Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Глина" - новият български роман

| обновено на 27.11.20 в 14:48


"Създадена от огъня на думите и пръстта на историята, „Глина“ е книга за любовта като съзидание и наказание. За ревността като проклятие. За мистичната сила на един майстор, който ведно с глината вае съдбата си."

Срещаме ви с Виктория Бешлийска - автор на блога "По дирите на думите"  (Words Do Worlds) и инициативата "Обичам българските думи". 

В началото на декември предсто появата на дебютния й роман  - "Глина".

Езикът на Виктория Бешлийска притежава  изключителна сензитивност и мекота, но също и осезаема сила, която навярно се крие в способността й да открива и вплита в едно светове, традиции и думи. Разговоряме за богатството на езика и традициите, както и за предстоящата поява на „Глина“.

Чуйте в прикаченото аудио!

„Глината за него правеше онова, което и водата не можеше – вадеше бесовете, укротяваше сърцето му, лекуваше го. Затова откъсна парче, тежко като напоена пчелна пита, премеси го няколко пъти и седна на чарка. Pъцете му трепереха неистово, Велико ги протегна напред, сякаш за да види колко голямо бе това, което трябваше да излезе от тях. После ги потопи една подир друга в паницата с вода и завъртя колото с левия си крак. Дланите му се допряха около калното кълбо и влагата ги пое с разтушаващата си сила. Вгледан в центъра на чарка, в миг пред очите му земята и небето се преобърнаха. От мощната въртележка помежду им зейна дупка, недостижима като окото на буря. В нея само Божият пръст можеше да влезе, за да да ги намести отново: долу – земята, горе – небето.”
Още от категорията

Изложба за проф. Иван Батаклиев в Пазарджик

От днес до края на февруари в  централната сграда на Регионален исторически музей – Пазарджик ще бъде експонирана изложба, посветена на 130 години от рождението на професор Иван Батаклиев (24 януари 1891 г.). В изложбата ще бъдат подредени новопостъпили в музейния фонд н материали, свързани с живота и научната дейност на проф. Батаклиев..

публикувано на 21.01.21 в 06:54

Добродетелите в нас

Поредицата  „Добродетелите в нас“ предоставя споделено пространство и идеи на родителите да прекарват пълноценно време със своите деца, опознавайки ценностите и валидните неща в общуването и живота. Под формата на видеа с приказни истории, приложни дейности и игри, екипът на Младежки Център - Пловдив,  разглежда темите за човешките добродетели. В..

публикувано на 20.01.21 в 11:53

Крачките на Димитър Герганов по "Пловдивските улици"

Новата книга на Димитър Герганов "Пловдивските улици" обещава познавателна разходка, запознаваща с архитектурата и хората, чиито имена носят те. Зад документалния му труд стоят стотици изминати километри и томове прочетена литература, споделя авторът. По думите му книгата ще е интересна не само за пловдивчани, но и може да се ползва като гид за..

публикувано на 20.01.21 в 11:22

Великите европейци - Фриц Цернике

С микроскопите се взираме в малкия свят на клетките. Дълго обаче няма два микроскопа с еднакви качества, защото технологията за направата им е несъвършена.  През 19 век Карл Цайс променя нещата, но - ядец, пак има проблем. Заради пречупването на светлината, ако искаш да изследваш едноклетъчно в оптичен микроскоп, трябва да го оцветиш с..

публикувано на 20.01.21 в 09:57

Покана за виртуално пътешествие из Иран

Ако ви се пътува и ви се опознава нова култура, то запазете си тази събота.  Всеки желаещ ще има възможността да се включи в едно виртуално пътешествие из Иран и да се запознае с много интересни факти за тази държава. Начело на това виртуално пътешествие ще е Георги Палов - пътешественик по душа, който е изключително впечатлен от Ислямската..

публикувано на 19.01.21 в 14:33