Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Намаленият ДДС има политически, а не икономически цели

ДДС за бирата и виното, които се сервират в заведения, за фитнес залите, за комисионата на туроператорите и за случайните превози с цел туризъм се намалява на 9%, реши Народното събрание.

Според винопризводителя Росица Касабова това е пореден пример на политическо решение за икономиката, което няма да доведе до успех. Нашата държава не оставя на пазара де срегулира, а го изкривява с решения, които целят политически ефект. 

В пандемията бяхме засегнати всички, а сега облекчения за един бранш ще стане натоварване на друг.

Крайните засегнати ще бъдат потребителите и няма никаква гаранция, че това намаление ще увеличи потреблението. Най- важното за успеха на едно решение е да се направи предварителен анализ какво ще е отражението му. Такъв анализ няма, каза за Касабова.  

Тя описа неуспеха на антикризисните мерки до сега. 

За прословутата 60:40 - първоначално тя е обявена за всички фирими , които нямат задължения към даржавата. "Ами ти като си в криза и не можеш да работиш, как да нямаш задължения?!" 

Същото е с разсрочването на кредите, поощрено като анкиризисна мярка, ав същото време абсурдно се иска да нямаш кредити...

Същото е и евросредствата, за които на местно ниво се пишат такива условия, че пак се възползват определени фирми.

Росица Касабова сподели, че предстои тежък сезон за прибирането на грозде, заради традиционната липса на работна ръка. 

Тя сподели и новото затруднение, което им предстои с изискванията за видеонаблюдение към данъчните складове. Предстоят твърде кратки срокове за изпълнение, за сметка на това ще излезе и скъпо.

Цялото ентервю е в прикачения звуков файл.


Още от категорията

Ковид - 19 затвори община "Марица" до понеделник

Заради служителка с коронавирус затвориха до края на работния ден утре сградата на община Марица. Заместник-кметът Петър Минков уточни, че всички служители са пуснати по домовете и тече пълна дезинфекция на всички помещения.  Служителката с коронавирус не работи с граждани, уточни зам.-кметът.  Жената се чувства добре, имала е 2 дни..

публикувано на 06.08.20 в 12:15

По-неблагоприятен вариант ще са предсрочни избори

„Изненада беше самото спешно свикване на националната конференция на ГЕРБ. Иначе посланията вече бяха тествани в последните три седмици. Тя се организира и като отправяне на знак към обществото, че протестите в столицата и в други градове на страната, не са единственото лице на ситуацията в държавата, а има и друга страна“, това заяви в..

публикувано на 06.08.20 в 11:18

Правителството трябва да изкара пълен мандат

В структурите, а и на ниво на областните координатори на ГЕРБ не виждаме никаква логика във вариант правителство без Бойко Борисов. Още повече, че след няколко месеца ще има редовни избори. А и на фона надействията на това правителство през годините, няма обективна причина за такова действие. Това заяви в интервю за Радио Пловдив Иван Тотев,..

публикувано на 06.08.20 в 10:14
Проф. Антоанета Христова, директор на Института за изследване на населението и човека (ИИНЧ) към БАН

Възможен е кабинет без Бойко Борисов до изборите

Месеци в пандемия,  месец в протести,  доказано тежка година с двете двойки и две нули.  Търсим още измерения на лятото с протест, под знака на последните нагласи на българите, очертани от социолозите с идеята да се гласува. Политическият психолог проф.  Антоанета Христова  коментира недоволството, тенденциите пред новите формации и пред властта...

обновено на 05.08.20 в 10:14

Специален орган за помиряване на спорове ще заработи в Пловдив

Потребителите, търговците или как пазим правата си - темата коментираме в програма "Точно днес" с доц.  Димитър Деков , председател на Сдружението за правна помощ на потребителите.  Оттам са разработили правила за алтернативно решаване на спорове. В момента текат информационни дни за популяризиране на алтернативните методи за решаване на..

публикувано на 05.08.20 в 09:07