Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Звукът на киното" идва с "Форест Гъмп"

| обновено на 17.10.20 в 16:19

Събота и неделя в "Звукът на киното" ще ви предложим незабравимо преживяване със саундтрака на деветия филм на Робърт Земекис. Киноманите вече знаят, че става дума за забавния, вдъхновяващ и безспрно докосващ сърцето "Форест Гъмп".

"Форест Гъмп" е един от най-великолепните филми на всички времена. Филм, който ни обясни живота в неговата простота и сила. Който ни преподаде мъдри житейски уроци така, че да ги разберем и запомним завинаги. Точно както г-жа Гъмп обяснява живота на своя син. „Мама винаги ми обясняваше нещата така, че да ги разбера", казва за лентата кинокритиката..

"Форест Гъмп" се появява на екран през 1994 година и е филм, нпаравен по романа на Уинстън Грум. Сред множеството холивудски звезди, снимали се в лентата - Робин Райт, Сали Фийлд, Гари Сънийс, безспорно изпъква Том Ханкс със своята изключителна роля, спечелила му наградата на филмовата Академия на САЩ. Самият филм е отличен също с "Оскар" за най-дбоър фил и режисура. . Това е най-успешният филм на режисьора, получил общо 38 награди, между които шест Оскара.

В центъра на действието на филма е главният герой Форест Гъмп, обикновен, леко глуповат човек от измисления град Гринбоу в щата Алабама. Филмът започва с неговите детски години и завършва с изпращането на сина му на училище. През това време той среща различни исторически фигури, оказва влияние на поп културата и участва в едни от най-главните събития на 20 век. 

Филмът се различава съществено от романа. Заснет е в края на 1993 година главно в Джорджия, Южна Каролина и Северна Каролина. В него са използвани много визуални ефекти, за да се включи главният герой в архивни филми и други събития. Филмът е посрещнат много добре както от критиката, така и от зрителите и успява да спечели $677,9 милиона.

"Forrest Gump: The Soundtrack" е албумът на саундтрака, базиран на филма, носител на наградата „Оскар“ и „Златен глобус“. Албумът, който ще чуете в "Звукът на киното",  съдържа музика от много известни изпълнители, и е преиздаден през 2001 г. с две допълнителни песни.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

"Добро утро, ден!" с Веселин Койчев

Джазмузикантът Веселин Койчев е възпитаник на Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив, а професионалният му и творчески път е свързан със зората на джаза в България. Още през 1982 г. основава дуото „Джаз линия“ с баскитариста Дочо Панов, към което впоследствие се присъединяват Теодосий Спасов, Радул Начков и Йълдъз Ибрахимова...

обновено на 26.07.24 в 21:09

"Вход свободен" пооследен делник

В последния работен ден оставаме фокусирани в подгоотовката за предстоящите почивни дни!  С напредване развитието на техологичния ни свят, все по - често и все по - силно усещаме необходимост от общуване с природата. Разглеждаме общуването човек, но в най - пълноценния смисъл, където всеки допринася за развитието на връзката и никой не наранява или..

публикувано на 26.07.24 в 09:30

Спортни и спорни състезания "Точно днес"

Олимпиада 2024 е знакът, с който денят 26 юли ще се запише за историята. Париж събира световния спортен и политически елит, припомнят се послания, изчисляват се шансове за победи и за рекорди, припомнят се символи отпреди векове и се четат днес. Ще ги припомним и сравним със съвремието и в един от сутрешните ни разговори -  с доц.   д-р  Боряна Ангелова-..

публикувано на 25.07.24 в 16:49

"Вход свободен" - забавления и позитивен спор

Лятото е време за забавления на открито, за срещи с приятели! Въпреки горещините, в Пловдив се радваме на възможности за случване на най - различни забавления сред природата! Да, в нашия град все още можем да се откъснем от стреса на ежедневието, попадайки в истинска природна среда, без да напускаме очертанията на града. Това може да се случи като посетим..

публикувано на 25.07.24 в 09:30

"Точно днес" с темите на 25 юли

Започваме утрото на 25 юли с темите на деня. В програма „Точно днес“ се потапяме в недотам дълбоките води на язовир „Пясъчник“, който пресъхва. За проблема, рисковете, които крие и какво е състоянието на останалите водоеми в района говорим с Васил Узунов, директор на Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“.  И от там се пренасяме към..

публикувано на 24.07.24 в 16:51