Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Паркиране и туризъм в Пловдив - взети и предстоящи решения

Живеещи и работещи до Голямата Базилика ще минават с коли през пешеходната зона

4
Живеещите срещу Голямата Базилика ще влизат в гаражите си през пешеходната зона
Снимка: Екатерина Костова, Радио Пловдив

Повече туристи

Пловдив все повече фокусира вниманието на туристи от страната и света като най-стария жив град в Европа. Титлата му "Европейска културна столица" миналата година допълнително повиши интереса не само към археологията и историята му, а и към живото изкуство, творците и културните събития. „Старинен Пловдив“, който сам по себе си е архитектурен резерват, е сред най-посещаваните от туристи места. Директорът на Общинския институт Богомил Грозев споделя:„За нас най-голямото желание е да има много туристи, които да посещават обектите и да виждат това, което е наше голямо национално богатство.“

Контролиран достъп в Стария град и два общински паркинга

Калдъръмените улички  на Старинен Пловдив са предимно пешеходни, а когато по тях се движат автомобили, те са с контроклиран през бариери достъп. Кметът на Район „Централен“ Георги Стаменов, в който е и Старият град, обяснява, че това е най-добрият вариант за достъп до него: 

„Нашето мнение е, че той трябва да бъде такъв, защото всеки посетител идва заради Стария град, а не да се наслаждава на автопарка на пловдивчани. Но там има 2 общински паркинга, които функционират безпроблемно на този етап и там могат да спират туристи от страната.  За чуждестранния туристически поток, който се придвижва с микробуси, сме изградили подходящ паркинг на улица "Мортагон" и бул. "6-ти септември". Също така направихме един много хубав проект за голям паркинг  на бул. "6-ти септември" и бул. "Източен" с площ над 4 хиляди метра и със съществена част за озеленяване. Тук е и проектът за многоетажен паркинг на ул. "4-ти януари", както и проектът, който направихме за подлеза на Чифте баня, с които правим достъпът до тези зони много приятен".  

Синя зона в Центъра

В Центъра, където са все по-атрактивният за туристи квартал на творческите индустрии "Капана", обявената като най-дълга пешеходна зона в Европа Главна улица, Драматичният и Кукленият театри, галерии и редица музеи, е обособена Синя зона. Тя е удобна и за туристите, и за местните, казва районният кмет: "Всички, които живеят в Синя зона, имат право срещу 60 лева на година да ползват целогодишно място на Синя зона".

Синя зона е бособена и около Тютюневия град и Народна библиотека „Иван Вазов“, но в момента тече дискусия за обособяване на едноименната улица като пешеходна. 

Паркиране около Голямата Базилика 

Голяма пешеходна зона се обособява и около най-новия туристически обект в Пловдив – Голямата Базилика. Макар и все още неоткрита, тя се очаква да съсредоточи огромен туристопоток, заради най-големия мозаечен под от 2000 кв. метра от късната античност. В пороекта за Голяма Базилика има цяла транспортно-комуникационна част. В нея Георги Стаменов обяснява, че са били предвидени и вече почти изцяло изградени места на „Цар Борис Трети Обединител“ и пред самата Базилика. "Има възможност да се паркира по цялата "Мария Луиза - както от северното, така и от южното платно. Паркоместа може да се ползват пред Първо ДКЦ и до Понеделник пазара". 

Движение на автомобили през пешеходната зона до Голямата базилика 

Как обаче ще влизат с автомобили до гаражите си хората, които живеят срещу Голямата Базилика – в коопреациите между Католическия храм „Свети Лудвиг“ и поликлиниката? – пита Мария Петкова: „Ние кооперациите тук имаме общо 10 гаража, но ни разрешиха да минаваме да паркираме през тротоара, където ще бъде детска плошадка. Това много ни затруднява. Второ знакът в началото на улицата до ДКЦ-то е за път без изход, а за нас това е улица, по която минавамне. Просто там трябва да има знак за споделенои паркиране. Сега много коли паркират и ние нямаме достъп. Също така много ме притеснява, че детската площадка е тук - точно срещу моят гараж е". 

Пак така - през пешеходната зона край Голямата базилика, се предвижда да влизат с автомобилите си до паркинга между Католическия храм и Банката работещите в нея и в околните сгради, потвърди районният кмет Стаменов. Но според него: "В центъра на Истанбул движението е решено по същия начин – това е една световна практика, която община Пловдив е взаимствала, защото смятаме, че тя е правилна".

Хората, които живеят и работят в района на Голямата Базилика, ще получат чип или карта за достъп до гаражите си или паркинга през две места – от улицата към Понеделник пазара до подлез Археологически и от поликлиниката. А за сигурността на пешеходците, районният кмет казва: "Скоростта, която е предвидена, е ниска – не повече от 10-15 км,  за да може да се гарантира недопускане на пътни произшествия в тази споделена зона."

Идеи за спиране на автобуси и буферни паркинги 

Местната власт, обаче, не е затворила страницата на организацията по паркиране около туристическите обекти. Директорът на "Старинен Пловдив" Богомил Грозев споделя, че една от темите, която се обсъжда, е за оргазнизиране на допълнителна възможност за паркиране на автобуси до Голяма Базилика. "Обмисляме възможност и къде да отидат автобусите, след като свалят туристите при Базиликата. Водим разговори да не пречи на движението и на хората, които живеят в района. А също обмисляме и допълнително варианти за буферни паркинги", казва Грозев.

Всичко това – предстои. А Пловдив, който не се затваря в спомени за вече отминалата година на Европейска културна столица, а продължава да създава история, ще трябва да доказва, че може да се справя с предизвикателствата на това да посреща, създавайки удобства, все повече туристи, без да забравя грижата за хората, които живеявт в него.

Репортажът е в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията
Александър Маринов

Всички партии са наясно, че скоро идват нови избори

Политическата ситуация у нас анализираме в програма "Точно днес" с проф. Александър Маринов.  Политологът смята, че днес политиците ни не разбират ясно своите собствени проблеми, с което усложняват живота на всички хора.  "Политиката трябва да се променя, независими от желанието ни. Не бива да бъркаме разумното и смело движение напред, с някакви..

публикувано на 17.07.24 в 10:02

В жегата да се хидратираме добре и да се храним правилно

В периода на интензивните горещини е най-важно да се хидратираме добре и  да се храним правилно , за да подпомогнем терморегулаторните механизми на организма и да си спестим здравословните проблеми.  Това обясни в програма „Точно днес“ д-р Станимира Станчева, началник на отделението по ендокринология в УМБАЛ „Пловдив“. Тя коментира как жегата..

публикувано на 16.07.24 в 15:29

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18