Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Осигуряването на приличен жизнен стандарт е недостижимо

Икономистът Пламен Данаилов коментира „Бюджет 2021“ като предизборен. Аргументът е, че това са нашите пари, които правителството преразпределя. Ясен е примерът, че всеки от нас харчи своите пари и си прави сметка, какво иска да постигне. Той посочи, че 2020 г. ще приключим със спад от 5% спрямо 2019-та. Данните сочат, че в края на септември парите са в излишък, тоест правителството е изхарчило по-малко отколкото е събрало. Предвижда да приключи годината с дефицит от 5 милиарда и 200 милиона лева. Това означава, че през третото тримесечие ще се изхарчат над 6 милиарда лева допълнително, но не е ясно за какво. Мерките предприети за преодоляване на икономическата криза от корона вируса са незначителни.

„Ще бъдат раздавани пари на голяма група хора, за да се спечелят техните гласове. Проблем даже не е увеличението на заплатите на държавната администрация, а липсата на работеща такава, която да е в полза на гражданите и бизнеса. Така очакваната дигитализация на държавното управление отново остава на заден план. Предвижда се дефицитът за 2021 г. да бъде около 5 милиарда лева, който ще бъде финансиран със заеми. Следващите три години номинално ще бъдат увеличени заемите с над 10 милиарда лева. Общо ще отидат 20 милиарда лева за взимане на нови заеми, защото през тези години падежират тези, които трябва да бъдат платени. Въпросът е, защо трябва да вземем този заем и какво ще постигнем с него“?

Пламен Данаилов каза още, че без пенсионна реформа, това увеличение на пенсиите няма да постигне значими резултати. Основният критерии е осигуряване на приличен жизнен стандарт, който остава недостижим. Общата сума за решаване на бизнес проблемите е 700 милиона лева, това се случва на фона на всичките милиарди, които ще се раздават. Относно тези 24 лева на ден за хората от затворените бизнеси следствие ковид кризата стана ясно, че това е предпазна мярка за правителството. Хората, ако отидат на борсата ще получат повече, но парите се взимат от програма за развитие на иновации. 120 милиона лева от тази програма се пренасочват към плащане на такива помощи. Това е лошо, защото липсата на инвестиции в иновациите е пагубно за напредъка на нашата икономика.  

Интервюто с икономиста Пламен Данаилов е в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазарджик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57