Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

ВМРО събира подписи за референдум за Бетонния мост

ВМРО в Пловдив започва събирането на подписи за провеждане на местен референдум за съдбата на Бетонния мост в града. Въпросът на референдума е: „Да има ли Бетонен мост – пътно съоръжение, свързващо ул. „Македония“ с бул. „Христо Ботев“?“. Това съобщи лидерът на градската олганизация на ВМРО Борислав Инчев, който е и председател на новоучредения Инициативен комитет за провеждането на местния референдум. 

В него влизат още Павел Милушев, Иван Црънчев и Димчо Петров, също членове на партийната организация. Днес комитетът е внесъл заявление в общината и очаква кметът Здравко Димитров да определи местата, на които ще се събират подписите. От ВМРО предлагат подписки да има на площад „Стефан Стамболов“ пред общината, до кметството в район „Южен“ и на още 7 места в града, както и в деловодствата на районните администрации.

По закон е нужно да се съберат подписи от 1/20-та част (една двайста част) от имащите избирателни права жители на общината. След това подписката се внася в Общинския съвет и той се произнася по нея като може да потвърди, редактира или отхвърли въпроса за референдума, обясни Борислав Инчев. 

Той уточни, че законът посочва и още едно число, касаещо живущите в Пловдив – при събирането на подписи от 1/10-та (една десета) от живущите в Пловдив и при внасянето на подписката в Общинския съвет, той трябва да вземе решение, с което да се произведе местен референдум. Ако местният парламент е одобрил референдума, той трябва да се проведе не по – рано от 45 и не по – късно от 60 дни след взетото решение, обясни лидерът на ВМРО в Пловдив.

Над 100 000 са жителите на Пловдив, които са пряко засегнати от решението за бутането на Бетонния мост, но той е важен за всички пловдивчани, посочи Борислав Инчев. И призова гражданите да кажат своето мнение за този важен за Пловдив обект.


Още от категорията

В Пловдив откриват детски градини за деца на медици

Община Пловдив ще има детски градини за деца на медицински работници по време на триседмичната карантина за детските заведения. Областният кризисен щаб ще поиска разрешение от здравния министър професор Костадин Ангелов за оварянето на няколко групи, които се намират до големите болници. От днес отдел "Образование" отваря гореща линия и започва..

обновено на 26.11.20 в 16:36

"Св. Мина" няма да е Covid болницата на Пловдив

МБАЛ „Свети Мина“ няма да бъде преобразувана в Covid болница. Това обяви заместник-кметът Анести Тимчев, който се позова на нова заповед на РЗИ-Пловдив. Тя се очаква да бъде получена днес в Община Пловдив. „Заповедта отменя МБАЛ „Свети Мина“ да бъде квалифицирана на Covid болница. Решението е взето на база на направен..

обновено на 26.11.20 в 16:36

14 медици са сред новите заразени с коронавирус в Пловдивска област

Сред новозаразените от Ковид-19 в Пловдивска област 408 души има 14 медици – лекари, медицински сестри и лаборанти. През денонощието от болестта са починали 15 души, като сред тях се отличават мъже на 38 и 48 години без придружаващи заболявания. Коронавирусът засегна нови учебни заведения в областта – 6 училища и една детска градина, в които..

обновено на 26.11.20 в 16:08

"Родопи" иска помощ от областния управител срещу "Хеброс бус"

Община „Родопи” настоява Областна администрация  да се намеси  за регулиране на транспортната схема. Пореден повод за надовлството на кметове нанаселените места в общината е 24 часовия протест, в който се включи и фирмата „Хеброст бус“ – фирмата, която обслужва междуселищните линии, а хората не са били предварително известени. Сериозен е..

публикувано на 26.11.20 в 16:07
Областният управител на Пазарджик Стефан Мирев и д-р Хюля Шериф, зам.-директор на РЗИ-Пазарджик

Пазарджик иска пари от държавата за лаборатория за PCR тестове

В МБАЛ – Пазарджик да се разкрие лаборатория за PCR тестове , а здравното министерство да финансира нейното създаване и оборудване.  За това настояване на администрацията съобщи областният управител на Пазарджик Стефан Мирев след днешното заседание на Областния кризисен щаб. Целта е да се намали престоят на пациентите със съмнения за коронавирус..

обновено на 26.11.20 в 15:00