Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

38 учители и 35 ученици са с Ковид 19 в Пловдив и областта

| обновено на 28.10.20 в 11:42

Отброяваме дните от края на октомври, записваме новите неизвестни за коронакризата и броим присъствия и отсъствия.

Разговор с Иванка Киркова, началник на Регионалното управление на образованието в Пловдив. За ковид, учениците, учителите и необходимото знание по време на световна пандемия. 

Внезапни проверки за спазване на противоепидемичните мерки в училище започна Регионалното управление на образованието. Те показват, че всички са дисциплинирани и спазват насоките за предпазване от коронавируса.

Всички гимназии и университети минават на онлайн обучение от 29 октомври. Това гласи поредната заповед на МЗ за овладяване на пандемията у нас. 

Ще работят началните и основните училища, ще останат отворени и средните без гимназиален етап, обобщи началникът на РУО Иванка Киркова. Тя каза, че всички директори са известени за възможността да поискат обучение в електронна среда, но от училищата няма подадено заявление за преминаване в дистанционна форма. 

Само едно училище има притеснения с отсъстващи по-голям процент ученици в 9 и 12 клас, то е в смесен регион в областа, но Киркова предпочете да не назовава името на професионалната гимназия от региона. 

Към 27 октомври данните на РУО сочат:  карантинирани са 942 ученици, като 35 са с положителен тест.  От всички преподаватели  - 38 са с положителен тест на Ковид 19.  Има други 23 учители, които са контактти на заразени. Общо 16 паралелки учат в електронна среда и днес. 

Всички ученици в Пловдив и областта са 80 000.

Още от категорията

Затварянето е спирала, в която движението е само надолу

За справедлива компенсация заради затварянето на дейности настояват браншове, засегнати от въвеждането на по - строги мерки срещу коронавируса. Очаква се предложения от здравния министър частичен локдаун да влезе в сила от петък - 27 ноември. Пред Радио Пловдив  Румяна Любенова , управител на туристическа агенция, коментира, че спрямо този..

публикувано на 24.11.20 в 16:13

Студентите от поколението Z са подготвени за виртуално обучение

Четирима студенти вече преподават в ОУ „Княз Александър I“ в Пловдив, като заместват болни или карантинирани учители. „ Много от нашите студенти от IV курс вече работят в базовите училища и детски градини и заместват болни учители “ – заяви в интервю за Радио Пловдив проф. Галин Цоков от ПУ „Паисий Хилендарски“. „ В университета ние..

публикувано на 24.11.20 в 16:12

Конспиративни теории за Ковид-19 успешно виреят и в България

40% от българите са на мнение, че коронавирусът е биологично оръжие , създадено с цел да се намали населението на земята. Данните са от социологическото проучване на „Тренд“, направено по поръчка на „24 часа“. Анкетирани са 1008 души от 02. 11. До 10. 11. 2020 година. Малко над една трета (33%) са на мнение, че коронавирусът не е по-опасен..

публикувано на 24.11.20 в 16:07

Защита от държавата очакват търговските обекти при локдаун

Здравният министър и НОЩ запознаха Бойко Борисов с актуалната здравна обстановка, извънреден брифинг пък начерта мерките заради нарастващия брой 666,5 болни с Ковид-19 на 100 000 души от населението. "Мерките влизат в сила от 27 ноември, те налагат затваряне на повечето дейности в държавата, заедно ще наложим локдаун", каза здравният министър..

публикувано на 24.11.20 в 10:00

В Пловдив имате най-добрите лекари в битката с Ковид-19

В програма "Точно днес" разговор с д-р Чавдар Ботев , специалист по трансфузионна хематология, един от учредителите на Сдружението за лечение с реконвалесцентна плазма.  Вече и в Пловдив се дарява кръвна плазма за лечение на Ковид-19, набират се средства за закупуването на шоков фризер за нейното съхранение. Нужни са още 13 800 лева, казват от от..

публикувано на 24.11.20 в 09:06