Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напред към корените с чувство за хумор ни помага в Ковид кризата

В ситуацията на всеобща криза, причинена от разпространението на пандемията от коронавирус през пролетта на 2020 г. колегията на Института за етнология и фолклористика с етнографски музей към Българската академия на науките потърси начини да се включи в движението за социална солидарност и подкрепа със своята хуманитарна гледна точка и с основния си капитал от знания и специфични експертизи. 

Така на фейсбук страницата на ИЕФЕМ се раджда научнопопулярната рубрика „Етнология и епидемии“ с редактор Вихра Баева. Появяват се коментари на специалисти от института по различни аспекти на темата за пандемията от гледна точка на науките за човека: етнология, фолклористика, социална и културна антропология, психология.

"През следващите месеци в рубриката излязоха общо 18 текста от 14 автори, които бяха един вид „научна журналистика“ – бързи „снимки“ на случващото се около нас с първоначални щрихи на научно осмисляне и анализ. Текстовете предизвикаха видим обществен отзвук, за който свидетелстваха както медийният интерес, така и множеството харесвания, споделяния и коментари в социалните мрежи, а също и някои оживени дебати и критики, породени от конкретни публикации", разказва доц. Баева.

Постепенно възниква и идеята за продължение с едноименен сборник – вече с научни текстове – който да предложи по-задълбочено осмисляне и обговаряне на пандемичната криза и нейните разнопосочни отражения в различни сфери на социалния и културния живот. На този етап към екипа се присъединява Ангелина Илиева в качеството ѝ на съсъставител и съредактор. 

"Като съставители специално държахме изданието да е в електронен формат и със свободен достъп, за да достигне до всеки, който има интерес към темата".

Сборникът „Етнология и епидемии. Социокултурни измерения на пандемията от “COVID-19” ще е достъпен за читатели в началото на следващата година на страницата на Института, а междувременно с доц. Баева разговаряхме за общата линия, която характеризира този период. 

Тя самата изследва песните, провокирани от Ковид - епидемията, а общият извод, който правят с колегите си е, че чувството за хумор и връщането към корените духовно спасява българите и в тази криза.

Чуйте интервюто с доц. Вихра Баева в прикачения звуков файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Кръстьо Лафазанов е кОмикадзе!

Открихме любимия на хиляди българи актьор Кръстьо Лафазанов в разгара на лятото насред германската провинция Баден- Вюртемберг, където договаря дати за своя стендъп концерт  "КОмикадзе на кръстЮпът".  Той любезно откликна на молбата ни за интервю и благодари за интереса  на пловдивчани към него. Доволен е от лятото, въпреки жегите и натрупаната..

публикувано на 17.07.24 в 16:55

Изложба за Любен Каравелов гостува в Карлово

Изложбата „Любен Каравелов 1834-1879 – Модерният политик“ на Дирекцията на музеите в гр. Копривщица гостува на Историческия музей в Карлово, в навечерието на 187-та годишнина от рождението на Васил Левски. Експозицията представя жизнения и революционния път на Любен Каравелов –личност, чийто житейски, творчески и идеен път трудно може да..

публикувано на 17.07.24 в 08:54

Пловдив заедно в Деня на ашурето

„ Ашурето ни обединява и ни кара да се чувстваме заедно “ – около това послание се обединиха присъстващите от различни общности и религии в Деня на ашурето пред Джумая джамия в Пловдив. Празникът се отбелязва за 9-а поредна година. На традицията присъстваха областният управител Христина Янчева, заместник-кметът Савина Петкова, турският консул..

публикувано на 16.07.24 в 13:43

Писателят Николай Пеев с приказки от бъдещето

В студиото на Радио Пловдив се срещнахме с младия писател фантаст Николай Пеев, за да поговорим за неговата нова книга "Пепеляшка: окабелена". Това е четвъртата книга на автора след  „Седем писатели в Космоса“ (номинация „Еврокон“ 2022), „Интервюто“ и „Денят на инвикта“ (номинация „Любима книга“ 2016). В „Пепеляшка: Окабелена“: Домашните роботи..

публикувано на 16.07.24 в 11:55

Преге - предаване за света на книгите, 13 - 19 юли

В предаването за книги на Радио Пловдив на 13. 07. 202 4г. бяха представени следните заглавия: БНР подкасти · Преге Рубрика „Напълно непознати“ Арчибалд Кронин. Дамата с карамфилите. 224 стр., 4А, Плеяда, 2024. Жоел Дикер. Истината за случая „Хари Кеберт“ 550 стр., 5А, Колибри, 2024. Тия Уилямс. Седем дни през..

публикувано на 16.07.24 в 10:03