Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Пазарувайте с маски и на откритите пазари!

10
Антиковид мерки на пазара, Пловдив
Снимка: Екатерина Костова, Радио Пловдив

В четвъртък на Четвъртък пазара в Пловдив новите противоепидемични мерки на повечето сергии се спазват. В това се увери екип на Радио Пловдив, който ги обиколи, за да провери на място дали търговци и клиенти носят маски и дистанцията  между тях е метър и половина. Към тези две изисквания, влязли в сила от днес със Заповед на здравния министър и за закритите, и за откритите пазари и тържища, има и трета – за еднопосочно движение. 

Оказва се, че макар и да е създадена организация за такова чрез указателни табели и стрелки по земята, то е и най-трудно контролируемо. Директорът на „Общински пазари“ Запрян Тодоров обясни: „Няма как да направя еднопосочост – просто който влезе, взима си кавото му е нужно от сергията и излиза най-бързо“. Такова е наблюдението и на служителите от Общинска охрана, които съблюдават спазването на мерките при входовете и изходите. 

На Четъвртък пазара, който е закрит, посетителите могат да влизат от 2 места и да излизат от 3. „Входовете и изходите на отворените пазари са много повече. Например на Гребната база пазарът, мисля, че е с 4 входа и 4 изхода“ – коментира Запрян Тодоров. Той е назначил и две инкасаторки, които да контролират спазването на мерките и на 6-те общински пазара. „Правомощита ни са само да предупреждаваме. Но РЗИ и полицията минават на проверки – те пък нас проверяват“ – допълни директорът на „Общински пазари“.

На открития Понеделник пазар днес по обяд хората все още не са свикнали, че това е задължително. Стриктните казваха, че носят маските не заради страх от глоба, а за да се предпазят от вируса. На няколко маси търговци и купувачи ги поставяха след като се спирахме при тях, но имаше и такива, които смятат, че щом е на открито, няма нужда от подобна мярка или дори, че коронавирусът е измислен.  

Репортаж по темата с още мнения може да чуете в звуковия файл.

Галерия

Още от категорията

Твърдата политика към Македония е правилна!

„ След като 75 години в тази държавица е насаждан антибългаризъм, след като се е градила с лъжи и фалшификации, примерно – че бугарите по произход са татаро-монголи, с такива лъжи са се възпитавали редица поколения “ – заяви в интервю за Радио Пловдив проф. Кирил Топалов – дипломат и член на комисията, която преговаря с Македония. „..

публикувано на 27.11.20 в 16:43

Отговорност за "Св. Мина" да поеме Областният кризисен щаб

"18 общини отказаха да направят ковид болници, а Община Пловдив  направихме всичко възможно да я създадем. Това иска обаче време и пари. Някои обаче се надскочиха. Община Пловдив няма необходимия финансов ресурс, всеки разход трябва да премине през гласуване в ОбС. В момента в МБАЛ "Св. Мина" имаме  60 ковид легла с 60  болни, а болницата беше..

публикувано на 27.11.20 в 16:05
Черен петък

Полупразни молове в деня на Черния петък и преди затварянето им

Въпреки Черния петък и последния работен ден за следващите три седмици на моловете у нас, до този час в Пловдив те са полупразни. Това показа наша репортерска проверка.  Посетителите са с маски и споделят, че са дошли главно заради намаленията на стоките, които са от 20 до 70%. Според някои от тях, те са само на хартия. Търговците, обаче,..

публикувано на 27.11.20 в 15:39

Проверявайте намаленията в "черния петък"

„Този „черен петък“ е необичаен по много причини. Едната е, че има пандемия и тя води след себе си последствия. Другата – че имахме пилотен „черен петък“ миналата седмица, може би два „черни петъка“ ще има тази година. От утре голяма част  от магазините ще бъдат затворени и това вероятно ще предизвика някои хора да си купят неща, които са..

публикувано на 27.11.20 в 11:15

Правителството закъсня с мерките за Ковид-19

Мярката е добра, но закъсня, и това е пропуск на правителството,  така коментира „затварянето“ на държавата, както някои наричат триседмичното затваряне от  училища до  МОЛ-ве , като мярка за борбата с Ковид 19 проф. Радослав Гайдарски бивш здравен министър и преминал през заболяването. Проф.Гайдарски посочи като основание  за това, че..

публикувано на 27.11.20 в 10:44