Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Едноличните решения на ОКЩ не са добра практика

Председателят на здравната комисия в Общинския съвет на Пловдив д-р Веселка Христамян изрази притеснение, че по примера на националната практика, по отношение на здравеопазването тук се взимат решения, които не са широко дискутирани и съгласувани. 

Коментарът й е по повод казуса с МБАЛ "Свети Мина", която беше посочена от Областния щаб за специализирана ковид- болница. Предложение, което предизвика негативни реакция от страна на общината и на синдикатите.

По думите на общинския съветник подобни решения, и по нормативна уредба, би трябвало да се съгласуват поне с комисията по здравеопазване.

"Смятам, че областният управител дължи отговор на въпроса какво се е променило в "Св. Мина", за да бъде тя избрана за лечение на болни с коронавирус. Има ли вече достатъчен брой лекари, сестри и санитари, има ли оборудване" - пита Христамян.

По отношение на идеята 150 легла да се разделят мужду МБАЛ "Св. Мина" и МБАЛ "Свети Пантелеймон" тя посочи, че това също се прави в последния момент и то без да е ясно дали Инфекциозното отделение на бившата Втора градска болница ще се справи.

"Разбирам необходимостта от реакция, но стремежът към еднолични решения не е работещ".

Комисията по здравеопазване винаги е заявявала готовност за включване в работата на щаба, каза Христамян, която не приема критика за пасивност от страна на комисията. 

Интервюто чуйте в прикачения звуков вайл.


БНР подкасти:

Още от категорията

Инж. Минко Кръстев в "Добро утро, Ден"

За работещите в радио Пловдив името на инж. Минко Кръстев е съизмеримо с легенда – човека, без когото радиото не може. Професионалната му съдба го свързва с радиото в продължение на 45 години, през които целият технологичен процес  на излъчването преминава през него с всички положителни и негативни „екстри“, с които се е налагало да се справя за..

обновено на 01.04.23 в 08:11

СИК-овете ще бъдат евакуирани само при реална бомбена заплаха

Членовете на СИК ще бъдат изведени само в една ситуация - когато имаме реални данни да е поставено взривно устройство. Това заяви служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев след среща с Централната избирателна комисия (ЦИК) по въпроси, свързани с безпроблемното протичане на изборния ден на 2 април. През последните четири дни десетки..

обновено на 01.04.23 в 08:10

Бомбените заплахи ще спрат веднага след изборите

И преди е имало заплахи срещу ,училищата, но този  път е различно. Мащабът е гигантски. Ползват се и телефони и смс- и и имейли. Появяват се и подражатели и вълната продължава и тя ангажира огромен ресурс полицаи, коментира в предаването "Ден след ден" екпертът по национална сигурност проф. Николай Радулов. Всеки, който разсъждава трезво,..

публикувано на 31.03.23 в 16:04

Чепеларци помагат на пострадалите от пожара

Общинският съвет на Чепеларе гласува финансова помощ в размер на 9 000 лв. за семействата от кооперацията, която бе унищожена от пожар рано сутринта в неделя. Двете семейства с деца получават по 2500 лв, а останалите 4 домакинства с до 2-ма души – по 1000 лв. Парите са за посрещане на нуждите им от първа необходимост. „Справяме се за..

публикувано на 31.03.23 в 14:11

Няма опасност за изборите, гражданите да са спокойни

„За мен от тук нататък най-важното е гражданите да запазят спокойствие и изборните процедури да протечат нормално. Няма опасност изборният процес да бъде опорочен. Държавните органи, съвместно със сектора за сигурност работят адекватно, за да предотвратят всякакви проблеми, всякакви заплахи“, това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на..

публикувано на 31.03.23 в 10:37