Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Разпродажбата на общински имоти задуши Пловдив

Гражданите осъзнаха възможността да обжалват бездействието на администрацията

| обновено на 29.10.20 в 17:15
Снимка: gustonews.bg

Архитект Иван Делчев е ръководител на екипа на „Булплан” ООД - София, изработил проекта за новия Общ устройствен план на Пловдив. В разработката са включени повече от 20 експерти.

Пред Радио Пловдив арх. Иван Делчев коментира дискусиите с граждани от шестте района на Пловдив по основния документ за града, свързан с развитието му за 20 години напред. 

Предали сме проекта преди една година и това е работа на администрацията - тя ще обобщава, систематизира и ще разглежда на експертен съвет много от предложенията, обясни Делчев. Той посочи, че освен предложенията на гражданите има десетки становища, рецензии, мнения на професионални камари и министерства. Администрацията трябва да систематизира всичко.

Проблем е, че съдът разреши ОУП да се обжалват

Решението на Конституционния съд отпреди седмица, че Общите устройствени планове могат да се обжалват, ще създаде много проблеми. Това означава, че години наред планът няма да влезе в сила, тъй като ще се обжалва всяка най - дребна работа в него. Всеки ще гледа да си оправи нещо в имота и ще обжалва.

Това ще бъде една мъчителна дългогодишна процедура, освен ако парламентът не изясни процедурата по съгласуване, така че планът да бъде в сила в частите, където няма обжалване. 

Парк на "Гладно поле" няма да има

Този имот е на военното министерство и то няма да го даде. Хората, които в момента се занимават с тази работа в министерството - те не са военни, те няма да дадат този терен

Споделяйки своята "трагична прогноза", Делчев каза, че там вече е започнал процес на разпродаване на части и там ще се натъпче парче по парче с жилища. 

"Гладстон" не може да е булевард

Проектът за превръщането на ул. "Гладстон" в булевард е още от 1969 година. Още през 80-те години е създадена тази ужасна обстановка с тази "развръзка" от подлеза. Това е възможно най - лошото решение, което е взето, посочи архитектът.

Ние нищо не предлагаме там, ние следваме плана на централната градска част, защото сме длъжни да го отразим, обясни Делчев. 

Никой, по никакъв начин, никога няма да бутне сградите по ул. "Гладстон", категоричен е Делчев. 

Ситуацията е невъзможна, но никой не иска да я коригира, защото не му излизат сметките с трафика.

А тези сметки с трафика много трудно ще излязат, освен ако не се направи южната тангента и не се изпълнят пръстените на Пловдив.

Електрическа железница ще има, натискът от Европа е голям

Създаването й е залегнало още в предишната версия на Общия устройствен план. А сега става крайно належащо при изнасянето на индустриалните зони извън града, отбеляза Делчев. По думите му, електротранспортът е екологичен и се финансира много сериозно от Европейския съюз. 

Европа оказва голям натиск върху градовете да създадат интегриран транспорт от различен тип, който да функционира като единна система.

Премахването на прелезите в район "Западен" е проект на НКЖИ, припомни архитектът.

Нов булевард край Марица в район "Северен"

Във всички европейски градове най - бързите булеварди са около реките. Само че, са направени малко по - прилично. Според арх. Делчев, бул. "Северен" не може да бъде по - голям, защото е притиснат от застрояването. 

Идеята е да стане еднопосочен. Ако и от другата страна булевардът край реката стане еднопосочен, това значително ще промени пропускателната способност.

Гробище и в район "Тракия"

Това предложение не сме го мислили, но ще го обсъждане, тъй като такава потребност има. 

Нов парк в Пловдив

Търсим решение около Марица в североизточната част, под Рогошките гробища. Макар че и там вече има натиск за застрояване, там има една много добра територия, която и администрацията обмисля. 

Проблемите с парковете и с транспортната система ги създават учрежденията, обясни Иван Делчев. 

Разпродаването на общинската собственост безвъзвратно задуши града, а не тясната територия. Той няма къде да "маневрира", няма възможност за обществени мероприятия.

Според арх. Иван Делчев най - важното от обществените обсъждания е че, гражданството се е осъзнало по отношение на възможността да обжалва бездействието на администрацията.  

Цялото интервю на Неда Велкова с арх. Иван Делчев е в звуковия файл. 


Още от категорията

Екоминистърът Емил Димитров излъга за водната криза!

Миналата седмица пред парламента екоминистърът Емил Димитров заяви, че сме изправени пред реална опасност от водна криза за населението. Той дори визира конкретно Бургас, предупреждавайки, че се очертава да е бъдещият "Перник-2", както и че ни очакват водни бунтове.  Министърът даде пример и с Пловдивска област, където, по думите му, преди..

публикувано на 01.12.20 в 16:56

Джипита в Пловдив издадоха първите електронни направления за PCR

От днес личните лекари могат да издават електронни направления за PCR изследване за Covid-19. Системата за издаване на електронни направления за PCR вече работи и беше представена от зам.-министъра на здравеопазването Жени Начева в столичната 17-а поликлиника. Тя съобщи, че от сутринта са издадени над 200 електронни направления за PCR тест, а..

публикувано на 01.12.20 в 15:53

Най-успешната формула - карантина до ваксинирането

„Смятам, че  ваксините  ще имат ефект. Данните на фирмите, които са провели изпитанията, са доста убедителни“. Това подчерта акад. Ангел Гълъбов. По думите му, времето за откриването и тестването на някои от ваксините, като английската, свързана с университета  Оксфорд, и другата - с участието на двама германски турци, е било напълно..

публикувано на 01.12.20 в 15:25

Проектът "Запази ме" вече се изпълнява в Пловдив

Финансовата подкрепа за работици и служители ще е за не повече от 60 дни, след наложените ограничения заради Ковид-19. Как и кой има право, повече  информация за проекта на МТСП - от   Фани Николова , директор на Регионалната служба по заетостта в Пловдив.  Също и мненията на пловдивчани , на които им предстои да останат без работа заради..

обновено на 01.12.20 в 10:14

Приближаваме се към пика на епидемията от Ковид-19 у нас

Думата на 2020 е "пандемия". Може да е и вирус, защото ни завладя по начин, за който не сме и подозирали. Говорим с проф. д-р Марияна Стойчева от Медицинския университет в Пловдив за силата на мерките, за начините за справяне с епидемията и за лечението, а също и какво остава да си кажем за ваксините. Ковид -19 у нас, какво научихме, кои са..

публикувано на 01.12.20 в 09:59