Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Пазарджик 2 медицински сестри още са с COVID-19

Пловдив само с 16 ковид-новозаразени

В Смолян 6-ма починаха за едно денонощие

| обновено на 09.11.20 в 06:58
Пловдив - градски транспорт
Снимка: Екатерина Костова, Радио Пловдив

603 души с коронавирус са излекувани през последното денонощие. Новоустановените случаи за периода са 675 при направени 2 151 PCR теста или 31% от тях. 

С 16-те си положителни проби област Пловдив вече отстъпва далече от второто място след София, в която има 332-ма ковид-положителни. Сега столицата следват Кюстендил с 46 души и област Благоевград с 33-ма новозаразени. 

Пазарджик с 20 нови случая в областта изпревари Пловдив по брой новозаразени с коронавирус. Сред тях са две медицински сестри от „МБАЛ-Пазарджик“.  От РЗИ съобщават, че от новорегистрираните в болница са настанени трима, а останалите са поставени в  домашна изолация. Пробите са на четиринадесет жени и шестима мъже.Жените са на възраст от 41 до 75 години и освен от пазарджик, са от селата Черногорово, Добровница – 1, Огняново и от градовете Септември, Ветрен, Велинград, Костандово и Брацигово. Мъжете са между 23 и 67 години. Те са от областния град, от Пещера и Велинград. През последното денонощие от региона с ковид 19 са починали мъж на 67 години от село Радилово с онкологично и сърдечно заболяване и диабет, както и 56 годишна жена от Пазарджик, хоспитализирана в „МБАЛ-Пазарджик“.

В област Смолян с положителни тестове са 13, като 12 от тях са настанени в болници. Новозаразените са от общините Смолян, Девин, Доспат и Баните. Шестима заразени с коронавирус са починали само през последното денонощие в МБАЛ- Смолян. От РЗИ съобщават, че издъхналите в областната болница са петима мъже и една жена на възраст от 43 до 81 г. 

Припомням, че през тази седмица седмица предстои министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов да издаде заповед, с която нарежда всички лечебни заведения в страната да преструктурират 20% от леглата си за обслужване на пациенти с коронавирусна инфекция. Това обяви самият той на пресконференция вчера. 

На нея стана ясно, че за последните две седмици заболеваемостта в страната е над 300 души на 100 хил. населениеи по тази причина се пристъпва към реорганизация в здравната система. По думите на министъра, за нея са необходими около 80 млн. лв. Като част от плана, от 1 ноември всеки общопрактикуващ лекар ще получава 1000 лв. за проследяване на установени с COVID-19.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

35 училища в Пловдив и областта с нови класни стаи

35 училища от Пловдив и региона получават финансиране за нови класни стаи по хуманитарни науки, география и икономика, технологии и предприемачество и за целодневна организация на учебния ден. Общият брой на одобрените за страната е 426.  Средствата са осигурени от Министерството на образованието и науката по Национална програма „Осигуряване на..

публикувано на 05.08.24 в 11:25

В тежко, но стабилно състояние е детето, пострадало в Созопол

Детето, пострадало на плаж в Созопол, е в тежко, но стабилизирано състояние. Това съобщиха от Университетската многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина (УМБАЛСМ) "Н.И.Пирогов", където пациентът беше приет.  Нощта е преминала спокойно. Детето остава за лечение и активно наблюдение в Детската реанимация на лечебното заведение...

публикувано на 05.08.24 в 08:58

Слънчево време днес, с температури до 33 градуса

Днес ще преобладава слънчево време. По-значителни увеличения на облачността ще има над Северна и Източна България, след обяд и над планинските райони. На отделни места там ще превали, възможно е и да прегърми. Ще духа слаб до умерен вятър предимно от север. Температурите слабо ще се понижат и максималните ще бъдат между 27 и 32 градуса, в Пловдив –..

публикувано на 05.08.24 в 08:27

ИТН връщат третия мандат, отиваме на избори наесен

Президентът Румен Радев ще приеме в 12 часа днес представителите на парламентарната група на "Има такъв народ", на която бе връчен мандат и възложено да посочи кандидат за министър-председател, съобщават от администрацията на държавния глава. Мандатът ще бъде върнат на президента неизпълнен, съобщи лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов...

публикувано на 05.08.24 в 08:10

Общински съветници питат кмета за Плана за интегрирано развитие на Пловдив

Запитване до кмета на Пловдив Костадин Димитров относно липсата на годишни доклади за последните две години за изпълнението на Плана за интегрирано развитие на община Пловдив (ПИРО) отправиха Йоно Чепилски, Веселка Христамян и Добромира Костова - общински съветници от „Продължаваме Промяната - Демократична България“.  Документите трябва да бъдат..

публикувано на 05.08.24 в 07:52