Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Българската Коледа" помага на Алекс от Пловдив да проходи

Рехабилитацията на Александър е по 30 лева на ден, от "Българската Коледа" вече две години му помагат, защото е с Детска церебрална парализа. Майка му разказва, че има една мечта, и тя е - и у нас, в България, в Пловдив да има детска градина, където да се грижат за деца с неговите проблеми.

Той е на 4 години. Има сестра близначка, с Анастасия се раждат в началото на осмия месец. Момиченцето е по-добре, има затруднения само с едното краче. Надежда Златарева, майката на Алекс, работи и се грижи за тях. Сподели, че са родени преждевременно в 31-та седмица и доста време са стояли в ковьози. Той получава кръвоизлизи в мозъка, които са довели до неговото състояние. 

Детската церебрална парализа представлява непрогресиращи двигателни промени – парези, неволеви движения, координационни нарушения и промени в мускулния тонус, които са резултат от мозъчни увреждания в предродовия, родовия и следродовия период. Майката сподели, че констатират ДЦП на петмесечна възраст, и доста са се лутали по болници и доктори. Започнали са рехабилитация вкъщи, после в УМБАЛ „Свети Георги“ по здравна каса, и в друг център, който е фалирал тази година. 

Майката на Александър -  Недялка Златарева научава за възможностите на "Българската Коледа" от други майки и от медиите. От инициативата му отпускат по 1 000 лева, които се използват изцяло за рехабилитация. И тук, българска реалност се намесва, няма център за рехабилитация, който да издава фактура, която е нужна за отчет. Г-жа Златарева е непреклонна, тя днес води детето на плуване. До откриване на новия център, който ще може да напише хартийките, нужни за здравето на Алекс. Защо са полезни упражненията за детето: „Те са изцяло за разтягане на сухожилията, за запаметяване на различни движения, например при падане как да пуска ръцете си, всяко едно движение при него трябва да се повтаря няколко пъти.“

Направена му е операция в Сърбия, защото единствено там са открили болница, където извършват по безкръвен път проводи на определени места на крачетата, и по този начин се отпускат сухожилията, и на следващия ден той е могъл да лази. Тук у нас са предложили опарация, но следоперативният период е трябвало да бъде с гипс, и това е щяло да върне детото много назад в развитието.

Апелът към всички, звучи така от устата на майката на Алекс: „Апелирам обществото да участва в „Българската Коледа, макар че кандидатстваме за средства, аз пускам SMS всяка година. С тази помощ три месеца мога да не плащам от нас за неговата рехалибилитация. Благодаря на всички, които дават средства за "Българската Коледа", защото има много деца, които имат нужда и за операции, и за рехабилитация. Бих искала да се помисли и за варианта за целодневно гледане в градина на такива деца, поне в Пловдив няма персонал, който да се грижи за тях. Той ще стои по цял ден на едно столче, защото не може една леля да гледа 30 деца, и да помогне на Алекс да се катери на пързалката, или да стигне до пясъчника.“

Разказ за Александър, от Пловдив, той е на 4 и се бори с детска цереблална паразила благодарение на "Българската Коледа" вече две години.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12