Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Трудните баланси "Точно днес"

Задължително с маски на открито от четвъртък и с очакване заведенията за хранене и нощните клубове да поемат още ангажименти към здравето на клиентите и на персонала си заради стръмната Ковид- статистика. По темата - две мнения в сутрешния блок в сряда - на Деян Найденов - собственик на една от най- големите дискотеки в Пловдив и на Еньо Енев- председател на дружеството на ресторантьорите "Тракия". 

И още -  за здравните и политически кризи и стратегиии на властите. Изводите от проучването на Центъра за анализи и кризисни комуникации показват тревожно прекъснати връзки. Описва ги доц. Александър Христов.

Бизнесът говори за бъдещето през маска - онлайн.  "Тракия тех" е сред домакините на петия бизнес- форум за за развитието на индустрията на бъдещето - Industry 4.0. Как утре ще започне от сложното днес ще питаме управителя на сдружението Георги Стоев.

Бъдещият Пловдив - модерен и зелен - възможен ли е, според прочита на съветниците от ДБ, които организират обществено обсъждане по проекта за нов Общ устройствен план? Коментарът ще бъде на съветника Добромира Костова, представител на зелените в групата.

В "Добро утро, Ден" слушаме трета част на интервюто с първия кларинет на пловдиската опера Кирил Пенчев.

Във "Великите европейци" Пламен Асенов разказва за Георгиус Папаниколау - гръцки лекар, биолог и откривател, на метода за ранна диагностика на рака на маточната шийка. Той измисля тъй наречената цитонамазка, известна и като тест на Пап. Смята се, че тестът на Пап спасява от смърт поне 70% от жените с опасното заболяване.Още от категорията

Изводи, надежди и очаквания „Точно днес“

Пандемията от Covid-19 поставя отпечатък върху всеки. Усещанията са различни, общи са последствията. Във второто утро на декември ще чуете: Ще спомогнат ли новите по-строги мерки за овладяване на заразата от Covid-19? Председателят на Българското дружество по медицинска вирусология професор Радка Аргирова ще бъде наш събеседник по..

публикувано на 01.12.20 в 16:24

На пързалката „Ден след ден“

Началото на последния месец в годината, отворената  ледената пързалка в Пловдив,  включването, макар и без шум и суета, на светлините на Коледната елха в града напомнят, че празничното настроение бавно, но сигурно също ни заразява. Освен за коледните знаци, разговорите в предаването ще бъдат за пандемията, за ваксините и пързалките в политиката...

публикувано на 01.12.20 в 14:15

В "Звукът на киното" очакваме Коледа с "Last Christmas"

В празничния декември ще отброяваме дните до Рождество Христово и в "Звукът на киното". Всяка седмица до края на месеца ще ви предлагаме музака от коледни филми, като започваме с "Последната Коледа". Филмът се появи на екран преди година. Той е режисиран от Пол Фийг и е по сценарий на Брайъни Къмингс и Ема Томпсън, която е съавтор на историята със..

обновено на 01.12.20 в 14:03

Предколедни вълнения във "Вход свободен"

Всяка година на 1-ви декември започва предколедната суматоха. Тази година е различно.За първи път очакването и подготовката на празника се случват в условията на локдаун. Коледата, разбира се, не се отменя, това поне е сигурно, че няма как да стане.  Днес в предаването, както винаги, продължаваме с мисията си да запазим доброто настроение въпреки..

публикувано на 01.12.20 в 09:39

"Точно днес" - декември започва

Думата на 2020 е "пандемия". Може да е и вирус, защото ни завладя по начин, за който не сме и подозирали. Говорим с проф. д-р Марияна Стойчева от Медицинския университет в Пловдив   за силата на мерките, за начините за справяне с епидемията и за лечението, а също и какво остава да си кажем за ваксините. "Щедрият вторник" през 2020 се пада точно днес..

обновено на 30.11.20 в 17:03