Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всяването на страх от Covid-19 спира пътуванията и почивките


Летният сезон приключва и очакванията на туристическия бранш сега са българите активно да почиват през есента и зимата в СПА и ски курортите ни. Във Велинград затворени хотели няма, но се наблюдава лек  спад на туристите в сравнение със същия период на годината. Според председателя на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите “Велинград и Западни Родопи” Златко Златанов това се дължи на страха от коронавируса, който се всява у хората и ги принуждава да не пътуват.

"Ето днес, след призивите да не се пътува в района на Благоевград, Сандански става загубена кауза", коментира Златанов и припомня, че това се случи и през лятото. "Когато спря да се говори за Ковид - 19, Велинград направи 20% ръст не само на посещаемостта, но и на постъпленията и то от всички августи досега", подчерта той.

Намаляването на ДДС на 9% и удължаването на мярката 80 на 20 е най- доброто решение за бранша, смятат хотелиери и ресторантьори в СПА - столицата на Балканите, коментира Златанов с уговорката, че не са се възползвали все още от мярката 80 на 20, тъй като през лятото са отчели ръст и печалба. В момента обаче се отчита спад между 30 и 50 на сто на туристите, което най- вероятно ще доведе и кандидатстване по нея.

Според него свалянето на ДДС-ставката е с цел да се помогне на сектора и за изсветляване на сивия сектор. "Остават 10 – 15% от този бизнес, които също ще се изсветлеят. Сигурен съм че догодина постъпленията от ДДС ще бъдат по- високи", прогнозира още той.

По думите на Златанов няма съкращения на заети в туризма, като в пандемията са увеличени заплатите на работещите като минималната в сектора е 800 лева.

В момента във Велинград има туристи от Русия и Израел, но очакванията са българите да спасят есента и зимата. "Велинград никога не е работел с организиран туризъм. Спирането на чартърите и налагането на ограничения за пътуванията, трудно биха го засегнали, но ако София бъде затворена, Велинград също ще затвори", каза хотелиерът. 

Хотелиерите подкрепят идеята за въвеждане на здравни ваучери, по примера на Чехия. На предстоящата идната седмица Кръгла маса с представители на няколко министерства ще  настояват и за отпускане на средства за инфраструктура. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05

Само за 24 ч. събраха 20 000 лв. за екипировка на доброволците

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив говорим с Манол Пейков, народен представител от ПП-ДБ да поредната му акция, за дарения с код екипировка за доброволците За по малко от 24 часа успяхме да съберем 20 000 лева и днес ще закупим първите необходими атрибути за борба с огъня, каза за Радио Пловдив Манол Пейков. „Говорих с Георги Влайков от..

обновено на 19.07.24 в 10:05

100% е изпълнен приемът в МУ - Пловдив, след второ класиране

След второ класиране на 100% Медицински университет - Пловдив изпълни държавния план-приeм. По традиция най-голям интерес има към специалностите "Медицина", "Дентална медицина" и "Фармация". Там се полага и изпит-тест по биология и химия. Тази година ще се приемат 139 медицински сестри, или с 19 повече от миналата година. В програма "Точно днес"..

публикувано на 19.07.24 в 09:45

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33
Георги Харизанов

Кабинет няма да бъде сформиран в рамките на 50-то НС

Правителство няма бъде сформирано в рамките на 50-то Народно събрание. И това стана ясно още с гласуването в зала на правителството с първия мандат. Това заяви в интервю за Радио Пловдив политическият анализатор Георги Харизанов малко преди да стане ясно, че ПП-ДБ са готови да върнат незабавно втория мандат.  Той подчерта, че правителство,..

публикувано на 18.07.24 в 10:13