Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В шуменската болница успешно лекуват Ковид-19 с кръвна плазма

Д-р Павлина Михайлова, председател на Сдружение за лечение на Ковид-19 с кръвна плазма

През месец юли ЕК отпусна 40 мил. евро за оборудване на 200 кръвни ценъра в ЕС. В България има  регионални кръвни центрове във Варна, Пловдив, Стара Загора и Плевен. Те кандидатстваха за финансиране, но пловдивският не е бил одобрен  поради закъсняване с документите. Пловдивчани реагират бързо и събират пари за центъра, като в момента са необходими около 90 000 лева за шоков фризер, без който не може да се събира и съхранява плазма.  

Центърът може да бъде сертифициран веднага  след получаване на апаратурата, защото има екип. Това се прави от Изпълнителната агенция по бекарствата.

Г-жа Михайлова коментира, че има отговор от хора, които са преболедували коронавируса и имат възможност да дарят плазма. Ситуацията е критична, защото в Националния кръвен център в София се взема плазма, като обслужва цялата страна, без ВМА. Добрата новина е, че вече се работи по-усилено и се приемат донори до 65 години. Последната информация е, че са получени 20 плазми вчера, а лекарите желаещи да приложат метода са 31. Там започва едно боричкане на лекари, министри и депутати, които звънят за свои пациенти и близки. Така настъпва хаос и хората търсят помощ от сдружението. Това е недопустимо.

„Донори има достатъчно, но не се обслужват. Можем да поемем пътните на хората до столицата, даваме телефони на кръвния център, обясняваме, че трябва да има положителен ПСР тест от 40-тия ден, да нямат донорите придружаващи заболявания. Отзивите са, че се чака 3-4 дни за даване на плазма. В Смолян вече чакат три дни за плазма на пациент с диабет, а това означава, че шансовете да оцелее намаляват“.  

По думите на д-р Михайлова, колкото в по-добро състояние е пациентът, толкова по-добре. Плазмата трябва да се прелее до третия пден от влошаването, до влизането в интензивно отделение. Шуменската болница има много добри резултати, няма нито един смъртен случай, след преливане на плазма. Последната информация за цената на линейка да дойде от Варна до София, и се върне е около 700 лева. Решението е скоро да се отворят регионалните кръвни центрове. Лекарят, който разпределя кръвната плазма преценява, кой случай е по-спешен. Проблемът е, когато има седем плазми за 20 болни, какво да разпределяш? Кръвната плазма се дава от НКЦ безвъзмездно, а в Германия една доза струва 600 евро, уточни д-р Павлина Михайлова.

Интервюто с д-р Павлина Михайлова, председател на Сдружение за лечение на Ковид-19 с кръвна плазма е в звуковия файл.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55

Изборите ще бъдат решени от твърдите ядра

"Поисканата оставка на председателя на НС Росен Желязков е в резултат на негодувание от неговата работа - през последните седмици дневния ред за работата на Парламента беше доста "гъвкав", в последния момент се вкарваха точки, свикваха се заседания, включително и за същия ден. Това ядоса  всички останали политически сили, защото въпреки че..

публикувано на 25.04.24 в 10:29

200 специалисти идват в Пловдив за Академия Офталмология

Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти.  Да открият форума са поканени министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, председателят на Комисията по..

обновено на 25.04.24 в 09:35