Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

За 16 г. членство в НАТО Граф Игнатиево още чака придобивки

| обновено на 25.09.20 в 15:47

Днес в АБ Граф Игнатиево завършва най-мащабната за тази година международна летателна тренировка „Тракийска пепелянка“, която домакинстват и в която участват българските ВВС.  В медийния ден в четвъртък в базата пристигнаха президентът Румен Радев и посланичката на САЩ Херо Мустафа.  

Попитахме кмета на Граф Игнатиево Нестор Чочев каква е атмосферата в самото село и как се отразява там присъствието на авиатори от различни страни в интернационални учения през последните години, откакто България е член на НАТО. 

"За толкова години хората са свикнали вече с честите посещения на пилоти от много държави. Кой знае какви придобивки обаче няма, дори и в инфраструктурен план, което ни е най-голямата болка", разказва Чочев.  

Все пак са задвижени някои крупни строителни проекти – изцяло се подменя водопроводната мрежа, прави се нов физкултурен салон в местното училище, за което се очаква известна помощ от американското посолство, допълва той.  

Какво би видял външен приходящ след табелата на Граф Игнатиево? Селото има две главни улици, виждат се военни имоти, но "в лошо и дори опасно състояние", обяснява кметът. От община „Марица“ многократно са изпращани до Министерството на отбраната писма за събаряне, ремонт или съдействие, но до момента резултат, по думите му, няма.  

При встъпването на България в НАТО очакванията  на хората са били големи – че покрай вече НАТО-вското летище, ще има „някаква трошичка“ и за селото, но засега някакви големи инвестиции и дори каквото и да било, по това направление няма.  Все пак надеждата е налице – за догодина се очакват крупни инвестиции, които да засегнат и местната инфраструктура – улици, тротоари, зелени площи. 

"Граф Игнатиево става все по-примамливо напоследък – дали заради близостта с големия град, а може би и заради пандемията от КОВИД-19, сякаш и тя помогна за това", споделя Нестор Чочев.  Регистрирани са 200 нови жители с постоянен адрес, купуват се имоти, училището е пълно, детската градина - също. "Няма как да не сме оптимисти", завършва кметът. 

Интервюто с Нестор Чочев е в звуковия файл.
Още от категорията

Коронавирусът не може да мутира безкрайно

"Обнадеждаващо е, че коронавирусът не може да мутира безкрайно. Част от мутациите, които би получил след селективен натиск с различни ваксини или развиване на антитела  би довел до мутации, които ще променят начина на свързване на рецептора с клетките." Това заяви проф. Сорен Хайрабедян, директор на Института по биология и имунология на..

публикувано на 19.04.21 в 17:13

Кабинет на ИТН е изключително трудна задача

"Надеждата ми за съставяне на правителство угасна преди няколко минути, докато гледах излъчването по интернет на консултациите на президента с "Демократична България". Моята надежда беше, че може би ДБ има по-големи шансове да състави кабинет". Това коментира Владимир Дончев, бивш депутат от НДСВ. "Ясно е, че ГЕРБ нямат нинаква надежда да..

публикувано на 19.04.21 в 16:04

Пловдив вече има първи STEM център в училище

Основно училище „ Райна Княгиня ” от район „Северен” спечели и реализира първия в Пловдив и областта  проект по национална програма „Изграждане на училищна STEM среда”. Открити са реновирани стаи по природни науки, кътове за учене и почивка, зала с интерактивен дисплей. STEM образованието е насочено към учебните дисциплини за наука, технологии,..

обновено на 19.04.21 в 14:44

Трябва да има структура за координиране на пандемията

Националният оперативен щаб (НОЩ) бе конституиран в началото на пандемичния процес със заповед на министър-председателя, а действието му също бе прекратено с такава заповед.  Има различни изказвания по темата, но  разполагам единствено с информацията, свързана с официалните документи. При всички положения  е необходимо да има централен..

обновено на 19.04.21 в 12:26

Мерките имат ограничен ефект, когато не се спазват

„Тези противоепидемични мерки, които непрекъснато се затягат и разпускат в България, имат много ограничен ефект, когато не се спазват. Една от причината е, че хората не виждат смисъл в това, което се прави“, това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив доктор Аспарух Илиев, ръководител на лабораторията по инфекции в..

публикувано на 19.04.21 в 10:44