Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В шуменската болница успешно лекуват Ковид-19 с кръвна плазма

Д-р Павлина Михайлова, председател на Сдружение за лечение на Ковид-19 с кръвна плазма

През месец юли ЕК отпусна 40 мил. евро за оборудване на 200 кръвни ценъра в ЕС. В България има  регионални кръвни центрове във Варна, Пловдив, Стара Загора и Плевен. Те кандидатстваха за финансиране, но пловдивският не е бил одобрен  поради закъсняване с документите. Пловдивчани реагират бързо и събират пари за центъра, като в момента са необходими около 90 000 лева за шоков фризер, без който не може да се събира и съхранява плазма.  

Центърът може да бъде сертифициран веднага  след получаване на апаратурата, защото има екип. Това се прави от Изпълнителната агенция по бекарствата.

Г-жа Михайлова коментира, че има отговор от хора, които са преболедували коронавируса и имат възможност да дарят плазма. Ситуацията е критична, защото в Националния кръвен център в София се взема плазма, като обслужва цялата страна, без ВМА. Добрата новина е, че вече се работи по-усилено и се приемат донори до 65 години. Последната информация е, че са получени 20 плазми вчера, а лекарите желаещи да приложат метода са 31. Там започва едно боричкане на лекари, министри и депутати, които звънят за свои пациенти и близки. Така настъпва хаос и хората търсят помощ от сдружението. Това е недопустимо.

„Донори има достатъчно, но не се обслужват. Можем да поемем пътните на хората до столицата, даваме телефони на кръвния център, обясняваме, че трябва да има положителен ПСР тест от 40-тия ден, да нямат донорите придружаващи заболявания. Отзивите са, че се чака 3-4 дни за даване на плазма. В Смолян вече чакат три дни за плазма на пациент с диабет, а това означава, че шансовете да оцелее намаляват“.  

По думите на д-р Михайлова, колкото в по-добро състояние е пациентът, толкова по-добре. Плазмата трябва да се прелее до третия пден от влошаването, до влизането в интензивно отделение. Шуменската болница има много добри резултати, няма нито един смъртен случай, след преливане на плазма. Последната информация за цената на линейка да дойде от Варна до София, и се върне е около 700 лева. Решението е скоро да се отворят регионалните кръвни центрове. Лекарят, който разпределя кръвната плазма преценява, кой случай е по-спешен. Проблемът е, когато има седем плазми за 20 болни, какво да разпределяш? Кръвната плазма се дава от НКЦ безвъзмездно, а в Германия една доза струва 600 евро, уточни д-р Павлина Михайлова.

Интервюто с д-р Павлина Михайлова, председател на Сдружение за лечение на Ковид-19 с кръвна плазма е в звуковия файл.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазарджик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57