Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Великите европейци“ и ние „Точно днес“

| обновено на 28.10.20 в 17:09

" Великите европейци“ –втора част на  книгата по едноименното предаване  на Пламен Асенов по Радио Пловдив ще има премиера в Първо студио тази вечер.  Книгата включва 45 портрета на значими личности от Стария континент. Започва  с  гръцката поетеса от VІІ век  Сафо,  и завършва с Джон Ленън. Героите във „Великите еврпейци“ са побрани в почти необятното време от 28 века, казва авторът, който  е в ефира ни тази сутрин.

По най-коментираната тема за Ковид 19, от някои със страх до паника, от други с недоверие и скептицизъм е разгворът с вирусолога  акад. Ангел Гълъбов  от Института по микробиология  към БАН. За  предпазните мерки  - лични и правителствени, и има ли  полезен ход  оттук нататък.

Как работи Центърът по трансфузионна хематология в Пловдив. Какви са възможностите за  дарение на кръв за плазма, използвана при тежките случаи на коронавирус. Слушаме директора на Центъра д-р Соня Джевизова.

150-годишнина от учредяването на Българската екзархия ще се отбележи в проект  с документална  фотоизложба  „Нашите будители. 150 години Български Екзархия“ в Културен център Тракарт и показва участието на пловдивчани в борбата за незавсиима българска църква и признаване на българската нродност.  Представя ръководителят на проекта д-р Жорж Трак.

Година преди "История славянобългарска" на Паисий Хилендарски, един францискански монах издава през 1761 година  "История на България".  Издателство „Българска история“ осигурява превода на български език. Пловдив е посочен като един от най-достойните градове. Интервю с редактора на книгата Теодор Борисов асистент в Института  по исторически изследвания към БАН.

За Шотландия и нейните  „ Северни брегове“, в търсене на недвусмислеността на формата, точната гама, вятъра, лошото време, земята, океана, повече мълчанието, но понякога и разговора – художничката Светослава Георгиева за изложбата си в галерия „Лабиринт“ в интервю на Веселина Пеева.

В „Добро утро, ден!“ продължава срещата с художника Атанас Хранов.

„Точно днес“ 29 октомври, четвъртък от 6 до 9.30 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Слънчеви и сенчести зигзаги - "Точно днес"

Политическа или противокорупционна е активността на Прокуратурата, насочена към бизнеси на знакови лица в държавата?  Какво прозира под лупата на политическите  и бизнес скандали в лагерите на ДПС и как се отразяват те на предизборната политическа конфигурация в държавата и на явяването на партията на предстоящите за седми път извънредни парламентарни..

публикувано на 15.08.24 в 16:49

Усмихнат празник с "Вход свободен"

В днешния празничен ден Ви срещаме с усмивка и добро настроение, и споделяме следобедът си с Вас! Очакваме поздравите Ви за именниците, които обичате на 032632400. Приятна среща в ефира днес споделяме и с любимите наши събеседници именници Мария Йонова психолог и консултант о детски сън, и Мария Донева автор на детска литература. Говорим и "За животните..

публикувано на 15.08.24 в 09:30

"Точно днес" и празничните часове на утрото

Отбелязваме един от най-големите християнски празници, Успение на Света Богородица. От катедралния храм в Стария град ще включим Антоанета Петричанска , тя ще присъства на литургията, която се очаква да води митрополит Николай.  От Бачковския манастир ще разговаряме с уредника на музея, историка Стамен Пепелишев , той представя изложбата за Неофит..

публикувано на 14.08.24 в 14:57

"Вход свободен" - време за красота и изящество

В средата на работната седмица спираме за капка въздух и ...красота! Спираме в ума си, разбира се, защото графикът, задачите и сроковете не търпят отлагане!  Ще си подарим малко време за мечти! Ще ви срещнем с прекрасната Гергана и нейните изящни бижута. В "Жена - истории за Вселени"  ще си поговорим с нея за това какво е присъщо на щастливите жени, и..

публикувано на 14.08.24 в 09:30

"Точно днес" в ритъма на 14 август

Сряда сутрин - на вратата ни чука четиринайстия ден на август, а програма „Точно днес“ започва с анализи и коментари на темите на деня, които следим в развитие. Нелеп инцидент с прострелян полицаи в Пловдив доведе до оставката на шефа на Областната дирекция на МВР и още трима началници . На този фон полицаи излязоха на протест срещу смяната на..

публикувано на 13.08.24 в 17:00