Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Вестник "Пловдивски университет" празнува брой 500

7
Вестник "Пловдивски университет" - брой 500

Петстотният юбилеен брой на вестник „Пловдивски университет“ излезе от печат и с него периодичното академично издание отбелязва 37 години от съществуването си. 

Заради ковид-обстановката замисленото литературно четене с писатели и поети, възпитаници на университета, няма да се състои, съобщи за Радио Пловдив главният редактор Тильо Тилев. Затова пък юбилейното издание е два пъти по-голямо от обичайното и събира в 28 страници лица и от миналото, и от настоящето на вестника.

Той продължава да се разпространява на хартия, като от 2004-та година насам всички броеве се публикуват и в електронен формат на сайта на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.

Първият брой на академичния вестник излиза през февруари 1983 година. Тогава главен редактор е журналистът Георги Райчевски. След него кормилото му поемат писателят и бивш евродепутат Емил Стоянов, следван от Илиян Александров. От 28 години главен редактор е поетът Тильо Тилев.

„С времето вестникът се променя“ – разказва той. И допълва: „Радостното е, че всички редактори и хората, които са писали във вестника, са се опитвали да избягат от общоприетото клише на времето. И вестникът има своя физиономия още от началото и до днес“. 

По думите на Тильо Тилев, нивото през годините е било много високо. Той посочва, че от университетския вестник са започнали журналистическия си път немалко имена в медиите и в момента. В него са публикували първите си стъпки в поезията и прозата и много известни вече поети и писатели, а изданието продължава да поддържа ежегодния си литературен конкурс, който открива нови таланти.

„Моята мечта е координатната система, в която върви вестникът, да е плюс безкрайност и докато го има университетът, да го има и вестникът“ – си пожелава главният му редактор.

Още за вестника може да чуете в интервюто с Тильо Тилев в звуковия файл.


Галерия

Още от категорията

"Срещите" в очакване на Рождество Христово

До големия ден, Рождество Христово, в "Срещите" ще  опитаме да  поразсъждаваме  пак върху вечните истини, върху нещата, които ни правят човеци. Започваме тази събота с питането: "Кога човекът се досеща, че заобикалящата го реалност е по-сложна от  повърхностната й предвидимост, че има едно трудно обяснимо тайнство.  Иначе казано, ще се потърсим сред..

обновено на 05.12.20 в 07:59

Празнуваме деня на Св. Сава

Православната църква чества деня на Свети Сава Освещени, построил в края на живота си множество манастири и болници. Син на аристократичен род, на 18 години става монах и по-късно отшелник в пустинните местности край река Йордан. Свети Сава дава цялото си наследство за построяването на странноприемници, болници и един манастир до град Йерусалим...

публикувано на 05.12.20 в 07:40

"Изгубеният Пловдив" в календар на Историческия музей

Календарът за 2021 година "Изгубеният Пловдив" на Историческия музей в Пловдив  включва сгради и обекти на емблематични за града и безвъзвратно разрушени сгради и обекти. За всеки от тях освен оригиналните им снимки е включен и текст. Директорът на Историческия музей Стефан Шивачев  в интервю за Радио Пловдив разказва за тях.  Календарът започва с..

обновено на 04.12.20 в 12:00

Онлайн изложба на художниците от „Collegium pro arte+”

Преподавателите от Национална художествена гимназия "Цанко Лавренов"  - Пловдив представят обща виртуална изложба. Тя се организира от „Collegium pro arte+” - творческо обединение на специалистите художници от НХГ.  Всички участници преподават по специални предмети в Художествената гимназия и са утвърдени автори с богати творчески биографии, и активна..

публикувано на 04.12.20 в 11:51

Християнството у нас се изповядва на битово и суеверно ниво

За духовните послания  и народната традиция в отбелязването на празника на Св. Николай Мирликийски Чудотворец / Никулден . Интервю с философа проф. Георги Каприев, университетски преподавател. Философът каза, че абсолютно удостоверена исторически е фигурата на Свети Николай. Неговите мощи са пренесени от град Мира, където е бил епископ и отиват..

публикувано на 04.12.20 в 11:12