Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Тревожно червено, но и с багрите и звуците на духа "Точно днес"

Ковид афишът на световната пандемия  оцвети в червено почти цялата страна. Анотациите, които всеки  следващ ден оставя в бележника на времето, очертават  рамката на една трудна година, в която въпросите, които си задаваме на всякакви нива, ще бъдат дълго  много повече от отговорите.

Сбъдва ли се прогнозата, че ще  ни се наложи да живеем дълго с новия вирус и успя ли времето от началото на  заразата  да добави онази допълнителна доза познание и оптимизъм за надеждата ни медицинската наука и хората в бяло да се справят с кризата. И още за антиковид мерките за ограничаване темповете и размерите на заразата и общата воля тя да бъде овладяна – микробиологът д.м.н проф.  Енчо Савов.

Всички болници в Пловдивска област, без тези за рехабилитация и продължително лечение, могат да лекуват по-леките форми на коронавирусна инфекция, след като Ковид-отделения бяха открити и в общинските болници в Раковски и Първомай. За капацитета и ресурса, с който разполагат те – управителите на двете здравни заведения д-р Иван Томбашки и д-р Румяна Бойлова.

Асоциацията на езиковите центрове в България излезе с отворено писмо  към  министъра на здравеопазването, в което изразява несъгласието на гилдията да се забраняват „присъствените занятия в езиковите и образователни центрове, организирани от частни лица“ и подозират  специално отношение към неформалното образование.  Аргументите за това чуйте от председателя на АЕЦБ Ваня Иванова.

И цветове на радостта съдържа утрото в ефира на програма „Точно днес“. Те са в багрите за изложбата „Пловдивски следобеди“ на Мария Райчева в галерия „Аспект“.

А звуците на китарата, с която известният български музикант и лидер на емблематичната  за Пловдив джазова формация „Бели, зелени и червени“ Веселин Койчев, ще огласи сцената на Кукления театър послучай неговия  60-годишен юбилей с концерт под надслов „Майстори на китарата“ в истинско звездно присъствие – чуйте от музиканта Веселин Койчев във времето за култура след 9 ч.

Гост в рубриката „Добро утро, ден“ тази седмица е художникът Атанас Хранов. 


Още от категорията

Политически турболенции „Ден след ден“

План за готовност при пандемия прие правителството днес. Това се случва 9 месеца след официалното обявяване на пандемията. След Нова година започва ваксинацията на българите срещу COVID-19, обяви здравният министър. Как се управлява корона-кризата у нас? Защо опитът за тотален контрол доведе до тотален срив в доверието на обществото? Кой има..

публикувано на 02.12.20 в 14:59

В "Звукът на киното" очакваме Коледа с "Last Christmas"

В празничния декември ще отброяваме дните до Рождество Христово и в "Звукът на киното". Всяка седмица до края на месеца ще ви предлагаме музака от коледни филми, като започваме с "Последната Коледа". Филмът се появи на екран преди година. Той е режисиран от Пол Фийг и е по сценарий на Брайъни Къмингс и Ема Томпсън, която е съавтор на историята със..

обновено на 02.12.20 в 14:06

"Вход свободен" - дългоочакван Декември

Най-прекрасният и празничен месец от годината е вече тук. По този повод, в днешното предаване, ще засегнем темата за коледната украса. Кога трябва да се постави и до кога трябва да остане в домовете ни? Отговорите, в днешното предаване.  В средата на работната седмица ще ви срещнем и със Силвия Атанасова, която организира една виртурна разходка из Китай...

обновено на 02.12.20 в 10:06

Изводи, надежди и очаквания „Точно днес“

Пандемията от Covid-19 поставя отпечатък върху всеки. Усещанията са различни, общи са последствията. Във второто утро на декември ще чуете: Ще спомогнат ли новите по-строги мерки за овладяване на заразата от Covid-19? Председателят на Българското дружество по медицинска вирусология професор Радка Аргирова ще бъде наш събеседник по..

публикувано на 01.12.20 в 16:24

На пързалката „Ден след ден“

Началото на последния месец в годината, отворената  ледената пързалка в Пловдив,  включването, макар и без шум и суета, на светлините на Коледната елха в града напомнят, че празничното настроение бавно, но сигурно също ни заразява. Освен за коледните знаци, разговорите в предаването ще бъдат за пандемията, за ваксините и пързалките в политиката...

публикувано на 01.12.20 в 14:15