Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Най-успешната формула - карантина до ваксинирането

„Смятам, че  ваксините  ще имат ефект. Данните на фирмите, които са провели изпитанията, са доста убедителни“. Това подчерта акад. Ангел Гълъбов.

По думите му, времето за откриването и тестването на някои от ваксините, като английската, свързана с университета  Оксфорд, и другата - с участието на двама германски турци, е било напълно достатъчно и той не се притеснява, че резултатите са прибързани.  

„Особено за английската ваксина, за която са работили интензивно и с много средства са осигурени изпитания с около 30 000 доброволци, половината  плацебо и другата половина – ваксинирани, това е сериозно постижение“.

Правилен подход е ваксинирането да започне от лекарския и сестринския състав на първа линия, както и възрастните хора. Трябва да се прави и разлика между лечебна ваксина и ваксина за профилактика, за каквато става въпрос.

Трудно може да се определи какъв процент от хората трябва да бъдат ваксинирани, за да има ефект. Колкото този процент е по-висок, толкова по-добре ще се стигне до колективен имунитет, подчерта акад. Гълъбов.

Той нарече „абсурдно и неуместно“ заявеното от  проф. Андрей Чорбанов за появата на българската ваксина на база на неговата разработка с малко експериментален материал, подкрепена финансово от института „Пастьор“.

„При американо-немската ваксина, която изисква съхранение от 70-80 градуса има технологичен проблем, но би могло нещо да се направи. Вече има обаче и друга американска ваксина „Модерна“, която изисква  температура на съхранение минус 20 градуса, т.е. само камерата на хладилника е достатътчна. А оксфордската изисква само да бъде поставени в хладилник“, заяви акад. Гълъбов.

По думите му, у нас има голям скептицизъм  и към ваксините срешу грип. Това обаче не е попречила те да се прилагат от години и хората да са спокойни.  Около 2000 души са били отчетени при „взрив“ на заболяване от грип, но сега мащабите на смъртността са доста по-големи.

Най- успешната формула за излизане от пандемията е „карантина до ваксинирането“.

Акад. Гълъбов подчерта, че е окуражен от  прогнозата, че при двуседмично спазване на сегашните мерки за ограничаване на заболеваемостта, ще има двукратно намаление на заболелите. А при три седмици – и на смъртността.

„Тези изисквания да се носи маска, да се дезинфекцират ръцете и да се спазват разстоянията, гарантират  безопасността, но не се спазват. А тази година ще трябва данаправим някои компромиси и да прекараме празниците по по-необичаен начин. Това е световна беда, поразия, която се среща веднъж на столетие“.

Акад. Гълъбов изрази надежда, че ваксините, които ще получи страната ни, ще бъдат в достатъчни количества, за да успеят желаещите да се ваксинират.

Интервюто чуйте от звуковия файл: 


Още от категорията

Проф. Веселин Василев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в „Добро утро, ден!“ ви срещаме с един от любимите преподаватели на студентите в Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“ – професор Веселин Василев. Той има над 50 години трудов стаж и преподава по психология. Признава, че любимата му оценка е петица, а шестицата нарича скъпарска. По тази причина рядко я пише. Не само на..

обновено на 23.01.21 в 09:48

Байдън обръща страница, но не напред, а назад

„На този етап Байдън обръща наистина страницата, но не я обръща напред, а я обръща назад“. Така геополитическият анализатор доц. Валентин Вацев коментира в ефира на предаването „Ден след ден“ на Радио Пловдив кадровата политика на новия президент на САЩ в първите дни на влизането му в Белия дом. Той обаче подчерта, че това е почти невъзможно,..

публикувано на 22.01.21 в 16:03
Стойчо Стойчев

Парламентарният вот ще покаже кой е следващият президент

"Парламентарните избори са мерило, по което съдим дали гражданите искат да накажат управлението или не” - коментира политологът доц. Стойчо Стойчев в интервю за Радио Пловдив. Позиционирането на президентските избори е ключово и, ако те са преди парламентарен вот, е почти сигурно, че ще бъдат загубени от управляващите. „Ако са след това, както..

публикувано на 22.01.21 в 15:54

БСП - Пловдив иска проф. Иво Христов за водач на листата

Започнаха номинациите за кандидат-депутати на БСП в Пловдив. В момента те се правят на районни събрания, е след това предстоят кандидатурите да бъдат гледани и от районните конференции. Окончателната листа за 16-ти МИР на БСП ще се утвърди на Градската конференция на столетницата на 6 февруари. Това заяви в интервю за Радио Пловдив Димитрина..

публикувано на 22.01.21 в 12:10
Светозар Гледачев

Чувството за справедливост се проявява на изборите

Какво се случи с цитираното доскоро и най - често от политиците „ чувство за справедливост “ ? Гледна точка на финансовия анализатор  Светозар Гледачев , той е университетски преподавател и икономист, консултант. Гледачев каза: "Чувствто за справедливост е присъщо за всяко мислещо същество, даже учените казват, че и у някои от животните го има. То е..

публикувано на 22.01.21 в 11:18