Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Пари има достатъчно, мерките трябва да се актуализират

„В моментна сме в безпрецедентна ситуация в България и в целия свят. Това е една комбинация от заболяване – Ковид-19, плюс икономически и финансови проблеми. Няма готова рецепта  в нито една държава за справяне със ситуацията“ Това заяви  финансистът Румен Гълъбинов.

Той подчерта, че това налага нещата да се следят внимателно и да се взимат  мерки за текущо  облекчаване на  шока, който страната преживява. Мерките трябва непрекъснато да се актуализират и усъвършенстват.

Като пример, той посочи, че за мярката 60 на 40, насочена към запазване на работните места, трябва да има гаранция, че ще се запази до края на годината, тъй като се очаква втора вълна на заболяването и световната икономика ще попадне във второ дъно на икономическата рецесия. Това налага да се предвидят значителен по обхват и обем мерки, които да тушират очаквания вторичен ефект.

Трябва да се облекчи и процедурата за участие на фирмите така, че да се запази човешкият ресурс – работните места.

 „След приключването на летния сезон е възможно огромната маса  от хората да се окажат безработни, а това е недопустимо.Те трябва да имат  алтернативен вариант.Същото важи и за индустрията“.

Според Гълъбинов, кризата с Ковид-19 е откроила съществуващите проблеми в икономиката. Сред тях са мерките за подпомагане на социално уязвимите групи.

„Трябва да се увеличат социалните плащания и помощи и това няма да натовари фатално бюджета, дори и той да излезе с марък дефицит. Бихме могли да увеличим и доходите на населението, така че да се стимулират вътрешното търсене и вътрешното потребление. Те могат по най-непосредствен начин да способстват за това възстановяване, преди да се е възстановил износът и инвестициите.. Аномалия е в такава ситуация българският бюджет да излиза с излишъци“.

Гълъбинов бе категоричен, че пари има достатъчно и трябва да се огледат внимателно възможностите за финансиране. И предупреди, че парите трябва да бъдат изразходени ефективно“.

"Трябва да се постараем да извадим малките камъчета от обувките си, за дани се позволи да ходим по-бързо и по-ефективно и да протича наистина  тази конвергенция с останалите европейски държави, към която се стремим по линия на кофезионните и възстановителните фондове от кризата."

Цялото интервю – от звуковия файл: 


Още от категорията

Политиката няма място в търговските взаимоотношения

В това е убеден бившият земеделски министър Мехмед Дикме, който в програма "Ден след ден" коментира скандала със  земеделските бизнесмени Светослав Илчовски и Иван Ангелов и изнесената информация пред парламентарната комисия по ревизия на управлението на Борисов.  Според него това, което се вижда и казва, едва ли е цялата истина, но е..

публикувано на 14.05.21 в 17:17

Смяната на модела минава през смяната на хора

“Проблемът е, че ситуацията с лошото състояние на полицията и високото ниво на престъпност прогресира и в други сфери на държавното управление по време на управлението на Борисов” това заяви в интервю за Радио Пловдив Методи Андреев, бивш депутат от 38-мо и 43-то НС. Според бившия депутат от парламентарните групи на ГЕРБ и СДС “ Целта е да се..

публикувано на 14.05.21 в 17:09

Трябва да свикваме, че ГЕРБ са просто една от многото партии

Трябва вече да свикваме, че ГЕРБ са просто една партия, а и на тях ще им e доста болезнено да свикнат с това, предавайки на живо брифинги, след като вече не са на власт.  Това  заяви  в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив  политическият анализатор и бивш посланик на България в Русия Илиян Василев, коментирайки първите рокади в..

публикувано на 14.05.21 в 15:18

Пловдив отново инвестира 300 000 лв. в модернизация на училища

Община Пловдив отпуска за девета поредна година 300 000 лв. за модернизация на общинските училища .  Средствата са предвидени в Общинска образователна програма 2020-2022. Училищата могат да кандидатстват с проекти, чрез които да се закупи специализирано оборудване за класните стаи, за създаването на иновативни образователни практики, за..

публикувано на 14.05.21 в 12:28

"Рестартирай Европа": Дронове помагат на хората в пандемия

СOVID-19 успя да приземи, макар и временно, авиацията, но не и дроновете. Те могат да се използват за локализирането на повреди по електрическата мрежа, за следене на трафика, в земеделието, за правене на снимки от въздуха, за куриерски услуги, а не на последно място – за военни цели. В новата си програма Хоризонт Европа, Европейският съюз..

публикувано на 14.05.21 в 11:34