Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

ВМРО събира подписи за референдум за Бетонния мост

ВМРО в Пловдив започва събирането на подписи за провеждане на местен референдум за съдбата на Бетонния мост в града. Въпросът на референдума е: „Да има ли Бетонен мост – пътно съоръжение, свързващо ул. „Македония“ с бул. „Христо Ботев“?“. Това съобщи лидерът на градската олганизация на ВМРО Борислав Инчев, който е и председател на новоучредения Инициативен комитет за провеждането на местния референдум. 

В него влизат още Павел Милушев, Иван Црънчев и Димчо Петров, също членове на партийната организация. Днес комитетът е внесъл заявление в общината и очаква кметът Здравко Димитров да определи местата, на които ще се събират подписите. От ВМРО предлагат подписки да има на площад „Стефан Стамболов“ пред общината, до кметството в район „Южен“ и на още 7 места в града, както и в деловодствата на районните администрации.

По закон е нужно да се съберат подписи от 1/20-та част (една двайста част) от имащите избирателни права жители на общината. След това подписката се внася в Общинския съвет и той се произнася по нея като може да потвърди, редактира или отхвърли въпроса за референдума, обясни Борислав Инчев. 

Той уточни, че законът посочва и още едно число, касаещо живущите в Пловдив – при събирането на подписи от 1/10-та (една десета) от живущите в Пловдив и при внасянето на подписката в Общинския съвет, той трябва да вземе решение, с което да се произведе местен референдум. Ако местният парламент е одобрил референдума, той трябва да се проведе не по – рано от 45 и не по – късно от 60 дни след взетото решение, обясни лидерът на ВМРО в Пловдив.

Над 100 000 са жителите на Пловдив, които са пряко засегнати от решението за бутането на Бетонния мост, но той е важен за всички пловдивчани, посочи Борислав Инчев. И призова гражданите да кажат своето мнение за този важен за Пловдив обект.


Още от категорията

Започва залесяването на новата горичка „Слънчев лъч” в „Тракия”

В най-младия пловдивски район започва ново начинание, посветено на Деня на Земята  – създаването на горичката „Слънчев лъч”. Тя ще се намира в продължението на парк „Лаута” и ще допълни зелената система на квартала.  Гражданската инициатива е  с организатор Вера Вулджева от Bgreen в партньорство с Еко Училище "Слънчев лъч" и  с подкрепата на..

публикувано на 23.04.21 в 06:29

Скъсиха сроковете за Водния проект, асфалтират в "Северен" през август

Кметът Здравко Димитров  разпореди о птимизиране на графика и намаляване на сроковете за изпълнение на ремонтите по Водния проект в район „Северен“ след среща с фирмата изпълнител „Европейски пътища“ АД. „Всеки ден на място ще има служител на Община Пловдив, който да проверява напредъка по изпълнението, както и колко строители работят на обекта“,..

обновено на 22.04.21 в 16:27

Скандалът с разрушената къща на Куцоглу в Пловдив влезе в съда

Окръжна прокуратура  предаде на съд  бизнесдамата Вероника Иванова заради незаконното събаряне на един от знаковите паметници на културата в Пловдив - старинната къща на Куцоглу в центъра.  Скандалният случай е от 5 юни 2019 г, когато подсъдимата е повикала багер за събарянето на имота на ул. „Гладстон“ №12, въпреки че е знаела за неговият..

обновено на 22.04.21 в 16:26

130 деца и ученици са под карантина в Пловдив и областта

184 са новозаразените от Ковид-19 в Пловдивска област за изминалото денонощие. Оздравелите са над 3 пъти повече – 601. През изминалите 24 часа в болница са приети 29 души, а на домашно лечение са оставени 18. Заради заразен учител в детска ясла е наложена карантина на 27 деца и двама души персонал. 103-ма ученици от 6 училища също са..

публикувано на 22.04.21 в 14:28

184 позитивни за коронавирус в Пловдивско за денонощието

2002 са новите случаи на коронавирус в страната за последното денонощие. Направени са 14 215 теста, а това са близо 14% заразени от тестваните. В област Пловдив са регистрирани нови 184 позитивни, в Пазарджишка област са 58, а в Смолянска 26. Броят на оздравелите се запазва висок - 3 935, но за пореден ден има и 100 души, които са изгубили..

обновено на 22.04.21 в 11:14