Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Учебната година не променя протокола при COVID 19

Д-р Александър Калайджиев

Няма разлика в протокола, по който децата и родителите им ще се изследват за COVID-19 след като вече започна учебната година. Това обясни в предаването „Ден след ден“ на Радио Пловдив общопрактикуващият лекар д-р Александър Калайджиев.

Той обясни, че инструкциите към джипитата са едни и същи от началото на епидемията: когато дете или възрастен има симптоми, тичпични за вирусна инфекция  – температура, болки в гърлото, евентуално кашлица, отпадналост и болка в мускулите -  в никакъв случай да не ходи в поликлиниката, в кабинета на личния лекар, а да се обади по телефона първо и да се разбере с него.

„Няма разлика дали децата ходят на училище или не. Поведението към общопрактикуващия лекар е същото. Най-лошо и погрешно би било да вземете детето от училище и така, както е с температура,  да го заведете при личния лекар  без да имате час и без да сте сигурни пред кабинета какви хора чакат. Защото в този случай, ако наистина е COVID-19, предполага се към по-широко разпространение на заразата.  Да, трябва да се обадите по телефона, за да може той да запише, че детето е болно, и да му се издаде бележка след това за отсъствия. Но ходенето в кабинета не е желателно. Разговорът по телефона е задължителен!“

Д-р Калайджиев напомни, че типично за коронавируса е симптомите да се задържат доста дълго време. И че личният лекар е достатъчно компетентен да определи кога да насочи пациента към съответните болници. "Има определени медицински звена, където съмнително болните биват насочвани. И пак не е в поликлиниката и в кабинета на личния лекар", каза още докторът:

„Ние не сме хора на първа линия. Ние не сме получавали помощ от държавата за работа с тези пациенти. Безспорно е доста отговорно. Безспорно е доста рисково. Но средствата на държавата са насочени към тези болнични звена. Там се правят изследвания, ако преценят колегите, рентгенови снимки, евентуално ПСР изследване. Но това не става от личния лекар.“

По отношение на дебата в обществото и протестите на родители срещу носенето на маски в училище, той каза:  

„Ако има достатъчно отговорност, достатъчно разбиране, достатъчно съобразителност от родителите, безспорно децата могат да бъдат спокойни в класната си стая. Доколкото ще  спазват правилата в междучасие, излзиайки навън и отвън – това е отделен въпрос.  И защото най-вероятно няма да ги спазват, по-добрият вариант е и отвън да носят маски“.

Цялото интервю с д-р Александър Калайджиев е в звуковия файл.

Още от категорията

Не 300, а 30 в изолация членове на СДС, отиват при Цветанов

Членовете на СДС, които отиват в "Републиканци за България" на Цветан Цветанов, се изолираха от партията още след местните избори миналата година. Това са хора, които не изпълниха решението на Националния съвет за явяване в коалиция и за подкрепа на конкретни кандидати за кметове, специално в Пловдив". Коментарът е на заместник - председателя на СДС..

публикувано на 18.09.20 в 16:02
Надя Бобева, приемен родител

Да си приемен родител не е професия, а призвание

89 са приемните семейства в Пловдив и региона. През септември 16 от тях са сводобни за деца, които имат нужда от грижа в семейство, а 73 са заети, това съобщиха от областния екип по приемна грижа при представянето на кампанията за 2020/ 2021 година. Пловдив е първият град в България, който организира приемната грижа преди 20 години,..

публикувано на 18.09.20 в 12:06

Не е вярно, че с референдум ще се отнемат правомощия на ВНС

По предложение на ВМРО парламенът прие референдуми да могат да се правят и по въпроси от компетентността на Велико народно събрание. Първоначално текстът беше отхвърлен от правната комисия, но в пленарната зала бе приет.  Според депутата Алексанъдр Сиди е пресилено да се твърди, че това решение противоречи на Конституцията, поне докато текстът не влезе..

публикувано на 18.09.20 в 11:50

Стъпването на свободния пазар на ток трябва да е предпазливо

От 1 октомври всички небитови потребители могат да излязат на свободния пазар на ток, независимо от консумацията на електроенергия. Промяната в Закона за енергетиката  засяга близо 300 хиляди небитови потребители, а основната полза от нея е да се засили конкуренцията и появата на нови търговци. Ако фирмите не сключат договор с търговец на..

публикувано на 18.09.20 в 11:05

Трябва ни нов ИК, машинното гласуване е неоправдано

Обсъждането на промените в Изборния кодекс в Народното събрание продължи и днес, като депутатите решиха окончателно ЦИК да наеме или да закупи машините за гласуване. Междувременно преди още промените в ИК да бъдат приети п резидентът Румен Радев обяви, че ще им наложи вето. "ЦИК ще се справи с приложението на измененията и допълненията в..

обновено на 17.09.20 в 17:23