Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът: Здравеопазване на принципа за справедливост

Радев приветства младите медици в Пловдив

2
Снимка: Прессекретариат на президента

За ефективно здравеопазване, насочено към развитието на младите специалисти, се обяви президентът Румен Радев при учредяването на фондация "Млади медици за България" в Пловдив. Фондацията си поставя за цел да подкрепя финансово  настоящи и бъдещи медици, да ги мотивира да остават и да се реализират професионално в България.

Държавният глава изрази убеденост, че материалната и морална подкрепа, която младите медици ще получат, ще им даде сила и мъдрост да намерят правилния модел за развитие на ефективно, хуманно и общественоотговорно българско здравеопазване. „Всеки лекар и медицински работник има нужда от свобода в своето професионално израстване, която не бива да бъде ограничавана от настоящите недостатъци на системата – било то финансови, административни, организационни“, посочи Румен Радев. По думите на президента същността на фондацията е развитието на млади и независими български граждани, а нейната цел има важно значение не само за българското здравеопазване, но и за обществото ни като цяло.

„Здравеопазването е обществената ни система, която ражда чудовищни неравенства в заплащането на труда, които изкривяват целия механизъм за професионална реализация. Нарушеният баланс трябва да се възстанови, а това може да стане само с подчиняване на системата на принципите за справедливост“, подчерта президентът.

Румен Радев посочи, че учредителите и съмишлениците във фондацията дават надежда не само за младите медици и здравеопазването, но са и пример за останалите професионални общности как могат да се задържат младите кадри в България. 

От октомври 25-има специалисти ще започнат да получават финансова подкрепа в размер на половин заплата от тази на начинаещ лекар.

Румен Радев бе посрещнат от няколко протестиращи, които държаха плакати с настояване за оставката му като "президент-разединител".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Слънчево време и днес, но температурите се понижават

Ще преобладава слънчево време, като по-значителни временни увеличения на облачността ще има преди обяд над североизточната част от страната.  Вятърът в цялата страна ще се ориентира от север-североизток, ще е умерен, в Североизточна България – временно силен и с него ще нахлува студен въздух.  Дневните температури в повечето места ще се понижат и..

публикувано на 16.10.24 в 06:10

Връчват тазгодишните награди за "Лекар на годината"

На официална церемония тази вечер Районната колегия на Българския лекарски съюз – Пловдив ще връчи годишната награда „Лекар на годината“.  Ще бъдат раздадени още призове за семеен лекар на годината и лекар в болничната помощ, за дългогодишна дейност в областта на медицината и активен принос в развитието на специалност, за принос в прилагането на..

обновено на 16.10.24 в 05:57

Музеят на авиацията със специална програма за празника на ВВС

На днешния празник на авиацията и Военновъздушните сили Музеят на авиацията в Крумово ще предложи специална програма, посветена на историята на българската авиация. Посетителите ще имат възможност да разгледат новата фотодокументална изложба „С крилата на противника. Трофейните самолети на България (1915 – 1918)“. Тя разказва за съдбата на някои..

обновено на 16.10.24 в 05:57

Откриват новия терариум на крокодила Хектор в Природонаучния музей

В Регионалния природонаучен музей в Пловдив официално ще бъде открит новият терариум на крокодила Хектор.  На събитието ще присъстват областният управител Христина Янчева, заместник-кметовете Пламен Панов и Иван Стоянов, кметът на район „Централен“ Георги Стаменов, както и деца от ДГ „Майчина грижа“, които активно участваха в кампанията за..

публикувано на 16.10.24 в 05:50

Прокуратурата повдигна обвинение на 20-годишен насилник

Районна прокуратура – Пловдив се самосезира за проявено насилие спрямо млада жена и образува досъдебно производство Държавното обвинение взе мерки след разпространен в медиите видеоклип с проявено насилие спрямо млада жена на улица в Пловдив и образува досъдебно производство за извършено хулиганство. Установена е самоличността на..

публикувано на 15.10.24 в 17:26