Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За 16 г. членство в НАТО Граф Игнатиево още чака придобивки

| обновено на 25.09.20 в 15:47

Днес в АБ Граф Игнатиево завършва най-мащабната за тази година международна летателна тренировка „Тракийска пепелянка“, която домакинстват и в която участват българските ВВС.  В медийния ден в четвъртък в базата пристигнаха президентът Румен Радев и посланичката на САЩ Херо Мустафа.  

Попитахме кмета на Граф Игнатиево Нестор Чочев каква е атмосферата в самото село и как се отразява там присъствието на авиатори от различни страни в интернационални учения през последните години, откакто България е член на НАТО. 

"За толкова години хората са свикнали вече с честите посещения на пилоти от много държави. Кой знае какви придобивки обаче няма, дори и в инфраструктурен план, което ни е най-голямата болка", разказва Чочев.  

Все пак са задвижени някои крупни строителни проекти – изцяло се подменя водопроводната мрежа, прави се нов физкултурен салон в местното училище, за което се очаква известна помощ от американското посолство, допълва той.  

Какво би видял външен приходящ след табелата на Граф Игнатиево? Селото има две главни улици, виждат се военни имоти, но "в лошо и дори опасно състояние", обяснява кметът. От община „Марица“ многократно са изпращани до Министерството на отбраната писма за събаряне, ремонт или съдействие, но до момента резултат, по думите му, няма.  

При встъпването на България в НАТО очакванията  на хората са били големи – че покрай вече НАТО-вското летище, ще има „някаква трошичка“ и за селото, но засега някакви големи инвестиции и дори каквото и да било, по това направление няма.  Все пак надеждата е налице – за догодина се очакват крупни инвестиции, които да засегнат и местната инфраструктура – улици, тротоари, зелени площи. 

"Граф Игнатиево става все по-примамливо напоследък – дали заради близостта с големия град, а може би и заради пандемията от КОВИД-19, сякаш и тя помогна за това", споделя Нестор Чочев.  Регистрирани са 200 нови жители с постоянен адрес, купуват се имоти, училището е пълно, детската градина - също. "Няма как да не сме оптимисти", завършва кметът. 

Интервюто с Нестор Чочев е в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17