Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За 16 г. членство в НАТО Граф Игнатиево още чака придобивки

| обновено на 25.09.20 в 15:47

Днес в АБ Граф Игнатиево завършва най-мащабната за тази година международна летателна тренировка „Тракийска пепелянка“, която домакинстват и в която участват българските ВВС.  В медийния ден в четвъртък в базата пристигнаха президентът Румен Радев и посланичката на САЩ Херо Мустафа.  

Попитахме кмета на Граф Игнатиево Нестор Чочев каква е атмосферата в самото село и как се отразява там присъствието на авиатори от различни страни в интернационални учения през последните години, откакто България е член на НАТО. 

"За толкова години хората са свикнали вече с честите посещения на пилоти от много държави. Кой знае какви придобивки обаче няма, дори и в инфраструктурен план, което ни е най-голямата болка", разказва Чочев.  

Все пак са задвижени някои крупни строителни проекти – изцяло се подменя водопроводната мрежа, прави се нов физкултурен салон в местното училище, за което се очаква известна помощ от американското посолство, допълва той.  

Какво би видял външен приходящ след табелата на Граф Игнатиево? Селото има две главни улици, виждат се военни имоти, но "в лошо и дори опасно състояние", обяснява кметът. От община „Марица“ многократно са изпращани до Министерството на отбраната писма за събаряне, ремонт или съдействие, но до момента резултат, по думите му, няма.  

При встъпването на България в НАТО очакванията  на хората са били големи – че покрай вече НАТО-вското летище, ще има „някаква трошичка“ и за селото, но засега някакви големи инвестиции и дори каквото и да било, по това направление няма.  Все пак надеждата е налице – за догодина се очакват крупни инвестиции, които да засегнат и местната инфраструктура – улици, тротоари, зелени площи. 

"Граф Игнатиево става все по-примамливо напоследък – дали заради близостта с големия град, а може би и заради пандемията от КОВИД-19, сякаш и тя помогна за това", споделя Нестор Чочев.  Регистрирани са 200 нови жители с постоянен адрес, купуват се имоти, училището е пълно, детската градина - също. "Няма как да не сме оптимисти", завършва кметът. 

Интервюто с Нестор Чочев е в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55

Изборите ще бъдат решени от твърдите ядра

"Поисканата оставка на председателя на НС Росен Желязков е в резултат на негодувание от неговата работа - през последните седмици дневния ред за работата на Парламента беше доста "гъвкав", в последния момент се вкарваха точки, свикваха се заседания, включително и за същия ден. Това ядоса  всички останали политически сили, защото въпреки че..

публикувано на 25.04.24 в 10:29

200 специалисти идват в Пловдив за Академия Офталмология

Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти.  Да открият форума са поканени министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, председателят на Комисията по..

обновено на 25.04.24 в 09:35