Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Няма да успеем без помощта на стажантите и студенти медици

| обновено на 23.10.20 в 15:10

Министерството на здравеопазването ще разчита на помощ и от страна на студентите по медицина в шести курс заради недостига на медицински персонал в болниците, които са ангажирани с лечението на COVID пациенти. Това обяви преди ден здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Днес следобед министърът има видеоконферетна среща с всички ректори на медицински университети в страната и заместник-ректорите по учебната дейност.

Разговори ще има и с медицинските колежи в опит да се намерят допълнително обучаващи се медицински сестри.

„Ситуацията в Пловдив е трудна, натоварването на медиците е до предела на възможностите им и едва ли ще можем без помощта на стажанти и студенти медици да посрещнем една по – висока вълна на пациенти с COVID-19.“ Това заяви ректорът на Медицинския университет Пловдив проф. Мариана Мурджева

Стефан Иванов и Бождар Берберов са шестокурсници от Медицинския университет и при първия пик на заразата вече са били доброволци в инфекциозно отделение. Сега отново влизат сред медиците на първа линия в борбата с коронавируса. 

Смятат, че сега са по-подготвени да помагат в болничното отделение, но не могат да са напълно сигурни какво точно ги очаква. Те ще извършват помощна дейност на лекарите, като медицинските сестри, но могат да се включат и в смата медицинска дейност на лекарите, но под назора на специалист.

Двмаат не отричат, че има и страх от това, което им предстои, но поставят преди всичко дълга, който поемат към пациентите. Смятат, че солидарността и към пациентите и към лекарите надмогва страха от заразата.  

За нуждата от помощ и допълнителна мобилизация на лекари и медицински персонал с проф. Мурджева разговаря Антоанета Петричанска. Със студентите шестокурсници Стефан Иванов и Божидар Берберов разговаря Неда Велкова. 


Още от категорията

Проверявайте намаленията в "черния петък"

„Този „черен петък“ е необичаен по много причини. Едната е, че има пандемия и тя води след себе си последствия. Другата – че имахме пилотен „черен петък“ миналата седмица, може би два „черни петъка“ ще има тази година. От утре голяма част  от магазините ще бъдат затворени и това вероятно ще предизвика някои хора да си купят неща, които са..

публикувано на 27.11.20 в 11:15

Правителството закъсня с мерките за Ковид-19

Мярката е добра, но закъсня, и това е пропуск на правителството,  така коментира „затварянето“ на държавата, както някои наричат триседмичното затваряне от  училища до  МОЛ-ве , като мярка за борбата с Ковид 19 проф. Радослав Гайдарски бивш здравен министър и преминал през заболяването. Проф.Гайдарски посочи като основание  за това, че..

публикувано на 27.11.20 в 10:44

В Италия хората вярват на лекарите и спазват мерките

От Рим разговор в програма "Точно днес" с медицинската сестра от Велинград   Ани Гугалова , която разказва за Ковид-мерките и обществените настроения в Италия. Тя сподели, че вчера починалите от Ковид -19 са били 800 души, което никак не е малко.  "Мерките са доста строги, от днес, 27 ноември има нов декрет, има също така вечерен час - от 22 часа..

публикувано на 27.11.20 в 09:56

Ваксините срещу К-19 може и да са добри, но засега не го знаем

Пловдивчини показват масово недоверие към поставянето на ваксина срещу Ковид- 19, показа анкета. Повечето споделят, че им липсва информация и по принцип са против задължителното ваксиниране, а осве това биха се доверили на български продукт, ако на пазара се появи такъв. Най- важното качество на ваксините е, че те са за терапия за здрави..

публикувано на 26.11.20 в 16:59

Позитивните са 10 пъти повече от установените с PCR-тестове

До края на другата седмица вече ще работи е лектронното направление за PCR тест , което личните лекари ще издават. Това заяви  пред Радио Пловдив д-р Костадин Сотиров , председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдивска област.  Той посочи, че само за днес би издал 5 такива направления, ако имаше възможност за..

публикувано на 26.11.20 в 16:07