Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Рационално и емоционално - "Точно днес"

По коридорите на ненапълно, но здравословно „затворената“  от петък за три седмици държава  ще осъществяваме  малко по-премерени движения между вниманието и рационалността. А емоциите ще останат запазена територия за предстоящите празници, когато  ще броим плюсовете от „минусите“, които сега трябва всички солидарно да понесем в името на  човешките животи.

И понеже заразата върлува, а страната ни се оказа сред първенците в най-непрестижната класация, остана ни единственият избор да се опитаме този път да преминем през трудностите като общество и като граждани.

За изпълнението на тази трудна задача Правителството предложи спасителни мерки.  Доколко те ще работят в услуга на бизнеса – коментарът е на Ангел Стоев – ръководител на предприятие за опаковки край Пловдив, осигуряващо препитание на 150 човека.

Защо от Асоциация „Българска книга“  поискаха в писмо до премиера, министъра  на образованието и министъра на културата  книжарниците да останат отворени,след като строгите ограничителни мерки за борба с разпространението на заразата влязат в сила на 27 ноември. По темата чуйте  председателя на УС на  Асоциация „Българска книга“  Велизара  Добрева.

И учениците от първи до четвърти клас преминават от петък на дистанционно обучение. Подготвена ли е системата на началното образование да се справи с предизвикателството. За  ресурсите, с които то разполага и  усилията на  ангажираните страни в процеса на обучението – Мария Гайдарова – председател на УС на Фондация „Световен образователен форум" и директор на ОУ „Райна Княгиня“.

За първи път Европейската нощ на учените с участието на  шест български града, сред които и Пловдив, ще се проведе онлайн. За предизвикателството да се занимаваш с наука в кризисно време и начина, по който ще протече инициативата  под надслов „Учените в триъгълника на знанието“ – доц. д-р Весела Казашка- координатор за Пловдив.  

Във времето за култура след 9.00 ще ви поканим да станете част от музикалното събитие на 26 и 27 ноември в рамките на Международния фестивал за класическа музика „Тримонтиада“ с два юбилейни концерта, посветени на 250-та годишнина от рождението на Бетовен. За изпълненията  от Залцбург, Цюрих и Пловдив – чуйте проф. Галина Врачева.

А в първите минути на утрото и в четвъртък ще останем в компанията на галеристката Анна Дякова в рубриката  “Добро утро, ден“


Още от категорията

"Точно днес" - лицата на утрото и града ни

Една вълнуваща премиера на ново издание за Пловдив очакваме в близките месеци. Издателство „Летера“ подготвя албума „ Лицата на Пловдив “ с фотографии на Соня Станкова. Книгата представя хората в града под тепетата, включени са близо 600 авторски фотографии на известната пловдивска фотографка, текстове са от проф. Клео Протохристова и доц. Никола..

обновено на 20.01.21 в 16:57

Светът и ние в "Ден след ден"

Денят, в който светът гледа към смяната на върха в САЩ, и ние ще ориентираме три от разговорите в предаването към политиките, които новият стопанин на Белия дом ще води – в областта на външните работи, на сигурността и на борбата с климатичните промени. Ще обясним как започва новата трансформация на ковид – леглата в Пловдив и областта, след..

публикувано на 20.01.21 в 14:30

Проф. Веселин Василев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в „Добро утро, ден!“ ви срещаме с един от любомите преподаватели на студентите в Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“ – професор Веселин Василев. Той има над 50 години трудов стаж и преподава по психология. Признава, че любимата му оценка е петица, а шестицата нарича скъпарска. По тази причина рядко я пише. Не само на..

обновено на 20.01.21 в 14:01

Навици и кино във „Вход свободен“

Заедно сме до 14. Очаквайте рубриката „За и против“, с Дарина Иванова. Темата е нарочното трениране на волята и някои навици. Да или не? Кое е по-добре за нас? Говорим и за филма „Кируна“, безплатно и онлайн, утре от 20 часа, във Фейсбук. Чешкият документален филм, представя историите на хора сблъскали се с необичаен проблем, желязната..

обновено на 20.01.21 в 09:29

Относителната тежест на фактите "Точно днес"

Ковид- 19 и новите въпроси, които поставя животът в епидемия. Всеки пети новозаразен носи новия и по- заразен щам на вируса, каза проф. Мутафчийски, помислете как да отворят заведенията, каза примиерът Борисов, ще отворим и без заповед, заплашиха собствениците, няма да се подадем на изнудване е мнението на здравния министър.... Нещо друго, за да се..

публикувано на 19.01.21 в 16:49