Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Смолян е втори в страната по заразени с Covid-19 спрямо броя на населението

Лекар, медицинска сестра и санитар от филиала на Центъра за спешна медицинска помощ в с. Баните са положителни за коронавирус, съобщиха от РЗИ- Смолян. Лекарят е приет в болница, а другите двама заразени са на домашно лечение. Общо 23 са новите случаи на Covid-19 в областта през последната седмица, като един от заболелите е починал. 

РЗИ и областният щаб засилват контрола дали се спазват противоепидемичните мерки. До кметовете на 10-те общини в областта са изпратени писма относно създаването на общински звена, които да се включат в контролните дейности и засилените проверки на обществени обекти.

Сред новозаразените през седмицата е и учител от Неделино, а под карантина са поставени 10 ученика от 9-и клас като контактни с него.

Област Смолян е на второ място за страната по случаи на коронавирус спрямо брой население. Позитивните в региона от началото на пандемията са 729, от които 37 починали. В областната болница са настанени 16 заразени, трима от които са на интензивно лечение. 


Общинските кметове са предупредени да се ограничат масовите мероприятия. При този коронавирус е специфично наличието на хиперразпространители, които могат да заразят много хора при струпването на голямо множество на едно място, обясняват от РЗИ. 


Засилените проверки ще контролират дали се спазват изискванията за носене на маски, задължителна дистанция, дезинфекция и др. Включването на общинските щабове е наложително, тъй като проверяващите от областните институции вече са добре познати и известни на собствениците на обекти и заведения, така че при тяхната поява се имитира стриктно придържане към противоепидемичните мерки.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Градушка и порой съсипаха реколта и пътища в село Славейно

Градушка и проливен дъжд унищожиха посеви на жителите в смолянското село Славейно, каза за БТА Милена Апостолова - жител на селото. Всичко е унищожено, кой каквото има в градините - домати, краставички, тиквички, фасул, цветя, добави Апостолова. Пътят към една от махалите в селото е затворен заради свлачище. Паднала е и подпорна стена под един от..

публикувано на 20.08.24 в 22:22

Разбиха голяма пловдивска група трафиканти на бежанци

Окръжна прокуратура-Пловдив привлече като обвиняеми седем мъже за участие в организирана престъпна група за трафик на мигранти. Арестувани са двама граждани на Йордания, като единият от тях е със статут на постоянно пребиваващ у нас, един австрийски гражданин от сирийски произход, двама сирийци, постоянно пребиваващи у нас и още един български..

обновено на 20.08.24 в 18:49

Костадин Тотев е новият управител на ВиК – Смолян

Тотев бе представен днес пред служителите на дружеството от заместник областния управител Красимир Даскалов.  Той посочи, че на първо място ще се заеме с възстановяване на нормалното водоподаване за населението, тъй като са недопустими аварии като тези в Мадан, Девин, Малка Арда и Павелско. Първоначалната информация е,  че предприятието е доста..

публикувано на 20.08.24 в 15:49

Удължиха до края на годината срока за строеж на новия мост до Първомай

Дейностите по строителството на новия мост над река Марица на пътя Плодовитово – Асеновград, в участъка между Първомай и село Градина, се удължават до декември. Те бяха преустановени от март до 17 юни, за да се опазят популациите на животинските видове в защитените зони на „Река Марица“ По тази причина срокът за приключване на строителството е..

публикувано на 20.08.24 в 14:25

Арестуваха млади шофьори, опитали да избягат от полицейски проверки

22- годишен шофьор, опитал се да избегне полицейска проверка, е задържан в Трето РУ в Пловдив. На централния бул. „Цар Борис III Обединител“ полицейските служители подали сигнал със стоп-палка към мъжа зад волана на лек автомобил „Фиат“. Вместо да спре на указаното място, той ускорил и избягал.  Преследваният автомобил се ударил странично в друга..

публикувано на 20.08.24 в 12:29