Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МАСКИ-рани „Ден след ден“

Задължителното носене на маски на открито е на границата между безсмислието и безумието.

Така смята доц. д-р Андрей Чорбанов, директор на департамент „Имунология“ в Института по микробиология на БАН. С него ще коментираме логиката или липсата й на новото COVID-ограничение от властите към гражданите. Ще питаме още: Каква е ефективността от носенето на маска? Какви маски трябва да се носят? Колко често да се сменят? Защо изборът да се носи маска на открито е политически, а не медицински или научен?

В същото време в Пловдив баровете, нощните клубове и заведения остават отворени за посетители, макар и с намален наполовина капацитет. А там клиентите не са задължени да носят маски. На маса ще сядат най – много по шест човека, а разстоянието между масите остава метър и половина. Постижим ли е балансът между здравето на хората, здравната система и работещата икономика?

Екатерина Костова обобщава анти-ковид мерките, набелязани на срещата на областния управител Дани Каназирева със собствениците на клубове и заведения за хранене в Пловдив.

За пенсиите, социалните надбавки и помощи и за предизборните параметри на проектобюджета за следващата година говорим с Георги Вулджев, главен икономист на Експертен клуб за икономика и политика (ЕКИП).

И още от Пловдив:

Против изграждането на временен паркинг на „Пещерско шосе“ до сградата на здравната инспекция се обявиха от ВМРО. Те застават на страната на живеещите в района граждани, които събират подписка срещу новото съоръжение. Исканията им ще бъдат представени на сесията на Общинския съвет утре. Аргументите на ВМРО „против“ паркинга и сметката за рентабилността на инвестицията обобщава Димитър Владимиров.

Български електромобил, създаден в пловдивската „Тракия икономическа зона“, вече се узаконява в Европейския съюз. Какви са възможностите Пловдив да стане основен производител на екологични коли? Сътрудничеството между наука, бизнес и образование използва ли се за икономически възход на Пловдивския регион? Иванка Петкова разказва още за форума „Индустрия 4.0“, чиито домакин е Пловдив.

Репортажът на Живка Танчева е за започващата в Пловдив кампания на младежки екипи, които ще се борят срещу езика на омразата. Проектът се финансира от Европейската комисия и е насочен също срещу хомофобията и ксенофобията срещу бежанци, мигранти и малцинства.

Бъдете с програма "Ден след ден" и в днешната сряда. Започваме след новините в 15 часа и сме заедно до 17. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Сезони, цели и танци с „Вход свободен“

Заедно сме до 15 часа. Ще си говорим за танци в рубриката „За и против“. За рода и сезоните, разказва Аида Марковска, накратко.  За самоанализа, по отношение постигането на целите, ще ни обясни Милена Милева, учител по йога. Днешният 24 юли е Ден на радостта – радостта от простите неща. Той се отбелязва официално от 1981 година. Честит..

обновено на 24.07.24 в 09:41

"Точно днес" по летните дилеми и проценти

Софийски градски съд определи за нищожно решението, с което Общинският съвет на Варна апортира акциите на общината от Международния панаир - Пловдив в дружеството "Пълдин Туринвест", чийто мажоритарен собственик е Георги Гергов. По темата, която обещава дълго продължение говорим с Богдан Богданов, народен представител от ПП-ДБ, който още като министър..

публикувано на 23.07.24 в 16:25

"Добро утро, ден!" с Веселин Койчев

Джазмузикантът Веселин Койчев е възпитаник на Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив, а професионалният му и творчески път е свързан със зората на джаза в България. Още през 1982 г. основава дуото „Джаз линия“ с баскитариста Дочо Панов, към което впоследствие се присъединяват Теодосий Спасов, Радул Начков и Йълдъз Ибрахимова...

обновено на 23.07.24 в 15:55

"Вход свободен" в разгара на сезона

Юли усети, че е пренапрегнал реотаните, леко намали степента на жегата и сега доволно отдъхва върху тлеещата жарава от изпочупени температурни рекорди. Ние обаче не се отпускаме, защото август амбициозно наднича зад ъгъла, гледа с пламтящо нетъпение и изобщо   не прилича на  по- милостив. На географската карта на България сякаш е закарфичена бележка "..

публикувано на 23.07.24 в 09:45

„Точно днес“ с най-важните теми и покана за концерт

Политическият пъзел в България става все по-труден, а шансовете за редовен кабинет клонят почти към нула. Има ли изход от създалата се ситуация и възможна ли е промяна, ако се стигне до поредни извънредни парламентарни избори? Политологът и университетски преподавател доцент Татяна Буруджиева с анализ по темата. Eвропейският парламент..

публикувано на 22.07.24 в 16:49