Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Системи и хора „Ден след ден“

Трети час продължава гасенето на пожара във фабриката за преработка на плодове в Катуница. На място са 6 екипа на Пожарната и екип на Спешна помощ. Екоинспекцията изпраща там мобилна лаборатория за измерване замърсеността на въздуха. За актуалната ситуация в Катуница ще информира нашият репортер Емил Костов.

И още:

Почти невъзможно трудно за осъществяване се оказва решението за обособяването на "Св. Мина" като първата COVID болница у нас. По казуса ежедневно се допълват мнения на лекари, синдикалисти, общината. Конфликтни остават въпросите за медицинския персонал, апаратурата, заплащането на екипите, както и пребазирането на отделения на лечебното заведение.

Как ще се справи общината при липсата на финансов ресурс за обезпечаване на персонала в COVID болницата? „Абсурд на абсурдите“ ли са плановете за преместване на кардиологията на болнцата в родилния дом „Весела“? Ще питаме д-р Калин Калинов, директор на Дирекция "Здравеопазване" в Община Пловдив.

По темата ще говорим и с кардиолога от МБАЛ "Свети Мина" д-р Румен Стоилов, който е категоричен, че МБАЛ "Св. Мина" не е готова и не може да бъде Ковид-болница. От месец март д-р Стоилов е клиент на прокуратурата заради „всяване на паника“ чрез подаване на невярна информация. Лекар срещу политици по казус, чието решение е политическо и финансово – говори човекът, който не се страхува да казва истината.

От днес до 22 ноември учениците от 6 до 12 клас в Пловдив ще се обучават онлайн. Присъствено в училище остават само децата от 1 до 5 клас. Това реши на днешното си заседание Областния кризисен щаб в Пловдив. Репортажът по темата е на Антония Попова.

Кризисният щаб в Пазарджик също заседава този следобед. Работата и решенията му проследява Веселина Пеева.

Заради кризата с коронавируса от днес работи телефон за психологическа подкрепа за ученици, родители и педагози. За инициативата на Регионалното управление по образованието в Пловдив ще научим от Екатерина Костова.

И още:

Защо жителите на Батак искат да се отделят от селата Нова махала и Фотиново? Невена Петрова разказва за вече събраните необходими гласове в подписка за провеждането на референдум.

Среща на върха Европейски съюз – Западни Балкани в рамките на т. нар. Берлински процес. Ще има ли натиск върху България по въпроса за Северна Македония и ще издържи ли на него София? Разговорът ще е с доц. Даниел Вачков, член на Съвместната комисия по историческите и образователните въпроси между България и Северна Македония и директор на Института за исторически изследвания към БАН.

Започваме след новините в 15 и сме заедно до 17 часа по Радио Пловдив.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Книги и лято в „Шейкър“

Неизбежно е, тази неделя сутрин ще ви кажем за месец август. Очаквайте астробюлетина със Стефи Недевска. С Гергана Лаптева говорим за новата ѝ книга „Момичето от портрета“. Ще ви пренесем в далечна Аржентина. Eдин портрет, забравен в стар софийски апартамент, крие в себе си тайни и съдби, прекосили континенти и години. Накратко за..

публикувано на 20.07.24 в 16:05

Професор Велин Станев в „Добро утро, ден!“

В рубриката „Добро утро, ден!“ тази седмица гостува професор Велин Станев – емблематичният водещ на култовото предаване „Велин рок блок“ по Радио Пловдив, който е и ръководител на катедра "Маркетинг и Международни икономически отношения“ във Факултета по икономически и социални науки към Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“= Професор..

обновено на 19.07.24 в 18:32

Усмихнат петък с "Вход свободен"

Усмихнат и споделен ще бъде последния ден от работната седмица :) Бъдете с нас в минутките до 15:00! Алекс Бучков от Робопартанс ще бъде наш гост, за да ни разкаже повече за едно невероятно събитие за най-малките, което ще се проведе в две поредни съботи в зоната за деца на територията на Plovdiv STAGE PARK! Фестивал на забавленията за деца на 20-ти и..

публикувано на 19.07.24 в 09:30

"Точно днес" - код пожари и реакциите

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли. Георги Влайков от Аварийно спасяване- Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион. Очакваме и колегите им от Доброволно формирование 112, които също са на горещите точки. След първо..

публикувано на 18.07.24 в 15:03

Археологическа разходка днес във "Вход свободен"

Средновековната история на нашия град е изключително интересна, но рядко се обсъжда, вероятно заради по-видимите останки от римския период. Ето защо тази вълнуваща тема е и основен акцент в юлското издание на "Археология за всеки". Поредицата е подходяща както за малки и големи любознайковци, така и за бъдещи археолози. Екскурзоводът Иванка Тодорова ще ни..

публикувано на 18.07.24 в 09:30