Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Художникът Явор Куманов в "Артист на седмицата"


В "Артист на седмицата" ви срещаме с художникът  Явор Куманов. С младият творец разговаряме за  съчетаването на заниманията, за посланието на твореца и различните изразни средства, както и за „уроците“ на 2020-та.

  Интересна е неговата история на развитие като художник, години след като той вече се занимава професионално с музика. 

Роден в гр.Добрич през 1986 г., още от малък Явор се увлича по рисуване, и вместо да играе навън с връстниците си, той предпочита да се забавлява със скицник и молив в къщи.

Това му влечение обаче за добро, или лошо остава без отклик от страна на семейството. То е сметнато за нормално детско занимание.

Явор завършва в музикална паралелка на средно училище „Климент Охридски“ в родния си град, със специалност „акордеон“ при преподавателя Севдалин Симеонов.

След това записва „Педагогика на обучението по музика “ в АМТИИ гр. Пловдив в класа на Елена Мелник.

През 2009 г завършва бакалавърската си степен, а през 2011 г се дипломира като магистър по "Тонрежисура" в същото учебно заведение.

И така до 2014 г, когато Явор осъзнава потенциала, който носи в себе си.

Оказва се обаче, че корените на таланта му са дълбоки - Дядото на Явор по бащина линия – Куман, независимо от трудните по онова време условия на живот, има усет към рисуването.

Преживявайки ужаса на войната и недоимъка, в който той и съпругата му Йордана отглеждат шестте си деца, успява да съхрани и предаде любовта си към рисуването на своя внук Явор.

И той решава да опита.

Не смята обаче да изучава рисуване, а да излее върху листа онова, на което е способен.

Моливът като че ли започва да се движи сам, така из под ръцете на музиканта се раждат нови и все по-добри художествени творби.

Светлините на прожекторите, вълшебната сила на музиката и изобразителното изкуство стават мотивираща сила в живота на Явор и осмислят живота му, а той, в отговор на таланта и дарбата си, е отдаден до перфекционизъм, на своите занимания. 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Тази събота "Срещите" питат какво е шамбала

В това августовско утро "Срещите" питат: Какво е ШАМБАЛА и защо пътешественици, изследователи, езотерици не са я открили...  И вярно ли е, че Шамбала е за земята, но не е на земята...  и че енергията на Шамбала е диструктивна за всички онези сърца и умове, които носят омраза?  Гост на СРЕЩИТЕ - издателят Валентин Марков. Слушайте...

обновено на 03.08.24 в 16:43

Тридневният "Балет без граници" започва на Античния театър

Едно от най-престижните събития в областта на балетното изкуство в България през този сезон Международният фестивал "Балет без граници" стартира днес на сцената на Античния театър. Той ще се проведе в рамките на три поредни вечери.  Магията на музиката, професионализмът на участниците, впечатляващата сценография и изяществото на балетните..

обновено на 03.08.24 в 11:40

Хор от диригенти изпя български фолклорен бисер

В град Хамар, наричан северната "Венеция" на Норвегия, се случи нещо изключително: младият пловдивски диригент Илиян Тиганев създаде хор от млади диригенти от цял свят и с тях изпълни българска фолклорна песен, която буквално запали сърцата на всички присъстващи. Илиян Тиганев, който е диригент на Пловдивския хор "Ангел Букорещлиев", е в Хамар за..

публикувано на 02.08.24 в 16:15

Гела е домакин на Гайдарското надсвирване за 21-ви път

Село Гела от днес до неделя за 21-ви път е домакин на Гайдарското надсвирване - най-големият гайдарски празник в Родопите. Богатата фолклорна програма на две сцени, прочутото гайдарско надсвирване, състезания, безплатни уроци по свирене на гайда, демонстрации, занаяти, традиции и родови срещи са само малка част от тридневния празник, който ще събере..

публикувано на 02.08.24 в 09:09

Зам.- кметът Панов и участници в МФФ си размениха подаръци

Сувенири, грузинска ракия, пластики и шапки от фолклорни носии бяха част от подаръците, които участниците в Международния фолклорен фестивал в Пловдив подариха на зам.-кметът Пламен Панов. Това се случи на традиционната среща между Панов и артистите от всички трупи часове преди кулминацията, която е спектакълът на грузинския държавен ансамбъл..

публикувано на 01.08.24 в 14:00