Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

38 учители и 35 ученици са с Ковид 19 в Пловдив и областта

| обновено на 28.10.20 в 11:42

Отброяваме дните от края на октомври, записваме новите неизвестни за коронакризата и броим присъствия и отсъствия.

Разговор с Иванка Киркова, началник на Регионалното управление на образованието в Пловдив. За ковид, учениците, учителите и необходимото знание по време на световна пандемия. 

Внезапни проверки за спазване на противоепидемичните мерки в училище започна Регионалното управление на образованието. Те показват, че всички са дисциплинирани и спазват насоките за предпазване от коронавируса.

Всички гимназии и университети минават на онлайн обучение от 29 октомври. Това гласи поредната заповед на МЗ за овладяване на пандемията у нас. 

Ще работят началните и основните училища, ще останат отворени и средните без гимназиален етап, обобщи началникът на РУО Иванка Киркова. Тя каза, че всички директори са известени за възможността да поискат обучение в електронна среда, но от училищата няма подадено заявление за преминаване в дистанционна форма. 

Само едно училище има притеснения с отсъстващи по-голям процент ученици в 9 и 12 клас, то е в смесен регион в областа, но Киркова предпочете да не назовава името на професионалната гимназия от региона. 

Към 27 октомври данните на РУО сочат:  карантинирани са 942 ученици, като 35 са с положителен тест.  От всички преподаватели  - 38 са с положителен тест на Ковид 19.  Има други 23 учители, които са контактти на заразени. Общо 16 паралелки учат в електронна среда и днес. 

Всички ученици в Пловдив и областта са 80 000.

Още от категорията

"Рестартирай Европа" - Мерките COVID 1,2 и 3 в земеделието

Здравната криза не стана продоволствена, а земеделските производители  и прероботваталите на хранителни продукти се справиха, въпреки трудностите, пред които ги изправи разпространението на Ковид – 19. Под тази обща констатация обаче се крият трудностите на фермерите, които направиха повече разходи във вързка с противоепидемичните мерки и при..

публикувано на 26.02.21 в 11:12

Ваксинационен паспорт е нарушение на човешките ни права

Вчера имаше, днес няма, и утре няма да  има – ваксини.  До кога, отговорът е мъглив. Точно когато Зелените коридори доказаха, че само  липсата на  удобна организация за хората ги е възпирала от имунизация, и хоп, когато трябваше да стигнат за всички желаещи, те  изчезнаха.  И какво да кажем в този случай, че това е защото е „българска работа“, или..

обновено на 26.02.21 в 10:51

За правата и активността на студентите в изборния процес

Доцент доктор Христо Паунов, преподавател по конституционно право в Юридически факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“  и омбудсман на университета  коментира темата на първата сбирка  за втори семестър  на кръжокът по публичноправни науки към Юридическия факултет. Доц.Паунов пояснси, че  пловдивските студентите трябва да се запознаят с изискването за..

публикувано на 26.02.21 в 10:27

Имунизационните паспорти - опасност от дискриминация

България ще подкрепи въвеждането на "Ваксинационен паспорт" или "Зелени коридори" за тези жители на ЕС, които вече са ваксинирани или са преболедували КОВИД-19.  Това заяви премиерът Бойко Борисов, уточнявайки, че тази тема ще дискутират довечера на срещата си  лидерите на държавите – членки на Съюза. Как изглежда тази идея?   Първо,..

обновено на 25.02.21 в 17:02

По-голяма част от българите избират да се защитят с ваксина

След бурния интерес към имунизациите, следва неочакван спад, защото ...няма ваксини, но се очакват, уверяват лекарите.  Такава е ситуацията в Пловдив, където втора седмица сме в червената зона. За доставките на ваксини на национално ниво, за плащания за работа на първа линия, за решенията и за проблемите, коментираме с д-р Иван Маджаров ,..

публикувано на 25.02.21 в 09:41