Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Каназирева свиква среща за контрола на антиковид мерките

| обновено на 15.10.20 в 16:51

Областният управител на Пловдив Дани Каназирева ще инициира нарочна среща с местните власти, за да се обсъди контролът върху спазването на мерките срещу разпространението на коронавируса у нас. 

„Срещата ще бъде съвсем скоро. Апелирам за нашата лична отговорност на всеки от нас и за спазване на мерките, които са най-леките в Европа, защото всичко зависи от нашите усилия“, каза Каназирева, която е и председател на Областния кризисен щаб.

По думите й особено тревожно е разпространението на заразата сред медицинските работници. Вече има заразен общопрактикуващ лекар, а детското отделение в карловската болница не приема пациенти заради болни медици. 

Областният управител отбеляза, че елементарните мерки като носене на маски в затворени обществени места и в градския транспорт не се спазват, което води до увеличаването на заразените.

Ако продължи разпространението на коронавируса в региона, особено сред медицинските работници, ще се мине на вариант за отделяне на цяла болница за болни от КОВИД-19. „Надяваме се да не се стига до там“, добави областният управител, като отказа да уточни кога ще стане това.  

83 са леглата за болни от коронавирус в областта, но най-големият проблем е да се осигурят легла както за установени с КОВИД-19, така и за неустановени случаи на заразата. „В по-старите болници е много трудно да се обособят отделни входове. Те са строени по друг начин, със стаи с повече легла“, посочи Дани Каназирева.

"Легла имаме, но човешкият ресурс ни е най-ценен", добави тя. 

Още от категорията

Проверявайте намаленията в "черния петък"

„Този „черен петък“ е необичаен по много причини. Едната е, че има пандемия и тя води след себе си последствия. Другата – че имахме пилотен „черен петък“ миналата седмица, може би два „черни петъка“ ще има тази година. От утре голяма част  от магазините ще бъдат затворени и това вероятно ще предизвика някои хора да си купят неща, които са..

публикувано на 27.11.20 в 11:15

Правителството закъсня с мерките за Ковид-19

Мярката е добра, но закъсня, и това е пропуск на правителството,  така коментира „затварянето“ на държавата, както някои наричат триседмичното затваряне от  училища до  МОЛ-ве , като мярка за борбата с Ковид 19 проф. Радослав Гайдарски бивш здравен министър и преминал през заболяването. Проф.Гайдарски посочи като основание  за това, че..

публикувано на 27.11.20 в 10:44

В Италия хората вярват на лекарите и спазват мерките

От Рим разговор в програма "Точно днес" с медицинската сестра от Велинград   Ани Гугалова , която разказва за Ковид-мерките и обществените настроения в Италия. Тя сподели, че вчера починалите от Ковид -19 са били 800 души, което никак не е малко.  "Мерките са доста строги, от днес, 27 ноември има нов декрет, има също така вечерен час - от 22 часа..

публикувано на 27.11.20 в 09:56

Ваксините срещу К-19 може и да са добри, но засега не го знаем

Пловдивчини показват масово недоверие към поставянето на ваксина срещу Ковид- 19, показа анкета. Повечето споделят, че им липсва информация и по принцип са против задължителното ваксиниране, а осве това биха се доверили на български продукт, ако на пазара се появи такъв. Най- важното качество на ваксините е, че те са за терапия за здрави..

публикувано на 26.11.20 в 16:59

Позитивните са 10 пъти повече от установените с PCR-тестове

До края на другата седмица вече ще работи е лектронното направление за PCR тест , което личните лекари ще издават. Това заяви  пред Радио Пловдив д-р Костадин Сотиров , председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдивска област.  Той посочи, че само за днес би издал 5 такива направления, ако имаше възможност за..

публикувано на 26.11.20 в 16:07