Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политически турболенции „Ден след ден“

План за готовност при пандемия прие правителството днес. Това се случва 9 месеца след официалното обявяване на пандемията. След Нова година започва ваксинацията на българите срещу COVID-19, обяви здравният министър.

Как се управлява корона-кризата у нас? Защо опитът за тотален контрол доведе до тотален срив в доверието на обществото? Кой има интерес от размиването на границите здраве – политика – геополитика? Разговорът ще е с доц. Йордан Дойков, преподавател в Университета по Библиотекознание и информационни технологии, автор на лекционен курс по управление на кризи.  

От 14 години страната ни има Национален план за борба с пандемии, но управляващите досега не успяха да го прочетат, нито да го приложат, камо ли да го актуализират. Това припомни д-р Антония Първанова, специалист по обществено здраве и бивш евродепутат. Преминала два пъти през COVID-инфекцията само за 8 месеца, тя ще сподели личен и професионален опит за ефективността на мерките, ваксините и политическите решения на здравни проблеми у нас.

Пациенти, преболедували COVID-19, могат да се възстановяват в Белодробната болница във Велинград. Какви са възможностите за това и как помагат климатолечението и рехабилитацията – питаме д-р Цветан Дафов, директор на Специализираната болница за продължително лечение и рехабилитация на пневмофизиатрични заболявания „Света Петка Българска“ във Велинград.

И още:

Ще се отложат ли парламентарните избори у нас заради извънредната обстановка? Как една плахо лансирана идея започна да наедрява като търкаляща се снежна топка? Емил Костов потърси коментара на политолога доц. Иво Инждов по темата.

Тазгодишната кампания „Българската Коледа“ по Радио Пловдив откриваме с репортажа на Иванка Петкова, която ни разказва за болно двегодишно момиченце от пловдивското село Калояново. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пролетни посоки в „Точно днес“

В сряда сутрин поемаме по посоките, които ни носи новият ден. Ето и акцентите в предаването: С кръводарителска акция арменската общност в Пловдив отбелязва 109-та годишнина от  геноцида над народа им. Затова как едно кърваво събитие може да бъде превърнато в безценен дар за живот говорим със  Сузи Каприелян, ръководител на Арменската..

публикувано на 23.04.24 в 16:56

За книгите и хората, които (не) ги четат „Ден след ден“

Продължават трудните първи стъпки на служебния премиер Димитър Главчев като ръководител както на изпълнителната власт, така и на тази част от нея, която се занимава с външната политика на страната. Тук той губи подкрепата на Меглена Плугчиева, досегашен негов външнополитически съветник. Неофициално това става заради несъгласието на Плугчиева с това..

публикувано на 23.04.24 в 14:43

Нова книга и пълна луна във „Вход свободен“

Днешният 23-и април е световен ден на книгата и авторското право. Разбира се, ще си говорим за книги в предаването. На 24-и април, от 18:00 часа в Конферентна зала, на НБ „Иван Вазов“ е представянето на книгата „Добруджанският феникс“, на Стефка Станчева. Тя гостува в Пловдив по покана на клуб „Аптека за душата“. Интервюто с нея е след 14..

публикувано на 23.04.24 в 09:30
Утрото на Дановия хълм

"Точно днес" за близките и по-далечни дни

Във вторник утро говорим за актуалните теми, за политика и ангажираност към проблемите на обществото.  "Точно днес" коментираме с политолога д-р  Светлин Тачев  от "Галъп интернешънъл болкан", за  последните назначения в служебния кабинет, за юнските избори 2 в 1 и партийните послания, както и дали може да очакваме редовен кабинет след 9 юни. За..

публикувано на 22.04.24 в 15:10

Преди вота, след бала и след белите "Ден след ден"

Размисли след бала, пренареждане за вота две в едно, хронограма за изборите, строителен куриоз в училище „Елин Пелин“ и продължаващия спор за металната ограда на Небет тепе – това са заглавията на разговорите в предаването „Ден след ден“ от 15 до 17 часа. Журналистът Любомир Минчев ще коментира защо след годишния бал на ГЕРБ в Пловдив..

публикувано на 22.04.24 в 14:44