Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Отново качествен джаз в Първо студио на Радио Пловдив

| обновено на 15.10.20 в 06:15
7
Снимка: Радио Пловдив, Марин Данев

С два поредни концерта на 15 и 16 октомври платформата "Камерна сцена Пловдив" се завръща в Първо студио на Радио Пловдив.

На 15 октомври от 19.00 часа, за първи път на пловдивска сцена, тромпетистът Нейко Бодуров ще представи последния си проект N I K O B O.

На следващия ден, 16 октомври, отново от 19.00 часа, още един дебют, този път на българска сцена – триото на магнетичната арфистка Росица Милевска. Тя ще представи музика от своя последен проект S T E P S.

Дебютният албум NIKOBO на варненския тромпетист Нейко Бодуров (1982) е издаден през 2019 година за холандския лейбъл Optomusic.

Джаз импровизации, бийтове и електроника, вплетени в оригиналните композиции носят духа на Nu Jazz стила. Един цветен микс от запомнящи се теми, експресивни импровизации и ритми, за които допринасят и изключителните музиканти реализирали NIKOBO.

След дългогодишно следване и придобиване на професионален опит на европейската сцена, през 2012 г. Нейко Бодуров се установява да живее в родния си град Варна. Допринася за развитието на местната музикална сцена, като лидер и инструменталист в проекти като JazzProfilactika, Тhe Varna Swing Orchestra Project, La Migra и др. През 2015 г. той започва да продуцира инициативата Bandwagon.

По-късно създава своя авторски проект Bandwagon Acoustic (sextet). Нейко Бодуров е основният инициатор на Международния ден на Джаза във Варна, за което е удостоен с грамота от независимите награди за култура и изкуство Media AwARTs Варна 2018. През същата година основава VARNA JAZZ DAYS FESTIVAL.

NIKOBO
Нейко Бодуров – тромпет
Димитър Льолев – aлт саксофон, тенор саксофон
Димитър Бодуров – клавишни 
Михаил Иванов – бас
Димитър Семов – ударни

РОСИЦА МИЛЕВСКА ТРИО – "Никога досега не сте чували арфата да звучи по този начин...“

Иновативният и креативен звук на триото на Рoсица е получил признание и множество награди от международни джаз сцени и конкурси: Nice Jazz Festival, Jazz de Porquerolles, Jazz en Baie, Jazz à Juan, Auvernier Jazz Contest.

Невероятният талант на джаз арфистката и композитор Росица Милевска,  заедно с идеите на нейните колеги Седрик Льо Дон (барабани) и Франк Льо Дон ( бас китара), ни потапят в един уникален и енергичен музикален свят, пълен с позитивни емоции и изненади.

Лекотата в съчетаването на техните инструменти и гласът на Росица, правят изпълненията им изключително чувствителни, убедителни, носещи винаги емоции.

Групата ще ви убеди, че арфата напълно заслужава мястото си в света на модерната джаз музика. Триото пристига за първи път в България за концерт на КАМЕРНА СЦЕНА ПЛОВДИВ.

В програма ще преоткриете някои от класическите джаз стандарти, аранжирани специално за концерта, както и част от най-новите композиции, присъстващи в последния им реализиран проект “STEPS”.

Росица Милевска Трио
Росица Милевска – арфа и глас
Седрик Льо Дон – барабани
Франк Льо Дон – басГалерия

Още от категорията

Intelligent Music Project тръгна към турнето си от Първо студио на Радио Пловдив

Тази вечер в зала СИЛА е концерта на Intelligent Music Project с участието на Рони Ромеро от „Rainbow”, Карл Сентанс от „Nazareth“ и Боби Рондинели, който е бил барабанист на „Rainbow” и „Black Sabbat“.   Пет часа преди концерта те гостуваха с доктор Милен Врабевски в студиото на Радио Пловдив. „В зала СИЛА очаквайте едно..

публикувано на 25.05.21 в 16:00

Радио Пловдив е домакин на събития, посветени на театъра и сценични техники

От 14 до 19 март Първо студио на БНР-Пловдив ще е домакин на поредица от събития и работилници, посветени на театъра, философията, сценичните техники, звуковите образи и дигиталните технологии. Проектът "Ex corpore", стартира още през 2020 като част от програма „Наследство“ на "Пловдив 2019". В програмата тогава бе представена и онлайн..

публикувано на 10.03.21 в 16:24

Учители от Художествената гимназия показват "Пространства" в Радио Пловдив

Изложба " Пространства " на сдружение "Collegium pro arte+" на преподавателите от НХГ "Цанко Лавренов" ще бъде открита във вторник, 23 февруари , в Културния център на Радио Пловдив. Събитието е организирано с подкрепата на Дружеството на пловдивските художници и Радио Пловдив. Експозицията показа произведения в различни стилове, жанрове и..

обновено на 23.02.21 в 09:30

Слушайте "Антена спорт+" по Радио Пловдив и Радио Кърджали

Предаването „Антена спорт“ увеличава своя периметър на действие.  Очаквайте варианта "Антена спорт+" всеки понеделник и петък - специални издания съвместна продукция на Радио Пловдив и Радио Кърджали!  Футбол, тенис, волейбол, баскетбол, вдигане на тежести, борба, шахмат и всичко най-ново и най-интересно от света на спорта..

публикувано на 04.02.21 в 09:40

Уляна Ненова - Тодоро показва "Спомени от вечността" в Радио Пловдив

Художничката Уляна Ненова открива изложба в Културен център на Радио Пловдив на 19 януари. Тя е озаглавена „Спомени от вечноста” и с нея авторката ни напомня за отдавна забравени, скрити в сърцата ни спомени от детството. Уляна Ненова-Тодоро е завършила Националната Художествена Академия в София. Нейният творчески път се преплита с..

обновено на 19.01.21 в 07:20