Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сцена на протести и култура - "Точно днес"

Историята оставя знаци за паметта, в които времето вгражда смисъл, свобода и дух за поколенията след нас. Героични, тревожни или трагични, събитията в цивилизационния ход на свободните граждани са най-мощният аргумент за необходимостта  промените  да  се осъществяват  в името на човешкото достойнство.

Точно преди 19 години  един терористичен акт срещу Световния търговски център в Ню Йорк  постави  началото на разговора за това, че светът след него никога вече няма да е същият. Днес почти не говорим за този факт, но и никой не се съмнява, че живеем много бурно и тревожно време на промени с всякакъв знак, които перманентно извеждат хората на улицата, за да звучи по-силно гласът им.

Илюзорна ли е днес представата ни  за промените, защо избуяват кухите политически фрази, какъв е езикът на протеста и необходим ли е превод от езика на протеста на езика на властта?

След „Великото народно въстание“ 2, демонстрацията на държавност, дозата арести и политически шум – събеседниците: журналистът Явор Дачков и доц. Надежда Сталянова от Център за изследване на публичната и журналистическа реч към СУ „Климент Охридски“.

Жители на асеновградския квартал Горни Воден излизат тази сутрин на протест с настоявания за основен ремонт на главния път, коъто води към техния квартал и който не ремонтиран  близо 30 г. От мястото на събитието – репортаж на Живка Танчева.

Международният есенен театрален фестивал „Сцена на кръстопът" ще зарадва почитателите си с едно специално издание от днес до 21 септември.  Форумът ще излезе от закритите сценични пространства, за да предложи една необикновена и вдъхновяваща програма под знака на почит към своя основател и арт директор проф.Стефан Данаилов. За спектаклите, заряда на срещите с публиката и тазгодишното послание на форума „ТЕАТЪРА - ГОРДОСТТА“ – директорът на Драматичен театър Пловдив Кръстю Кръстев.

А след 9 ч. е разговорът за мащабния спектакъл  с  пет сцени, два рояла и повече от 50 артисти – класика, джаз,  поп, звук и светлини   „По пътя към върха“, който ще се състои на Бунарджика на 14 септември.  За програмата и родолюбивото и  артистично  предизвикателство към  гражданите да  осъзнаят  присъствието и красотата  на Бунарджика като неотделима част от  градската среда, култура и памет – чуйте популярния музикант Петър Салчев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Точно днес" за вчера и утре

Спомените на Пловдив, спомените за въстанието от Април 1878 - ма, портфейлът на българите през миналата година и днес, турболенциите в сектора на земеделието, "Червената шапчица - Презареждане"  са теми на предаването в петък от 6.00 до 9.30 часа. НСИ оповести данни за доходите ни през миналата година. От тях разбираме, че  доходите на човек от..

публикувано на 18.04.24 в 17:03

Наследство и реалност „Ден след ден“

В Международния ден на паметниците и забележителностите в подлез "Археологически" в Пловдив отваря врати късноантичната сграда „Ирини“, която беше обновена след прекратения концесионен договор.  Пред журналисти бе направена първата официална разходка в обновената Градска градина, за която се води дебат как да се нарича „Дондукова“ или „Иван..

публикувано на 18.04.24 в 14:46

Премиерно и с усмивка днес във "Вход свободен"

Днес Ви срещаме със страхотната Събина Георгиева, автор на детска литература, чийто книги са носители на награда Бисерче вълшебно и са оценявани високо от най-малките читатели, в категория "Откриватели".  Национална награда „Бисерче вълшебно“ е първата награда в България, посветена на съвременните детски книги, отличени чрез гласуване на децата...

публикувано на 18.04.24 в 09:30

Минало и настояще "Точно днес" на 18 април

Четвъртък сутрин с коментарите на важните теми и събитията с днешна дата и пловдивски адрес. До 9.30 часа  гости и акценти в предаването: Политически страсти и нови казуси, преди същинската предизборна битка, поставят на изпитание първите мъже в държавата ни. Каква ще е развръзката и колко още изненади ни чакат до финала на политическата пиеса -..

обновено на 17.04.24 в 16:57

"Ден след ден" теми с продължение

Възможно ли е да се иска вот на недоверие към служебно правителство, както по-рано днес обявиха БСП, „Възраждане“ и ИТН, ако президентът не смени служебния премиер? Чуйте коментара на преподавателя по конституционно право в СУ "Св. Климент Охридски" доц. Наталия Киселова .  Делото „Дебора“ стартира от третия опит в Пловдивския районен съд...

публикувано на 17.04.24 в 14:45