Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не мисля, че в Чикаго ще има сблъсъци заради изборите

Ангелина Илиева
Снимка: личен архив

„През последния месец се е увеличила продажбата на оръжие, а американците се готвят за най-лошото“. Така пловдивчанката Ангелина Илиева, която от три десетилетия живее в САЩ и е преподавател в Чикагския университет, определи атмосферата около президентските избори в САЩ.  

Като „най-лошото“ тя определи очакванията, че няма да има ясен победител доста дълго време, че и двете състезаващи се страни ще обявят изборите за откраднати и че има нередности, както и че ще има хора, които ще използват момента, за да тръгнат на улиците с оръжие. „За първи път от 30 години, откакто съм тук, се говори за оръжие" – призна Илиева и уточни, че никога не е имало толкова крайно противопоставяне между републикаци и демократи. 

Според нея, радикализацията на обществото допълнително се изостря и от ковид пандемията. Именно заради нея, обаче, като противоепидемична мярка, анализаторите зад Океана смятат, че толкова много хора са предпочели да гласуват предварително – по пощата и в специалните кутии, предназначени за вота. 

„До този момент около 70 на сто от гласовете, събрани през 2016-та година, вече са регистрирали предварително своя избор“ – посочи тя и разказа личните си впечатления, че всички са стояли на опашка за това, спавайки дистанция и с маски, а доброволци са подпомагали процеса само и само хората да бъдат улеснени в упражняване правото си на избор. 

Ангелина Илиева каза, че не се е запасила с храна и лекарства като при ураган по призив, който се твърди, че са получили студентите в Чикаго, защото е "малко оптимист". А по повод съобщенията за очаквани размиртици, тя коментира: „Смятам, че са напълно серизони, но не мисля, че тук в Чикаго толкова ще се проявят." 

Цялото интервю с преподавателката в Чикагския университет може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Александър Маринов

Всички партии са наясно, че скоро идват нови избори

Политическата ситуация у нас анализираме в програма "Точно днес" с проф. Александър Маринов.  Политологът смята, че днес политиците ни не разбират ясно своите собствени проблеми, с което усложняват живота на всички хора.  "Политиката трябва да се променя, независими от желанието ни. Не бива да бъркаме разумното и смело движение напред, с някакви..

публикувано на 17.07.24 в 10:02

В жегата да се хидратираме добре и да се храним правилно

В периода на интензивните горещини е най-важно да се хидратираме добре и  да се храним правилно , за да подпомогнем терморегулаторните механизми на организма и да си спестим здравословните проблеми.  Това обясни в програма „Точно днес“ д-р Станимира Станчева, началник на отделението по ендокринология в УМБАЛ „Пловдив“. Тя коментира как жегата..

публикувано на 16.07.24 в 15:29

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18