксел българският премиер стовари върху уличното недоволство новината,  под чиято  тежест за договорени за България 29 млд евро от Европа,  то би следвало да се огъне.

В политическата математика обаче често понятието „абсолютно“ – преминава в „относително“. И  изводите остават за хората.

И макар че на 14-я ден от протестите вече имаме поне два отговора на въпроси,  поставящи в зависимост „здравето“ на управленската коалиция, развръзката предстои –  за начина, по който ще управляват ГЕРБ и Патриотите, за очакваните големи промени в Кабинета, за трудния разговор между властта и хората, за отчетените грешки и спасителните за демокрацията решения.  Събеседници – депутатът от ПФ Славчо Атанасов и политическият анализатор и социолог Живко Георгиев.

Приятели и почитатели на легендарния джаз музикант Милчо Левиев, сред които президентът Петър Стоянов,  си определиха среща на Небет тепе, за да изпълнят последното му желание, като разпръснат праха му в три града – родния Пловдив, Лос Анджелис, където премина голяма част от кариерата на музиканта, и над Солун, където той живя през последните години.

В рубриката „Великите европейци“  Пламен Асенов ще представи своя разказ за френския писател Марсел Пруст – романист, критик и есеист, представител на модернизма в литературата от началото на 20 в.

И в сряда ще посрещнем деня с директора на ГХГ-Пловдив Красимир Линков. Той  е гостът ни в рубриката „Добро утро, ден“ тази седмица. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Точно днес" на 5 август

На 5 август в програма „Точно днес“ минаваме през политиката и мръсния въздух, за да стигнем до развитието на българистиката в чужбина. Политическите консултации приключиха, а с тях се сложи край и на надеждите за съставянето на редовно правителство в рамките на 50-то Народно събрание. След отказа на ГЕРБ-СДС да..

публикувано на 04.08.24 в 17:00

В клуба говорим за олимпиадата и творците

  В днешното издание на „Клуб неделя“ ще се опитаме да отворим завесата и да погледнем от другата страна на олимпиадата. Какво крият Парижките потайности очакваме да научим от колегите Антони Йорданов от БНР и Димитър Вельов от БТА – специалните пратеници във Франция на двете национални медии. Темата ще допълним и със специален гост в студиото..

публикувано на 04.08.24 в 14:44

Неделно с „Шейкър“

"Неделята е виновна за всичко, ако не беше неделята, нямаше да има и понеделник" Габриел Гарсия Маркес Тази неделя, с Елена Шахънска, сме заедно в поредния епизод на съвместната ни рубрика и говорим за това как да отпуснем душата, когато нещо ни тревожи. С Мира Мохсен ще ви кажем повече за първото издание на детския фестивал за..

обновено на 03.08.24 в 16:28

"Добро утро, ден!" с Антония Димитрова

Галеристката Антония  Димитрова е родена в гр.Пловдив. Работи в областта на нетъкания текстил / Fibre Art/ и на абстрактните композиции в различни техники, като през 1991 г. в реална среда осъществява монументалната текстилна пластика „Движение“ в приемната на Президента на Световната федерация по лека атлетика.Има самостоятелни изложби в..

обновено на 03.08.24 в 01:35

"Вход свободен" в разгара на лятото

За местните и гостите под тепетата лятото е обичайно изпитание откакто обитават  този любим сезонен котлон, наречен Пловдив. Хем нажежено, хем душно, а понякога, като днес и опушено. Затова  градът през този период обикновено се опразва наполовина и населението ударно се изнася по- далече от жегата по планини и морета. Някои като нас самоотвержено..

публикувано на 02.08.24 в 10:05