Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Удължиха "по спешност" договори на междуградски превозвачи

Удължиха с шест месеца договорите на пловдивските превозвачи от междуградския транспорт. Това се наложи, за да  не останат хората без транспорт до избора на нов изпълнител на услугата.

„Целта е да бъде защитен  общественият интерес и да се гарантира  транспортно обслужване, защото договорите изтичат в края на годината“, коментира Областният управител Дани Каназирева, която разреши като спешна мярка, поисканото от Община Пловдив удължаване на договорите.

Според експертите императивните срокове, предвидени в Закона за обществените поръчки, не позволяват на Община Пловдив да обяви, проведе и сключи договор за възлагане на обществена поръчка до края на годината, когато изтичат договорите на превозвачите.

Припомняме, че по-рано през годината бяха проведени две работни срещи в Областна администрация – Пловдив, където присъстваха кмета на община Марица и заместник-кмета по транспорта на община Пловдив Тодор Чонов. На срещите бяха обсъдени проблемите, касаещи цялата област. 

Още тогава  Каназирева апелира кметовете за обществените поръчки, които те правят и възлагат, да бъдат за по-кратък период и с големи санкции за фирмите, които не спазват маршрутните разписания или отказват да изпълняват задълженията си, особено през настоящите месеци на пандемията от ковид. 

Предстои в началото на новата година да бъде организирана среща на всички кметове в областта с превозвачите, на която да бъдат дискутирани тези проблеми.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Отстраниха грандиозната ВиК авария в Пловдив, пускат водата постепенно

Отстранена е голямата ВиК авария, която за почти две денонощия остави без вода мащабна част от Пловдив -  болшинството блокове в ЖК „Тракия“,  „Съдийския квартал“ и районите около развлекателния център „Ескалибур“.   По уверение на  ВиК – Пловдив,  в „Тракия“  водата вече е потекла. Въпреки това,  на повечето места  вода все още няма. Тя  се..

обновено на 17.08.24 в 18:38

Пловдив и Пазарджик - първи по жеги днес

За днес е в сила жълт код за високи температури в 14 области в страната.   Предупреждението от първа степен е за областите: Пловдив, Пазарджик, Стара Загора, Хасково, Кърджали, Благоевград, Кюстендил, както и Русе, Плевен, Велико Търново, Ловеч, Враца, Монтана и Видин.   В тези райони остава и много висок рискът от пожари. До обед навсякъде ще..

обновено на 17.08.24 в 15:39

Пияна шофьорка е блъснала линейката в Асеновград

От пловдивската полиция съобщиха подробности за снощния тежък инцидент в Асеновград, при който катастрофираха линейка и лека кола, след което и двете машини се преобърнаха на пътя.  Пострадали са всички участници в сблъсъка - четирима души.  Това се е случило око 21 ч. в петък на кръстовище, където лек автомобил Ситроен е ударил линейката.  По..

обновено на 17.08.24 в 11:25

Отново без вода в "Тракия", отстраняването на аварията продължава

Продължава отстраняването на ВиК аварията, която остави много пловдивчани без вода, в района на бул. „Санкт Петербург“ и ЖК „Тракия“.   Причината е спукан захранващ водопровод, аварирал край  развлекателния център "Ескалибур".  Живеещите в блокове в „Тракия“ съобщиха, че продължават да нямат вода, а чешмите по високите етажи са напълно сухи. От..

обновено на 17.08.24 в 09:11

Край Пловдив започва българо-американското учение "Тракийско лято"

Започва ежегодната съвместна българо-американска летателна тренировка „Тракийско лято“.  Тя ще се проведе от днес до 29 август в районите на 24-а авиобаза в Крумово, летище Пловдив, войсковия район в Чешнегирово и във временно отделени зони от въздушното пространство на страната.  В тренировката ще участват български войскови части, ВВС, командоси..

публикувано на 17.08.24 в 08:37