Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Едноличните решения на ОКЩ не са добра практика

Председателят на здравната комисия в Общинския съвет на Пловдив д-р Веселка Христамян изрази притеснение, че по примера на националната практика, по отношение на здравеопазването тук се взимат решения, които не са широко дискутирани и съгласувани. 

Коментарът й е по повод казуса с МБАЛ "Свети Мина", която беше посочена от Областния щаб за специализирана ковид- болница. Предложение, което предизвика негативни реакция от страна на общината и на синдикатите.

По думите на общинския съветник подобни решения, и по нормативна уредба, би трябвало да се съгласуват поне с комисията по здравеопазване.

"Смятам, че областният управител дължи отговор на въпроса какво се е променило в "Св. Мина", за да бъде тя избрана за лечение на болни с коронавирус. Има ли вече достатъчен брой лекари, сестри и санитари, има ли оборудване" - пита Христамян.

По отношение на идеята 150 легла да се разделят мужду МБАЛ "Св. Мина" и МБАЛ "Свети Пантелеймон" тя посочи, че това също се прави в последния момент и то без да е ясно дали Инфекциозното отделение на бившата Втора градска болница ще се справи.

"Разбирам необходимостта от реакция, но стремежът към еднолични решения не е работещ".

Комисията по здравеопазване винаги е заявявала готовност за включване в работата на щаба, каза Христамян, която не приема критика за пасивност от страна на комисията. 

Интервюто чуйте в прикачения звуков вайл.


Още от категорията

Кирил Петков: Аз ще водя листата в Пловдив, очакваме 30% подкрепа

"За мен Пловдив е един много хубав град и както казваше баба ми "Не е важно от къде си, а откъде си родом", а аз съм родом от Пловдив, каза Кирил Петков при първото си посещение в града като лидер на "Продължаваме промяната".  Освен това Пловдив е модел на проспериращ български град и това е допълнителна мотивацията за решението ми, допълни той..

публикувано на 23.09.21 в 16:07
Петър Славов

"Продължаваме промяната" ще помогне за новото мнозинство

Есента дойде, проблемите останаха, а разговорите отново са за избори и за пари. Как се раждат новите партийни проекти, по кои от целите им си заслужава да се поспори, за какво "продължаваме промяната". Въпросите ни са към политика и юрист  Петър Славов , Демократична България. Винтервю за Радио Пловдив Славов даде оценка за работата на миналите два..

обновено на 23.09.21 в 10:32

Археолози и спелеолози проучват пещера "Чая" до Чепеларе

През тази седмица започнаха археологическите проучвания на пещера  „Чая“ до град  Чепеларе . Финансирането на начинанието е осигурено от община Чепеларе по програмата за туризма за  2021г., приета на заседание на консултативен съвет по въпросите за туризма в Общината. Проучването се осъществява под ръководството на доц. Костадин..

публикувано на 23.09.21 в 09:52

Математическата гимназия в Пловдив става на 50 години

Математическата гимназия в Пловдив става на 50 години. Повече за празниците през новата учебна година, идеите за конкурси и албум, от интервюто с директора  Веселина Карапеева , която разказва как започва издирването на 70-те ученици от стената на славата. Карапаева каза, че до края на месеца ще открият и ще заработи STEM център в гимназията. Той..

публикувано на 23.09.21 в 07:38

В Смолян се провеждат дни на нулевоенергийните сгради

Дни на нулевоенергийните сгради се провеждат в Смолян от днес до 25 септември. Те са инициатива на Камарата на строителите в България и Центъра за енергийна ефективност.  Програмата на дните предлага поглед върху успешните практики и технологичните иновации за проектиране и строителство на почти нулевоенергийни сгради от Европа и България,..

публикувано на 23.09.21 в 06:26