Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коледни играчки от плъст изработва карловска майсторка

10
Снимка: Мирослава Червеняшка, фейсбук

Мирослава Червеняшка е самоука майсторка на коледни играчки от плъст. Заедно с децата си – на 9 и на 6 години, изработват уникални украшения за елха и за дома с коледни мотиви.

„Запалих се преди няколко години покрай гердани с вълнени топчета, който много исках да имам такъв, но не знаех как да си го изработя сама. Започнах да търся информация и така си купих вълна, специални игли, подложки – всичко, което е необходимо за работа с плъст“, разказа как се е запалила тя.

След гердана започнала да изработва мартеници, защото искала да бъдат от естествени български материали и суровини. По-късно, заедно децата си, започнала да изработва и коледни играчки.

„Сега и те се включват с желание, станаха големи специалисти. Вълната е благодатен материал и с малко въображение и точна ръка нещата се получават. Деветгодишната ми дъщеря рисува върху лист филц и нанася отгоре вълна, така си прави рисунките. Синът ми, който е на 6 г., оформя топките“, обяснява майсторката.

Заедно изработват десетки коледни играчки, като освен класическите топки, звездички и фигурки, правят и джуджета, магьосници и др. „Вдъхновението ми дойде от любимите коледни книжки на децата. Персонажите, за които четем, ги претворяваме в коледни играчки. Така магията на Коледа става по-истинска“, допълва Мирослава.

Любимата й играчка е с мотиви на коледна елхичка и бяло зайче, отпратка към песничката „Зайченцето бяло“.

Коледните играчки от плъст могат да оцелеят с години, ако се съхранява правилно и не се пипа постоянно от малки ръчички, за да се запазят орнаментите, добавя майсторката.

В дните преди Коледа Мирослава Червеняшка пожелава на хората повече любов в сърцата и повече светлина в умовете, за да живеем в по-добър свят. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията
Даниел Стефанов

Няма реална пречка изборите да са 2 в 1

Политологът и изборен експерт Даниел Стефанов коментира в програма "Ден след ден" политическата ситуация, възможностите за избор служебен премиер и предстоящите избори. Според него през следващата седмица президентът ще направи своите консултации с политическите партии и записаните в Конституцията възможни кандидати за служебен премиер. Той смята,..

публикувано на 28.03.24 в 16:47
Иван Начев

Има много партии, които искат избори 2 в 1

В края на март се повтаря рефрена "нови избори, и пак предсрочни". Към новата вълна обещания на политиците, за невъзможната ротация и как ще са осъществи гласуването 2 в 1 - разговор по темата с политолога  доц. Иван Начев . Политологът отбеляза, че има две групи от партии, които имат интерес от нови избори.  "Първо са тези, които са позагубили..

публикувано на 28.03.24 в 10:10

Очаква ни много мръсна кампания на изборите

Президентът не бърза с връчването на 3-тия мандат, според мен си изпълнява процедурните задължения по Конституция. Не е неочаквано за мен е и връчването на мандата на ИТН, каза в предаването "Точно днес" пловдивският депутат от ПП-ДБ Росен Костурков. Според него обаче ИТН може и да се опитат да съставят експертно правителство.  Избори 2 в 1..

публикувано на 28.03.24 в 09:46

Пловдив е домакин на форум за дигитализация в образованието

Участници от цялата страна ще дискутират в Пловдив - дигитализацията, иновациите и уменията на 21 век на майсторски клас, организиран от фондация „Световен образователен форум България“ Генералният секретар на Европейската асоциация на училищните директори (ESHA) Пол Бърн, който е и член на съвета на Международната конфедерация на..

обновено на 28.03.24 в 06:38

Протест осуети изграждането на соларен парк в Калугерово

Мирен протест пред сградата на община Лесичово осуети поне за сега изграждането на соларен  парк в землището на пазарджишкото село Калугерово . В него се включиха ловци и жители на няколко села.  Протестиращите се събраха в 14 часа пред сградата на община Лесичово, където на заседанието на Общинския съвет трябваше да бъде разгледано..

публикувано на 27.03.24 в 13:27