Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Намаленият ДДС има политически, а не икономически цели

ДДС за бирата и виното, които се сервират в заведения, за фитнес залите, за комисионата на туроператорите и за случайните превози с цел туризъм се намалява на 9%, реши Народното събрание.

Според винопризводителя Росица Касабова това е пореден пример на политическо решение за икономиката, което няма да доведе до успех. Нашата държава не оставя на пазара де срегулира, а го изкривява с решения, които целят политически ефект. 

В пандемията бяхме засегнати всички, а сега облекчения за един бранш ще стане натоварване на друг.

Крайните засегнати ще бъдат потребителите и няма никаква гаранция, че това намаление ще увеличи потреблението. Най- важното за успеха на едно решение е да се направи предварителен анализ какво ще е отражението му. Такъв анализ няма, каза за Касабова.  

Тя описа неуспеха на антикризисните мерки до сега. 

За прословутата 60:40 - първоначално тя е обявена за всички фирими , които нямат задължения към даржавата. "Ами ти като си в криза и не можеш да работиш, как да нямаш задължения?!" 

Същото е с разсрочването на кредите, поощрено като анкиризисна мярка, ав същото време абсурдно се иска да нямаш кредити...

Същото е и евросредствата, за които на местно ниво се пишат такива условия, че пак се възползват определени фирми.

Росица Касабова сподели, че предстои тежък сезон за прибирането на грозде, заради традиционната липса на работна ръка. 

Тя сподели и новото затруднение, което им предстои с изискванията за видеонаблюдение към данъчните складове. Предстоят твърде кратки срокове за изпълнение, за сметка на това ще излезе и скъпо.

Цялото ентервю е в прикачения звуков файл.


Още от категорията

Никой, желаещ ваксина в Пловдив, няма да бъде върнат

Здравният министър доктор Стойчо Кацаров призова българите да се ваксинират срещу Covid-19. Той издаде заповед за създаване на логистични центрове във всяка община, в които Регионалните здравни инспекции ще доставят необходимите количества ваксини за общопрактикуващите лекари. Целта е приоритетно да бъдат обхванати над 60-годишните...

обновено на 17.05.21 в 17:02

Гарите в Белозем и Маноле - обновени и удобни

Гарите в Белозем и Маноле са модернизирани и с нов европейски облик след изпълнението на втората фаза от проекта за рехабилитация на железопътната инфраструктура  на линията Пловдив-Бургас в обособена позиция 1 в участъка Скутаре – Оризово. Цялостното обновяване на отсечката е по Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфрастуктура“..

публикувано на 17.05.21 в 16:34
Бранимир Белчев- член на УС на Съюза на екскурзоводите

Екскурзоводи искат помощ от Кабинета

Екскурзоводи поискаха подкрепа от новото служебно правителство. В подписка близо 200 души, които упражняват тази дейност, изразяват разочарование от предложената помощ чрез европрограма. По нея се финансират видеопрезентации на туристически забележителности, но плащанията още не са започнали. Бранимир Белчев, член на УС на Съюза на..

публикувано на 17.05.21 в 16:08

Звукова сигнализация по река Въча никога не е била налична

Близо 50 души протестираха вчера край ВЕЦ - Кричим на пътя Кричим  Девин. Недоволството им е заради инцидента на 1 май, при който 60-годишен рибар от Пазарджик загина заради висока водна вълна на река Въча. Според протестиращите трагичният инцидент е станал заради внезапното изпускане на водата от централите на НЕК, което е предизвикало..

публикувано на 17.05.21 в 15:11

Говоренето в Парламента - етикет, който трябва да се спазва

„В Центъра за анализи на политическата и журналистическата реч наблюдаваме политическата реч повече от 15 години, но генерални промени не се случват, защото наблюдаваме почти едни и същи лица“.  Това заяви доц. Надежда Сталянова – преподавател в СУ „Климент Охридски“ и основател на Центъра. Тя  обаче изрази задоволство от начина, по който..

публикувано на 17.05.21 в 11:29