Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Промените в ИК подкопават доверието в изборния процес

В Народното събрание днес се гледат промени в Изборния кодекс. Сред предложенията на ГЕРБ са  смесена система на избор на депутати във Велико народно събрание-мажоритарна и пропорционална, както и смесено гласуване-с хартиени бюлетини и машинно, в секциите, в които са регистрирани над 300 души избиратели. Това са сложни промени, с които се бърза-е една от критиките към тези предложения. 

В предаването "Ден след ден" Антоанета Цонева от Демократична България и експерт по изборен процес, коментира  повдението на депутатите от правната комисия, които не ги допуснаха да изкажат позиция, като арогантно, израз на страх и  желание да се калибрират изборните правила така, че да работят за тези, които ги предлагат и приемат. 

Антоанета Цонева каза още, че предлаганите промени не решават проблемите – не предлага истински избирателен регистър и дистанционно гласуване, за да има регион „Чужбина“. Тя припомни минали изборни кампании, в които  там, където се гласува и на хартия, и с машина над 40%  от протоколите са били сгрешени, като при това не са отразени преференциите. 

"Комбинацията от двата модела е безумие".

 В разговора експертът оспори и аргумента, че част от избирателите се затрудняват да гласуват с машини. Според нея ако е така, то вина има шестгодишното забавяне и тупане на топката, с което този метод се отлага и вината е на управляващите. Българските избиратели не трябва да се подценяват и да се обиждат, призова тя.

По думите й "сега се създава преднамерен хаос, тревожност и неувереност и в крайна сметка се подкопава доверието в изборния процес. Промяната на правилата в последния момент е политическа корупция и е абсолютно арогантно действие"

Няма и компетентна изборна администрация, критикува Антоанета Цонева. Виждате каква криза изпитва ГЕРБ да представи кандитура за председател на ЦИК“. По думите й никой не иска да поеме „този горещ картоф“ заради напрежението между правителството и комисията.

Целия разговор можете да чуете в прокачения звуков файл.


Още от категорията

Не 300, а 30 в изолация членове на СДС, отиват при Цветанов

Членовете на СДС, които отиват в "Републиканци за България" на Цветан Цветанов, се изолираха от партията още след местните избори миналата година. Това са хора, които не изпълниха решението на Националния съвет за явяване в коалиция и за подкрепа на конкретни кандидати за кметове, специално в Пловдив". Коментарът е на заместник - председателя на СДС..

публикувано на 18.09.20 в 16:02
Надя Бобева, приемен родител

Да си приемен родител не е професия, а призвание

89 са приемните семейства в Пловдив и региона. През септември 16 от тях са сводобни за деца, които имат нужда от грижа в семейство, а 73 са заети, това съобщиха от областния екип по приемна грижа при представянето на кампанията за 2020/ 2021 година. Пловдив е първият град в България, който организира приемната грижа преди 20 години,..

публикувано на 18.09.20 в 12:06

Не е вярно, че с референдум ще се отнемат правомощия на ВНС

По предложение на ВМРО парламенът прие референдуми да могат да се правят и по въпроси от компетентността на Велико народно събрание. Първоначално текстът беше отхвърлен от правната комисия, но в пленарната зала бе приет.  Според депутата Алексанъдр Сиди е пресилено да се твърди, че това решение противоречи на Конституцията, поне докато текстът не влезе..

публикувано на 18.09.20 в 11:50

Стъпването на свободния пазар на ток трябва да е предпазливо

От 1 октомври всички небитови потребители могат да излязат на свободния пазар на ток, независимо от консумацията на електроенергия. Промяната в Закона за енергетиката  засяга близо 300 хиляди небитови потребители, а основната полза от нея е да се засили конкуренцията и появата на нови търговци. Ако фирмите не сключат договор с търговец на..

публикувано на 18.09.20 в 11:05

Трябва ни нов ИК, машинното гласуване е неоправдано

Обсъждането на промените в Изборния кодекс в Народното събрание продължи и днес, като депутатите решиха окончателно ЦИК да наеме или да закупи машините за гласуване. Междувременно преди още промените в ИК да бъдат приети п резидентът Румен Радев обяви, че ще им наложи вето. "ЦИК ще се справи с приложението на измененията и допълненията в..

обновено на 17.09.20 в 17:23