Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Добре дошли отново в клас - "Точно днес"

С много емоции, доза тревога и неизвестни,прелистихме календара на 15 септември. 

Денят, който събира във фокус вълненията не само на учениците, на учителите и родителите, но и на цялото общество, остава онази безценна територия за мечти и надежди за по-добро бъдеще, която всички помним през целия си живот и искаме да опазим и много лично завинаги.

Макар и различна, новата  2020-2021 учебна година  ни отвежда към храмовете на знанието – българските училища, в които младите хора на България ще възпитават умения, знания и характери. А цялото общество има дълг към тях, като помага те да успяват и да работи за преодоляване на трудностите.

Живка Танчева ще посрещне първолаците в пловдивското училище „Христо Ботев“ минути преди 9 ч, за да им пожелаем заедно успех на територията на знанието и приятелствата.

 Със специален концерт на Античния театър откриват и академичната година в АМТИИ-Пловдив, която отчита и най-успешната кандидатстудентска кампания, въпреки че тя се проведе в усложнените условия на пандемия. Събеседник – рекорът на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство проф. д-р Тони Шекерджиева – Новак.

В динамичния календар на лятото антиправителствените протести не стихват, провеждат се избори за партийни водачи, дискутират се предстоящите избори и технологията им, силно разделеното общество дава заявки за необходимостта от промени. На какво учим децата си и как и на какво възпитава  подрастващите обществената среда –  по темата е разговорът с писателя Румен Леонидов.

Защо от синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ написаха  отворено писмо на старта на новата учебна година по редица спорни въпроси свързани с обучението и поискаха, ако родителят не дойде до един час в училище, за да вземе болното си дете, да бъде глобяван с 1000 лв. Коментарът е на председателя на синдикат „Образование“ Юлиян Петров.  

За благотворителната инициатива, подета от пловдивската поетеса Елена Диварова  с цел превръщането на старо българско училище в сръбското село  Грознатовци в културен център с първата читателска сбирка на български език – интервю  на Екатерина Костова.

А първите минути на утрото ще останем и във вторник в компанията на най-успешния български състезател по гребане кану  Николай Бухалов. Той е гост в руриката „Добро утро, ден“ тази седмица.


Още от категорията

Будим се заедно, в "Шейкър"

„И не забравяйте, времето е в нас и ние сме във времето, то нас обръща и ние него обръщаме.“ Васил Левски В Деня на народните будители ни гостуват психологът Стоичко Миличин, психоаналитикът Йорданка Христозова и Албена Паралингова, специалист човешки ресурси. С тях коментираме темата за съвременното будителство, норми, желания...

обновено на 31.10.20 в 16:34

Надграждане „Ден след ден“

Електронната система  за таксуване в пловдивския градски транспорт, която както е известно даде поредица дефекти, ще бъде надградена. Това каза ресорният заместник-кмет Тодор Чонов на отчета на първата година от работата си. Това от своя страна, отново ще стане с обществена поръчка, а общината се готви за среща в съда с производителя на дефектната..

публикувано на 30.10.20 в 14:49

"Светът на Уейн" идва с усмивка и рок в "Звукът на киното"

Добро настроение с музиката от комедията "Светът на Уейн" ще ви предложим в "Звукът на киното" тази събота и неделя.  Забавният филм е на режисьора Пенелопа Сферис  и се появява на екран през 1992 година. В главната роля е канадският комик, сценарист и продуцент Майк Майърс Саундтракът на филма съдържа парчета на групи като Куин и  Блек Сабат, както и..

обновено на 30.10.20 в 14:16

"Вход свободен" - в страстта на Танго

В края на работната седмица сме  усърдни в приключване на задачите и повече от фокусирани в предстоящите почивни дни! „100 минути заедно и ...Танго“, едно събитие със вход свободен, което очакваме в утрешния ден. Поканата за тази премиера е от Сдружение „Кей-Търн“ и Пловдивски Музикално-Артистичен Форум. Милонга от предишните векове в сърцето..

обновено на 30.10.20 в 10:18

Тревожно червено, но и с багрите и звуците на духа "Точно днес"

Ковид афишът на световната пандемия  оцвети в червено почти цялата страна. Анотациите, които всеки  следващ ден оставя в бележника на времето, очертават  рамката на една трудна година, в която въпросите, които си задаваме на всякакви нива, ще бъдат дълго  много повече от отговорите. Сбъдва ли се прогнозата, че ще  ни се наложи да живеем дълго с..

публикувано на 29.10.20 в 17:28