Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

„Великите европейци“ и ние „Точно днес“

| обновено на 28.10.20 в 17:09

" Великите европейци“ –втора част на  книгата по едноименното предаване  на Пламен Асенов по Радио Пловдив ще има премиера в Първо студио тази вечер.  Книгата включва 45 портрета на значими личности от Стария континент. Започва  с  гръцката поетеса от VІІ век  Сафо,  и завършва с Джон Ленън. Героите във „Великите еврпейци“ са побрани в почти необятното време от 28 века, казва авторът, който  е в ефира ни тази сутрин.

По най-коментираната тема за Ковид 19, от някои със страх до паника, от други с недоверие и скептицизъм е разгворът с вирусолога  акад. Ангел Гълъбов  от Института по микробиология  към БАН. За  предпазните мерки  - лични и правителствени, и има ли  полезен ход  оттук нататък.

Как работи Центърът по трансфузионна хематология в Пловдив. Какви са възможностите за  дарение на кръв за плазма, използвана при тежките случаи на коронавирус. Слушаме директора на Центъра д-р Соня Джевизова.

150-годишнина от учредяването на Българската екзархия ще се отбележи в проект  с документална  фотоизложба  „Нашите будители. 150 години Български Екзархия“ в Културен център Тракарт и показва участието на пловдивчани в борбата за незавсиима българска църква и признаване на българската нродност.  Представя ръководителят на проекта д-р Жорж Трак.

Година преди "История славянобългарска" на Паисий Хилендарски, един францискански монах издава през 1761 година  "История на България".  Издателство „Българска история“ осигурява превода на български език. Пловдив е посочен като един от най-достойните градове. Интервю с редактора на книгата Теодор Борисов асистент в Института  по исторически изследвания към БАН.

За Шотландия и нейните  „ Северни брегове“, в търсене на недвусмислеността на формата, точната гама, вятъра, лошото време, земята, океана, повече мълчанието, но понякога и разговора – художничката Светослава Георгиева за изложбата си в галерия „Лабиринт“ в интервю на Веселина Пеева.

В „Добро утро, ден!“ продължава срещата с художника Атанас Хранов.

„Точно днес“ 29 октомври, четвъртък от 6 до 9.30 Още от категорията

"Вход свободен" за благотворителността и добротворството

Всяка година преди Коледа започват масови кампании за благотворителност. Сякаш тя е сезонно мероприятие. Сякаш стреснати, че годината си отива, се сещаме внезапно, че трябва, че  е човешко, и е богоугодно да се помага на по- слабите и нуждаещи се наши събратя. Бързаме да наваксаме за един месец, това, което сме забравяли цяла година. Има, за щастие,..

публикувано на 04.12.20 в 10:27

Манол Пейков в "Добро утро, ден!"

Манол Пейков гостува на " Добро утро, ден! ". Издател и преводач, пловдивчанин и предприемач. Той ни разказва за неговото утро, говорим за това как приема пандемията и марките, с които ни се налага да живеем. Манол се движи  на поне пет писти в живота, казва и как успява да съвместява задачите, кога е важна промяната, също така издава новата книга,..

публикувано на 04.12.20 в 09:22

Какво се случва „Точно днес"

Локдаун е думата на годината. А Ковид 19 превзе живота ни. Не само като загуби и страх, но и  непрекъснато в общуването. И все повече. Панацея ли е ваксината за коронавируса . Коментар на академик Богдан Петрунов имунолог и  бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Как тече живота в р одопското село Смилян..

публикувано на 03.12.20 в 15:59

"Ден след ден" животът продължава, въпреки...

Независимо корона-епидемията, животът продължава. Ето как в нашите теми на 3-ти декември в съвместното предаване на Радио Пловдив и Радио Кърджали "Ден след ден" : Компостираща инсталация за з елени и биоразградими отпадъци   заработи от днес в район Северен в Пловдив – какво означава това за нас ще ни разкаже Веселина Пеева. След..

обновено на 03.12.20 в 14:27

В "Звукът на киното" очакваме Коледа с "Last Christmas"

В празничния декември ще отброяваме дните до Рождество Христово и в "Звукът на киното". Всяка седмица до края на месеца ще ви предлагаме музака от коледни филми, като започваме с "Последната Коледа". Филмът се появи на екран преди година. Той е режисиран от Пол Фийг и е по сценарий на Брайъни Къмингс и Ема Томпсън, която е съавтор на историята със..

обновено на 03.12.20 в 13:52