Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Есенно изобилие „Точно днес“

Природните дарове на есента носят изобилие от вкусове и веселие. Есента на 2020-та година ще запомним с ограничения и отговорност на първо място за собственото ни здраве и грижа за околните.

След новините в осем е срещата ни в ефира с д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз, който ще коментира спирането на плановите операции и приема в болниците, както и опасността от закъсняла диагностика при част от пациентите.

Продължават предупредителните протестни действия на полицаите в страната. Към този момент няма отговор на писмата им с искания за увеличение на трудовите възнаграждения. Няма никакви сигнали от министъра на вътрешните работи Христо Терзийски за разговор по темата. Те продължават да изпълняват служебните си ангажименти на първа линия. На 27 октомври от 18.30 часа пред сградата на ОД МВР Пловдив ще се състои протест на Синдикалната Федерация на служителите в МВР. В него ще се включат и служителите на пожарната от Регионална Дирекция Пловдив. Разговорът е с Васко Димитров, член на федералната контролна комисия на синдиката.

След Димитровден идва Мишинден. В българския етно и празничен календар се преплитат църковните обичаи и езическите традиции, които формират много пъстра палитра от багри, настроения и ритуали. За корените на Мишинден, за наименованията и защо е посветен на мишките ще ни разкаже Гроздалина Георгиева, уредник в Етнографски музей-Пловдив.

Евгения Тагарева, музикален педагог, поетеса, композитор и пианист ще ни информира за резултатите от Националния конкурс „Милчо Петров“, който се проведе в Пловдив. Как се представиха талантите и каква е мотивацията им да продължават да се готвят за нови срещи с публиката?  

В рубриката „Добро утро, Ден!“ Живка Танчева разговаря с художника Атанас Хранов.

Слушайте ни! „Точно днес“ на 27-ми октомври от 6.00 до 9.30 часа.


Още от категорията

Въпроси и отговори „Точно днес“

В очакване сме на заседанието на МС, където ще бъдат обсъдени мерките предложени от министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов свързани с Ковид кризата. Своите позиции и предложения вече заявиха хотелиери и ресторантьори. Туристическият бранш настоява за прилагане на спасителни мерки. Темата ще коментира Румен Драганов,..

публикувано на 24.11.20 в 16:50

В търсене на по-малкото зло „Ден след ден"

Предложеното от здравния министър затваряне на все повече дейности, популярно като локдаун, изглежда оправдано и естествено. Затова и от браншовете, които тежката мярка ще засегне, идват не протести, а искания за справедлива компенсация. Ще разговаряме с Румяна Любенова, управител на туристическа агенция. В „Ден след ден“ ще имаме и картина от..

публикувано на 24.11.20 в 14:55

"Играч първи, приготви се" в "Звукът на киното"

Музика от филм на Стивън Спилбърг ви предлагаме тази събота и неделя в "Звукът на киното". Фантастичният "Играч първи, приготви се“ е сниман по едноименния роман на  Ърнест Клайн и се появи на екран през 2018 година.  „Играч първи, приготви се“ е интертекстуален филм за носталгията, който връща зрителя към 70-те и 80-те години на XX век, макар че – за..

обновено на 24.11.20 в 14:36

"Вход свободен" на прага на зимата

С настъпване на студените дни при много хора се отключва сезонна депресия или по-скоро тъга, която оказва влияние върху настроението, здравето, продуктивността и редица други физически и психически механизми. Ранното стъмване през есента и зимата също допринася за отключването на депресивни настроения.  Поради тази причина ще стартираме днешното..

обновено на 24.11.20 в 09:43

"Точно днес" по есенната спирала във вторник

Здравният министър и НОЩ запознаха Бойко Борисов с актуалната здравна обстановка, извънреден брифинг пък начерта мерките заради нарастващия брой 666,5 болни на 100 000 души от населението с Ковид-19. "Мерките влизат в сила от 27 ноември, те налагат затваряне на повечето дейности в държавата, заедно ще наложим локдаун ", каза здравният министър проф...

обновено на 23.11.20 в 17:04