Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Измерения и перспективи "Ден след ден"

| обновено на 06.11.20 в 15:15
Снимка: Климент Трендафилов

Електронното обучение не е в полза на учениците. Искаме да ходим на училище присъствено! Това пишат в петиция ученици от Математическата гимназия в Пазарджик. Те срещат голяма подкрепа в социалните мрежи, а до седмица ще изпратят петицията си до Министерството на образованието и науката. Защо ефектът на дистанционното обучение е обратен – питаме една от организаторките на допитването Радост Гогова от 10-ти клас в пазарджишката математическа гимназия.

Пловдив реагира на призива за разкриване на болници само за COVID-пациенти. Областният кризисен щаб изрази готовност в такава да бъде преобразувана общинската болница „Свети Мина“. В репортажа си по темата Веселина Пеева проследява съображенията „за“ и „против“, процедурните пречки и човешките притеснения относно болниците за коронавирус.

Димитър Владимиров разговаря с д-р Константин Сапунджиев, директор на МБАЛ „Св. Пантелеймон“, другата общинска болница в Пловдив, която търси доброволци в напрегната ситуация от увеличения ръст пациенти.

Базата на Министерския съвет в курорта Пампорово да стане карантинен хотел за COVID-19, предлага председателят на Регионалната туристическа асоциация „Родопи“ Пантелей Мемцов. Репортажът по темата е на Радостина Чернокова.

И още:

Трябва ли България да поеме твърда линия и да блокира членството на Северна Македония в Европейския съюз? Къде са корените на проблемите? Какви са българските грехове? Има ли противоотрова за отрова, вкарвана в обществения организъм повече от 100 години? Ще разговаряме с един от най-компетентните по темата проф. Младен Григоров – кардиолог и председател на фондация „Паметници на българската слава“. Военен лекар, трето поколение медик, чиито род е от Вардарска Македония.

Защо е важен следващият президент на САЩ? Какви са залозите в битката за новия стопанин на Белия дом? Защо тази битка надхвърля партийната политика и променя геополитическата архитектура на целия свят? Темата ще коментираме с юриста Борислав Цеков от Изследователския център за Нова Европа.

И още от Пловдив:

Как обобщи и оцени работата си за една година време заместник-кметът Невена Балчева, чиито ресор е устройството на територията и общинската собственост? Годишния отчет на архитект Балчева проследи Антония Попова.

Поглед нагоре:

За „другата“ светлина - тази на нощното небе, за спокойствието, което носи разходката сред звездите по Млечния път – разказът е на младия астрофотограф Климент Трендафилов, с когото ни среща Живка Танчева





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Горещници по различни скали "Точно днес"

Горещо е. Седмицата започва с ново предупреждение за температури над 40 градуса, пожарите нагорещиха земята още, а на обществения хоризонт няма лятна ваканция за политическите скандали. Следим ситуацията в Средногорието, където четири дни продължи битката с мигриращите във всички посоки пламъци. Ще включим в предаването с най- актуална информация..

публикувано на 14.07.24 в 18:52
Николай Пеев

Клуб "Неделя"- приказки от бъдещето

Днес в Клуб "Неделя" ще ви срещнем с младия писател фантаст Николай Пеев. Той ще представи своята нова книга "Пепеляшка: окабелена".  Ще поговорим за приказките от бъдещето и  дали докато сънуваме мечти в настоящето , има опасност да се събудим в  кошмара на фантастична реалност. За литературата и нейните различни проявления и за  неутолимото..

публикувано на 14.07.24 в 12:20

Неделно с „Шейкър“

В съвместната ни рубрика с Елена Шахънска коментираме темата за чувствителността. Кое ни прави безчувствени? Как да възвърнем чувствителността си, оставайки заземени? С холистичния психолог Дорина Ташева говорим за психо-ароматерапевтичните карти и етеричните масла. Наш задочен гост е и д-р Емилия Караславова. Как скока в шумановия..

публикувано на 13.07.24 в 16:05

За фотографията с любов днес във "Вход свободен"

На 12 юли църквата почита Света Вероника. Имен ден празнуват Вероника, Верка, Вера. Света Вероника се приема за закрилница на фотографията. По този повод честитим празника на всички именници и оставаме на линия в следобедните часове.  За фотографията с любов говорим днес във 'Вход свободен"! Възникнала през 19 век, фотографията е резултат от няколко..

публикувано на 12.07.24 в 09:30

Парещи стъпки в лятото - "Точно днес"

Пикови стойности на климатичната и политическа жега! Седмицата започна, но и свършва с безпощадната прогноза  да стане и по-топло. И понеже все още цялото лято е пред нас, „Точно днес“ са горещи и темите до 9.30, а посоките за прохлада ще очертаем с поезия, с балетна класика и с дебелите сенки на планински била. След вчера ДПС изгуби окончателно..

публикувано на 11.07.24 в 16:39