Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Пари има достатъчно, мерките трябва да се актуализират

„В моментна сме в безпрецедентна ситуация в България и в целия свят. Това е една комбинация от заболяване – Ковид-19, плюс икономически и финансови проблеми. Няма готова рецепта  в нито една държава за справяне със ситуацията“ Това заяви  финансистът Румен Гълъбинов.

Той подчерта, че това налага нещата да се следят внимателно и да се взимат  мерки за текущо  облекчаване на  шока, който страната преживява. Мерките трябва непрекъснато да се актуализират и усъвършенстват.

Като пример, той посочи, че за мярката 60 на 40, насочена към запазване на работните места, трябва да има гаранция, че ще се запази до края на годината, тъй като се очаква втора вълна на заболяването и световната икономика ще попадне във второ дъно на икономическата рецесия. Това налага да се предвидят значителен по обхват и обем мерки, които да тушират очаквания вторичен ефект.

Трябва да се облекчи и процедурата за участие на фирмите така, че да се запази човешкият ресурс – работните места.

 „След приключването на летния сезон е възможно огромната маса  от хората да се окажат безработни, а това е недопустимо.Те трябва да имат  алтернативен вариант.Същото важи и за индустрията“.

Според Гълъбинов, кризата с Ковид-19 е откроила съществуващите проблеми в икономиката. Сред тях са мерките за подпомагане на социално уязвимите групи.

„Трябва да се увеличат социалните плащания и помощи и това няма да натовари фатално бюджета, дори и той да излезе с марък дефицит. Бихме могли да увеличим и доходите на населението, така че да се стимулират вътрешното търсене и вътрешното потребление. Те могат по най-непосредствен начин да способстват за това възстановяване, преди да се е възстановил износът и инвестициите.. Аномалия е в такава ситуация българският бюджет да излиза с излишъци“.

Гълъбинов бе категоричен, че пари има достатъчно и трябва да се огледат внимателно възможностите за финансиране. И предупреди, че парите трябва да бъдат изразходени ефективно“.

"Трябва да се постараем да извадим малките камъчета от обувките си, за дани се позволи да ходим по-бързо и по-ефективно и да протича наистина  тази конвергенция с останалите европейски държави, към която се стремим по линия на кофезионните и възстановителните фондове от кризата."

Цялото интервю – от звуковия файл: 


Още от категорията

Компенсациите до някаква степен ще подпомогнат градинарите

„ Нашите производители са предимно малки и средни и помощите и компенсациите до някаква степен ще подпомогнат сектора “ – заяви в интервю за Радио Пловдив Мариана Милтенова – председател на Националния съюз на градинарите. Днес е последният срок, в който земеделците могат да кандидатстват за копменсиране на щетите, причинени от..

публикувано на 21.09.20 в 16:05
Георги Киряков

Цветанов няма потенциал за широка обществена подкрепа

Политологът Георги Киряков коментира създаването на „Републиканци за България“ на Цветан Цветанов като желание на поредния играч на политическата сцена да създаде собствен проект, след дако е бил низвергнат от предишната си партия. Според него изненада са част от лицата в инициативния комитет, в частност на журналиста Горан Благоев, който има..

публикувано на 21.09.20 в 15:49

Отлагаме лятото с една седмица, септември ще е топъл

Въпреки че на 22 септември започва календарната есен, отлагаме лятото с една седмица, заяви климотологът и университетски преподавател проф. Георги Рачев. "Ще има летни температури  още седмица, особено в Пловдив. Септември е с по-високи от нормалното температури с около над 4 градуса.  Така че ни очаква по-късна есен и Топлофикация, която има право..

публикувано на 21.09.20 в 11:35
Иво Инджов

В следващото управление ГЕРБ ще е в опозиция

Как се разпределят на политическите везни протести, кодекси, пленуми, финансов рог с обещания и т.н. Коментира политологът доц. Иво Инджов . Той посочи, че преди избори властта дава пари тук или там, за да си купи народната любов или да потуши недоволството .  Инджов поясни: "За тази власт сега е по-специфично, защото е притисната до стената и..

публикувано на 21.09.20 в 10:12

Не 300, а 30 в изолация членове на СДС, отиват при Цветанов

Членовете на СДС, които отиват в "Републиканци за България" на Цветан Цветанов, се изолираха от партията още след местните избори миналата година. Това са хора, които не изпълниха решението на Националния съвет за явяване в коалиция и за подкрепа на конкретни кандидати за кметове, специално в Пловдив". Коментарът е на заместник - председателя на СДС..

публикувано на 18.09.20 в 16:02