Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На телефона на РУО за COVID-19 - първо възрастни хора

Първите три обаждания на отворената от днес телефонна линия на Регионалното управление на образованието в Пловдив (РУО) са били на хора над 70 години. Това съобщи пред Радио Пловдив психологът Мариана Лашева от Регионалния център за подкрепа на приобщаващото образование, която отговаря на обажданията на номер 032 260 152. "Възможно е да са и бивши педагози", допусна тя:

"С тревога, с безсъние споделят, че се чувстват изоставени. Оказва се, че децата им точно заради тази обстановка решават, че трябва да ги предпазят - което е напълно естествено - и намаляват контактите си с тях. Казваме им, че биха могли да пребивават в дома им за кратко време при спазване на мерките или да си осигурят връзка по скайп или по-новите технологии, за да виждат лицата им" - разказа Лашева.

Според нея,  най-стрестирани в момента са 7-класниците, на които им предстоят изпити. А заради ситуацията с корона-кризата е на мнение, че педагозите и учениците вече доста успешно са се адаптирали към нея. "Обикалям в училища и детски градини в областта и имам наблюдение, че колегите вече спокойно са склонни да разговарят за проблемите си и предават това спокойствие и на децата".

Онлайн обучението за учениците, заради технически средства, с които боравят много умело, дори е глътка въздух за тях, смята още Мариана Лашева. Но подчертава, че споделя общото мнение на родители, деца и учители, че обучението страда, когато се провежда дистанционно. 

Според нея, телефонната линия е възможно да се натовари, след като от утре до 22 ноември онлайн ще излязат да учат младежите от 6 до 12 клас в пловдивска област. И ако то ще успокои възрастните учители затова, че ще са в по-сигурна среда вкъщи, може да ги стресира заради използването на техниката за дистанционно обучение. Тези проблеми, според Лашева, трябва тепърва да намерят поетапни решения.

Позитивна нагласа и да не се спира с любимите занимания, но при спазване на мерките за безопасност - е призивът на психолога.  Телефонът за консултации на РУО Пловдив ще работи до 31 декември във времето от 8,30 до 16,30 часа.  

Интервю по темата с Мариана Лашева може да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Представиха носителите на Националната стипендия КЦМ

За шести път една от най-големите индустриални компании в България ХОЛДИНГ КЦМ 2000   представи студентите, които спечелиха „Национална стипендия КЦМ“ за учебната 2024/25 година. Осем са талантливите младежи, спечелили стипендията от общо 35 кандидати. Те са от различни учебни заведения и различни специалности в страната и чужбина. Според..

публикувано на 10.09.24 в 15:49
проф. Александър Маринов

Политическият разпад започна отдавна, засяга цялата система

„Отдавна е започнал политическият разпад и той засяга всички партии, в това число и така наречените системни партии, тоест тези които са по-стари. Но трябва да отбележим, че точно тези системни партии породиха кризата в системата. Но за съжаление, от същите болести, практически са заразени и новите формации, което показва, че системата е..

публикувано на 10.09.24 в 09:37

Електронно се таксуваме в автобус №25 от днес

От днес пловдивчани могат да ползват електронно таксуване по линия №25 на фирма "Автобусни превози".  След въвеждането на дълго отлаганата система пътниците вече могат да плащат с банковите си карти при контакт с валидатора в автобусите – съобщи в интервю за Радио Пловдив заместник-кметът с ресор „Транспорт“ Савина Петкова. В..

публикувано на 10.09.24 в 09:02

Пожарникарите изпращат тежко лято

„ Пожарите през топлия сезон в сравнение с другите лета не са нараснали като статистически брой, но техните мащаби са много по-значителни “ – заяви на откриването на Седмицата на пожарната безопасност в Пловдив старши комисар Васил Димов. „ Горските пожари се развиват много бързо и често се превръщат в бедствие, за което тази..

обновено на 09.09.24 в 13:15

Партиите трудно говорят с хората, дори и с твърдите си избиратели

Трудно е вече да разбрем стратегиите на двете крила на ДПС, както и подходът на ЦИК за регистрацията им, което вече е проблем, каза в предаването "Точно днес" политическият анализатор, експерт по изброни системи Даниел Стефанов. Той предположение, че и двете фракции търсят резервни варианти за участие на изборите без партията ДПС. Това ще донесе щети..

публикувано на 09.09.24 в 11:57