Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

За 16 г. членство в НАТО Граф Игнатиево още чака придобивки

| обновено на 25.09.20 в 15:47

Днес в АБ Граф Игнатиево завършва най-мащабната за тази година международна летателна тренировка „Тракийска пепелянка“, която домакинстват и в която участват българските ВВС.  В медийния ден в четвъртък в базата пристигнаха президентът Румен Радев и посланичката на САЩ Херо Мустафа.  

Попитахме кмета на Граф Игнатиево Нестор Чочев каква е атмосферата в самото село и как се отразява там присъствието на авиатори от различни страни в интернационални учения през последните години, откакто България е член на НАТО. 

"За толкова години хората са свикнали вече с честите посещения на пилоти от много държави. Кой знае какви придобивки обаче няма, дори и в инфраструктурен план, което ни е най-голямата болка", разказва Чочев.  

Все пак са задвижени някои крупни строителни проекти – изцяло се подменя водопроводната мрежа, прави се нов физкултурен салон в местното училище, за което се очаква известна помощ от американското посолство, допълва той.  

Какво би видял външен приходящ след табелата на Граф Игнатиево? Селото има две главни улици, виждат се военни имоти, но "в лошо и дори опасно състояние", обяснява кметът. От община „Марица“ многократно са изпращани до Министерството на отбраната писма за събаряне, ремонт или съдействие, но до момента резултат, по думите му, няма.  

При встъпването на България в НАТО очакванията  на хората са били големи – че покрай вече НАТО-вското летище, ще има „някаква трошичка“ и за селото, но засега някакви големи инвестиции и дори каквото и да било, по това направление няма.  Все пак надеждата е налице – за догодина се очакват крупни инвестиции, които да засегнат и местната инфраструктура – улици, тротоари, зелени площи. 

"Граф Игнатиево става все по-примамливо напоследък – дали заради близостта с големия град, а може би и заради пандемията от КОВИД-19, сякаш и тя помогна за това", споделя Нестор Чочев.  Регистрирани са 200 нови жители с постоянен адрес, купуват се имоти, училището е пълно, детската градина - също. "Няма как да не сме оптимисти", завършва кметът. 

Интервюто с Нестор Чочев е в звуковия файл.
Още от категорията

+ Николай: със страх и паника не се лекува никоя болест

"В дните на изпитания, злощастия и пандемия, не се страхувайте, със страх и паника не се лекува никоя болест"! С тези думи се обърна Пловдивският митрополит Николай в неделната си проповед в катедралния храм "Св.Висарион Смоленски" в Смолян.  "Вече чуваме и от специалистите по коронавирус, че пораженията върху душата на човека в световен мащаб са..

публикувано на 28.02.21 в 15:00

"Добро утро, ден!" с Валери Кьорлински

Актьорът Валери Кьорлински – от Хисар и плувния басейн, като олимрпийска надежда, до сцената, където първо спи между кулисите като сценичен работник, после след ВИТИЗ  и трупите на  няколко театъра в страната, към  САЩ, закъдето тръгва като артист и остава шест години като шофьор на камион, до Пловдив и екипа на Драматичния театър и на фондация..

обновено на 27.02.21 в 08:22

След две години Брестовица ще пие чиста вода

Днес е началото на процеса по оздравителните мерки за решаване на проблема с питейната вода в Брестовица. Първостепенна мярка са новите дублиращи сондажи, чието изграждане започна.  От тях селото ще черпи вода, а съществуващите кладенци ще се тампонират и ще бъдат изолирани.  Това съобщи пред Радио Пловдив главният инженер на "ВиК"-Пловдив..

публикувано на 26.02.21 в 16:14

Хиляди младежи без работа в Пловдив и областта

"По експертна оценка на агенцията по заетостта, засегнатите младежи, загубили работните си места заради ковидкризата, са около 26000. Това са 35% от всички потърсили услугите на агенцията" заяви преди Радио Пловдив н ачалникът на отдел „Услуги по заетостта“ към Регионалната служба по заетостта-Пловдив Николай Димитров. Младежите, които са се..

обновено на 26.02.21 в 15:38

Пет формации сигурно влизат в парламента, две са на ръба

Запазва се формулата 5+2 за предстоящите избори - пет сигурни формации в следващото Народно събрание и две, които са на ръба на парламентарната бариера, показват данни от проучване на "Тренд" по поръчка на вестник "24 часа" сред 1008 души, направено между 12 и 19 февруари. Дистанцията между първите партии леко се увеличава. Малко по-малко от..

публикувано на 26.02.21 в 15:08