Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Д-р Пламен Фотев начело на Онкото, според кмета изборът е на ГЕРБ и Иван Тотев

| обновено на 24.09.20 в 13:43


Доктор Пламен Фотев беше избран за временно изпълняващ длъжността управител на КОЦ-Пловдив. Предложението на ГЕРБ и Кауза Пловдив беше прието с 37 гласа „за“. В предложението е записано, че не се одобрява класирането на кандидатите за конкурса и се обявява нов. 

Председателят на групата на ГЕРБ Йордан Илиев заяви, че е необходим равноотдалечен човек, който не участвал в конкурса за управител на КОЦ-Пловдив. 

Доктор Пламен Фотев не присъства на сесията на местния парламент, което възмути част от съветниците в залата. 

"Този избор е на групата на ГЕРБ и на господин Тотев. Повече подробности от него". Това заяви кметът Здравко Димитров по повод избора на доктор Пламен Фотев за временно изпълняващ длъжността управител на КОЦ-Пловдив. Той отрече да става въпрос за борба на кланове, което твърдеше в зала общинският съветник от „Демократична България“ Йордан Иванов.

„Грях няма да си слагам. Аз съм вярващ човек, християнин. На гърба на онкоболни, на възрастни, на деца, грях няма да си сложа. В задкулисие не влизам. Така, че кланове, борби, ако някой се бори с някой, това не съм аз“, това каза кметът Здравко Димитров.

Той заяви, че одобрява решението на местния парламент да обяви нов конкурс за шеф на КОЦ-Пловдив.

„Ще направя всичко възможно да има представители от здравната комисия в Парламента, ако трябва и от МЗ. И един път завинаги да приключат тези съмнения. Имат основание хората за съмнения“, каза още Димитров.

Доктор Фотев е бивш управител на ДКЦ "Св. Георги" в Пловдив. Освен медицина, е завършил е право в УНСС. Притежава магистърска степен по икономика към Пловдивски университет "Паисий Хилендарски". Има специализации по икономика на здравеопазването. 

Договорът на досегашният управител доктор Парашкев Цветков беше прекратен. Той определи като падане на бреме от гърба  освобождаването си. „Писна ми да ме намесват в техни собствени схеми, заради собствени интереси, личностни войни и така нататък“, коментира той пред Радио Пловдив без да пожелае да назове конкретни имена.

Цветков заяви,че всичко това се е отразило на работата в болницата и описа ситуацията в нея така:  „В някои ситуации не се знае кой кум, кой сват, кой на булката брат“.  Напоследък, според него, са отпаднали и някои правила като етика към пациенти и колеги.

Досегашният управител на КОЦ оцени вече проведения конкурс за поста като пародия и подчерта, че Пловдив е единственият град, който на всеки 3 години сменя управители, по думите му – „поради някакви външни интереси“.

За тях намекна, че са свързани с парите за онкоболните. По думите му, обаче, това не може да става, откакато той е управител, а интересът към поста сега е, защото не се знае нормативната уредба. "Около 4 милиона лева на месец влизат за лечение на онкоболните", каза още д-р Цветков:

„Преди да застъпя аз годишната печалба на диспансера беше около 400 хиляди лева годишно. Сега при същия брой преминали пациенти печалбата е около 2 милиона. Това са счетоводни факти.“ Голямата печалба, според доктора е, защото парите се харчели по различен начин.

Д-р Цветков отказа да коментира новия временно управляващ длъжността управител и дали самият той ще се яви на нов конкурс за поста. По думите му, оставя Онкоцентъра със 7-8 милиона лева, което определи като „блестяща“ кондиция. Още от категорията

С демонстрации и клетва бе отбелязан празника на ВВС

Бойният празник на Военновъздушните сили бе отбелязан с атрактивни демонстрации на Централния площад и полагането на клетва на новобранци от Силите за специални операции в Пловдив. 70 военнослужещи положиха клетва по случай празника на Военновъздушните сили, който бе отбелязан с демонстрации на площад Централен. Ген. Явор Матеев..

публикувано на 19.10.20 в 17:17

Ваня Христева е новият зам.- апелативен прокурор на Пловдив

Ваня Христева встъпи в длъжност като  заместник административен ръководител на Апелативна прокуратура – Пловдив днес. Тя бе избрана на поста единодушно на 7 октомври 2020 г. от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет. Ваня Христева е завършила специалността „Право“ във ВСУ „Черноризец Храбър“ - Варна. До момента има юридически стаж от 22 г.,..

публикувано на 19.10.20 в 16:18

Честит празник, лекари!

Свети Иван Рилски е и покровител на българските лекари, които празнуват днес професионалния си празник. Пловдивските медици ще присъстват тази сутрин на литургията в църквата „Свети Иван Рилски“ в Пловдив по повод храмовия празник. Тази вечер Българският лекарски съюз ще връчи приза  "Лекар на годината" . В петте категории са отличени едни..

обновено на 19.10.20 в 15:47

Контрол за носене на маски и ограничение до 100 души в хипермаркетите

Засилен контрол за носенето на маски в градския автобус, всички търговски обекти и закритите обществени места започват в Пловдив и областта.  Решението е на областния медицински щаб, като за големите търговски вериги се въвежда ограничение до 100 клиенти и спазването на 2 метра дистанция от чакащите. Според областния управител Дани..

обновено на 19.10.20 в 15:25

Петима медици сред новите заразени в Пловдивска област

11 са новите случаи на Ковид 19 в Пловдиска област.  След тях са петима медици, сочи справката на РЗИ -  2 медицински сестри  и 2ма санитари  от Пловдив, както  и лекар от Асеновград. В ЕГ„ Пловдив“ е диагностициран ученик от 11 „е“ клас. Паралелката е под карантина. От новите случаи има само един хоспитализиран -  мъж на 54 години от..

публикувано на 19.10.20 в 15:24