Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За нова Конституция - обществен консенсус преди политическия

| обновено на 27.08.20 в 19:27

„Преди да се стигне до консенсус на политическо равнище на базата на определен брой депутати, които ще гласуват за нова Конституция, трябва да има обществен консенсус, по-широк обществен дебат за необходимостта от нова Конституция. Става въпрос за устойчивост на конституционния ред, който е в основата на конституционната държава“. Това подчерта депутатът от Седмото ВНС  и председател на УС на Института за социология „Иван Хаджийски“ проф. Петър-Емил Митев.

По думите му, обезпокоителен е фактът, че въпросът за приемането на нова Конституция се включва в дневния ред по силата на конюнктурни съображения.

 „При наличието на политическа криза се дава решение чрез въвличане на страната в конституционна криза ва банк. Това е опасна игра, която не е в полза на обществото“.

Декларацията от инициираната от лидера на БСП среща на депутатите от Седмото ВНС, приело настоящата Конституция на Република България, има морално значение, което тежи с аргументи.

В настоящия опит за дебат по въпросите на Конституцията има две страни – тактическа, с опита на министър-председателя на спечели време за намиране на изход в една губеща ситуация, и стратегическа, тъй като промените, предлагани в новия проект за Конституция, съдържат възможности за налагане на авторитарни тенденции в политическия живот на страната, продчерта проф. Митев.

„Философията на  Конституцията е заложена в Преамбюла  - България е демократична, социална и правова държава. Този преамбюл не може да бъде премахнат“, бе категоричен проф. Митев.

Коституцията е успяла да докаже своята жизнеспособност и да регламентира трансфера на властта. Това означава, че тя е демократична и функционираща през годините, получила международно признание, бе категоричен проф. Петър Емил Митев.

Според него, оставката на правосъдния министър Данаил Кирилов е израз на политическата криза в страната.

Интервюто чуйте от звуковия файл:  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

КНСБ прави черен списък на най-некоректните работодатели у нас

19% от работещите в пловдивска област получават по 933 лв. месечно – точно толкова, колкото е минималната заплата. Това съобщи президентът на КНСБ Пламен Димитров в Пловдив. Той пристигна в града, за да се срещне с предприятия и техни работници и да представи кампанията  "По-високи доходи с твоя синдикат“.    Именно това доколко и как са..

публикувано на 08.05.24 в 16:26

България беше боксьорски чувал в предизборната кампания на РСМ

Днес в Република Северна Македония (РСМ) се провежда 2-ри тур на президентските избори заедно с тези за парламент на страната. На първия тур кандидатът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска - Давкова получи 40 на сто подкрепа - двойно повече от настоящия държавен глава Стево Пендаровски, подкрепен от СДСМ. "Най-вероятно ще бъде премината..

публикувано на 08.05.24 в 16:25

Известни дами в борбата срещу HPV в Пловдив

Известни имена от арт средите се включват в кампанията за борбата срещу човешкия папилома вирус /HPV/ в Пловдив.  Събитието за свързаните заболявания чрез ваксинопрофилактика протича под оригиналния формат за подкрепа -  "Пощенска кутия за приказки с артистично четене"  в пловдивския клуб Allure, бул. Санкт Петербург № 131 от 19.00 ч.   То е..

обновено на 08.05.24 в 15:24

Средно с 20% поскъпват билетите за влака от днес

Тези, които предпочитат да пътуват с влак ще плащат вече повече за билети от днес. Причината е инфлацията и повишените разходи, гласи официалното обяснение от БДЖ.  Колко ще струват след 20 процентното увеличение пътуването до Карлово, Асеновград и Пазарджик и колко ще бъде билетът до морето? „Увеличението е средно с 20%.  Без промяна..

публикувано на 07.05.24 в 16:19
Георги Лозанов

Европейските избори са значими, колкото националните

"И Великден, и Гергьовден в голяма степен са семейни празници,  в които човек има възможност  малко повече да се отдаде на  размисъл" . Това сподели  за програма "Точно днес"  именикът Георги Лозанов, медиен експерт и анализатор.  Според него съвпадането на двата празника дава допълнителна красота и значимост.  Той разказа, че носи..

публикувано на 06.05.24 в 11:09