Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

За 16 г. членство в НАТО Граф Игнатиево още чака придобивки

| обновено на 25.09.20 в 15:47

Днес в АБ Граф Игнатиево завършва най-мащабната за тази година международна летателна тренировка „Тракийска пепелянка“, която домакинстват и в която участват българските ВВС.  В медийния ден в четвъртък в базата пристигнаха президентът Румен Радев и посланичката на САЩ Херо Мустафа.  

Попитахме кмета на Граф Игнатиево Нестор Чочев каква е атмосферата в самото село и как се отразява там присъствието на авиатори от различни страни в интернационални учения през последните години, откакто България е член на НАТО. 

"За толкова години хората са свикнали вече с честите посещения на пилоти от много държави. Кой знае какви придобивки обаче няма, дори и в инфраструктурен план, което ни е най-голямата болка", разказва Чочев.  

Все пак са задвижени някои крупни строителни проекти – изцяло се подменя водопроводната мрежа, прави се нов физкултурен салон в местното училище, за което се очаква известна помощ от американското посолство, допълва той.  

Какво би видял външен приходящ след табелата на Граф Игнатиево? Селото има две главни улици, виждат се военни имоти, но "в лошо и дори опасно състояние", обяснява кметът. От община „Марица“ многократно са изпращани до Министерството на отбраната писма за събаряне, ремонт или съдействие, но до момента резултат, по думите му, няма.  

При встъпването на България в НАТО очакванията  на хората са били големи – че покрай вече НАТО-вското летище, ще има „някаква трошичка“ и за селото, но засега някакви големи инвестиции и дори каквото и да било, по това направление няма.  Все пак надеждата е налице – за догодина се очакват крупни инвестиции, които да засегнат и местната инфраструктура – улици, тротоари, зелени площи. 

"Граф Игнатиево става все по-примамливо напоследък – дали заради близостта с големия град, а може би и заради пандемията от КОВИД-19, сякаш и тя помогна за това", споделя Нестор Чочев.  Регистрирани са 200 нови жители с постоянен адрес, купуват се имоти, училището е пълно, детската градина - също. "Няма как да не сме оптимисти", завършва кметът. 

Интервюто с Нестор Чочев е в звуковия файл.
Още от категорията

Байдън обръща страница, но не напред, а назад

„На този етап Байдън обръща наистина страницата, но не я обръща напред, а я обръща назад“. Така геополитическият анализатор доц. Валентин Вацев коментира в ефира на предаването „Ден след ден“ на Радио Пловдив кадровата политика на новия президент на САЩ в първите дни на влизането му в Белия дом. Той обаче подчерта, че това е почти невъзможно,..

публикувано на 22.01.21 в 16:03
Стойчо Стойчев

Парламентарният вот ще покаже кой е следващият президент

"Парламентарните избори са мерило, по което съдим дали гражданите искат да накажат управлението или не” - коментира политологът доц. Стойчо Стойчев в интервю за Радио Пловдив. Позиционирането на президентските избори е ключово и, ако те са преди парламентарен вот, е почти сигурно, че ще бъдат загубени от управляващите. „Ако са след това, както..

публикувано на 22.01.21 в 15:54

БСП - Пловдив иска проф. Иво Христов за водач на листата

Започнаха номинациите за кандидат-депутати на БСП в Пловдив. В момента те се правят на районни събрания, е след това предстоят кандидатурите да бъдат гледани и от районните конференции. Окончателната листа за 16-ти МИР на БСП ще се утвърди на Градската конференция на столетницата на 6 февруари. Това заяви в интервю за Радио Пловдив Димитрина..

публикувано на 22.01.21 в 12:10
Светозар Гледачев

Чувството за справедливост се проявява на изборите

Какво се случи с цитираното доскоро и най - често от политиците „ чувство за справедливост “ ? Гледна точка на финансовия анализатор  Светозар Гледачев , той е университетски преподавател и икономист, консултант. Гледачев каза: "Чувствто за справедливост е присъщо за всяко мислещо същество, даже учените казват, че и у някои от животните го има. То е..

публикувано на 22.01.21 в 11:18
Академик Богдан Петрунов

Трябва да се научим да живеем с щамове на коронавируса

Има не само трети щам на коронавируса, а се появиха щамове и в Африка и в Бразилия, и шести щам в Япония, и ние трябва да се научим да живеем с тях, коментира появата на новия, наричан трети щам на Covid-19, каза акад. Богдан Петрунов - имунолог, алерголог и бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести.  Това, което се..

публикувано на 22.01.21 в 11:01