Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Разкриват тайните на Златния град на траките край Карлово

Започна архитектурното заснемане на разрушената храмова постройка, разкрита през 2008 година в Тракийския селищен център край село Васил Левски, известен като Златния град.  Проучванията в него започват през 2005-та, като миналата година община Карлово отпусна средства за теренни и геофизични проучвания. В заснемането сега участва преподавателката в Софиския университет Даниела Стоянова, която е сред най-добрите архитекти по антична архитектура. 

„Целта е след това а да се направи графична възстановка на това как е изглеждала постройката, за да може догодина да се кандидатства пред Министерството на културата за консервацията и реаставрацията й“, съобщи за Радио Пловдив ръководителят на археологическото проучване д-р Костадин Кисьов, директор на Археологическия музей в Пловдив. 

При архитектурното заснемане е открит  каменен акротерий от древната постройка, който заедно с другите два, намерени в предишни разкопки, свидетелства за по-ранна от смятаната досега  датировка. „Става дума за 6-ти век преди Христа, което означава, че край село Васил Левски е била може би най-ранната столица на одрисите“, посочи Кисьов. 

Археологическото заснемане се финансира от община Карлово с 15 хиляди лева и се очаква да приключи в средата на октомври. „Накрая обектът ще се изчисти от растителност и ще се направи теренна консервация, за да може той да презимува“, допълни директорът на Археологическия музей. 

Едновременно местната администрация ще обследва статута на земята, върху която се разполага археологическия обект, за да може да се даде официален статут на обекта. Кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов днес е обещал съдействие с ремонт на стария път до археологическия обект за следващата година. 

Интервюто с д-р Костадин Кисьов е в звуковия файл. 


Още от категорията

Пловдив ще расте, но не и територията му, според новия ОУП

Два нови парка да бъдат създадени в близките години, предвиждат измененията на Общия устройствен план на Пловдив. Най-вероятно те ще бъдат в североизточната и югозападната част на общината, но точно къде ще се позиционират, ще стане ясно на по-късен етап.  Сега тече общественото обсъждане на плана, а всички материали са публикувани на сайта..

обновено на 20.10.20 в 17:11

Мишо Миховски ни напусна внезапно и рано

Внезапно на 53 години ни напусна нашият колега и приятел Михаил Миховски.  Той беше обвързал целия си живот с новините на Радиото. Мишо, както го наричахме всички в Радио Пловдив и "Хоризонт", търсеше новините във всички обществени сфери - от политиката до рокендрола и Космоса с неповторимо любопитство към всяка област от човешкия живот. Ще го..

обновено на 20.10.20 в 16:55

Надбавки за 70 000 деца в Пловдив, ако отпадне "доходът"

Семейство с едно дете от Пловдив получи отказ от детски надбавки заради надхвърляне на прага от 510 лева за получаването й с 25 стотинки на човек. „Това прозвуча като обида от страна на държавата, защото заради тези 25 стотинки едно дете ще бъде лишено от детски надбавки“ - сподели пред Радио Пловдив Митко Стоянов. По думите му, до..

публикувано на 20.10.20 в 12:15

Още няма противогрипни ваксини, а и едва ли ще стигнат

Очакваме противогрипните ваксини всеки момент, но още ги няма, каза  общопрактикуващият лекар д-р Кирил Еленски. Той уточни, че това са противогрипни ваксини, които са безплатни, и са за хора над 65 години със сериозни заболявания.  За такива случаи ваксините са препоръчителни, въпреки че са прогнозни, а не универсални, защото  все още не е..

обновено на 20.10.20 в 12:10

В Карлово обединяват отделения, за да има легла за Ковид 19

Каква е ситуацията с Ковид 19 в карловскита общинска болница в Карлово. Интервю с управителя д-р Христо Пелев .  На областния кризисен щаб за борба с Ковид 19 в Пловдив бе решено, че ще засили контролирането на мерките на всички нива.  Две са болниците в областта, където се лекуват болни с коронавирус, едната е в Асеновград, другата в Карлово...

обновено на 20.10.20 в 11:04