Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има "чисти" болнични сгради, макар че вирусът влиза навсякъде

Начинът, по който се разкриват ковид отделенията в пловдивските болници предполага да няма смесване на потоците на болни и заразени пациенти, така че всяко лечебно заведение има чиста част. Така предедателят на Областния кризиесн щаб Дани Каназирава отговори на въпроса как ще се изпълни разпореждането на здравния министър всеки областен град да има поне една "чиста" болница.

Тя даде пример с УМБАЛ "Каспела", където ковид- отделението е в отделна сграда в УМБАЛ "Свети Георги" болните с К-19 също са в отделни сгради, в МБАЛ "Св. Каридат" болницата е чиста, а ковид отделението е в техния филиал "Св. Анна".

В този смисъл в Пловдивима спазени критериите, доколкото може да се говори за това като абсолютен факт, защото нерядко пациенти с други заболявания се оказват положителни за коронавирус, допълни Дани Каназирева.

Тя коментира и взетото решение от Общинския съвет, който дари 83 000 лева за МБАЛ "Свети Мина", която е определена ковид - болница, но има затруднения с оборудването и с персонала. Според Каназирева не е нужно да се открива лаборатория за тестване на територията на болницата и за това да се отделят средства. Приоритет за финансирането трябва да е стимулирането на медиците и персонала на лечебното заведение. 

"Въпросът е колко от лекарите и сестрите ще решат да останат на работа". По думите на Каназирава това е едиствената болоница, към която са пренасочени екипи и общината и ръководството на болницата би трябвало да се справят.

"Ако трябваше да питаме собствениците на болниците искат ли или не да са ковид- болници - те щяха да откажат, призна областният управител. При тази криза, при този натиск, ако трябваше да се пита всеки собственик на болница, нямаше да разкрием и 20 легла".

Проблем има навсякъде, но по някакъв начин всички заедно трябва да принем през това напрежение и то по най- добрият начин, каза още Каназирева.

По повод сканадала с починалите двама пациенти, чакащи за прием в една от клиниките на УМБАЛ "Свети Георги", тя коментира, че "това е вътрешно болничен въпрос" и ще изчака доклада, който болницата ще изготви.  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иво Желев

Наесен отиваме на седми поред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05

Само за 24 ч. събраха 20 000 лв. за екипировка на доброволците

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив говорим с Манол Пейков, народен представител от ПП-ДБ за поредната му акция, за дарения с код екипировка за доброволците За по малко от 24 часа успяхме да съберем 20 000 лева и днес ще закупим първите необходими атрибути за борба с огъня, каза за Радио Пловдив Манол Пейков. „Говорих с Георги Влайков от..

обновено на 19.07.24 в 10:05

100% е изпълнен приемът в МУ - Пловдив, след второ класиране

След второ класиране на 100% Медицински университет - Пловдив изпълни държавния план-приeм. По традиция най-голям интерес има към специалностите "Медицина", "Дентална медицина" и "Фармация". Там се полага и изпит-тест по биология и химия. В програма "Точно днес" говорим със заместник-ректора проф. д-р  Веселина Горанова , с коментар на КСК 2024...

публикувано на 19.07.24 в 09:45

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33