Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Тиха нощ, свята нощ ни предстои

 Благодатен миг за християните по цялата земя, за семействата и домовете ни.

В очакване на Бъдни вечер светът притихва. Пламъчето на запалената свещ, постната трапеза, пречистващият огън, молитвата, смирението и искриците в очите ни с надеждата за споделена радост ще бъдат фокус на голямото очакване да се роди Спасителят.

Ритуалът днес едва ли е това, което беше някога. Но той остава неотделима част от нас, впечатан в  гените ни на непроменени от времето хора.  Защото  ЧОВЕК едва ли може да означава друго, освен „добър, достоен и почтен“, а измеренията на ЛЮБВТА се свеждат до човешка съпричастност, откровеност и приятелство.

На Бъдни вечер ще си пожелаем молитвено най-добри неща за бъднини за нас, роднините, съседите, приятелите. И ще помълчим, заради недоизказаното, болката и изпитанията, които през годината ни бяха в повече.

И ще очакваме да се роди Иисус, за да останем в Светлината.

Празниците са пътуване във времето през спомените и радостта от любопитството ни към Живота. Годината бе странна, трудна и ни постави в ситуации, в които опознахме малко повече себе си и донякъде се променихме.

Разказът за 2020 г. са историите за събития и  хора, за които ще си спомним и на вълните на програма „Точно днес“.

За старите ръкописи от специалните колекции и най-новата откупка, съхранени в Народна библиотека „Иван Вазов“ – служебен псалтир с последования, разказва главният библиотекар д-р Петко Георгиев.

Храмът „Свети Архангел Михаил“ в Секирово получи като дарение от Швейцария нов орган. За него разказва отец Румен Станев, който с решение на папа Франциск бе обявен за помощен епископ на Софийско-Пловдивска епархия.

Ефирът успява да събира различни и далечни светове. За едно свое пътуване към Африка ще ни припомни проф. д-р Мария Шнитер от Пловдивския университет.

А след това посоката ни ще бъде към Тайланд, където, за да влезеш в страната, трябва да преминеш през 15 дневна карантина. Пловдивчанинът и бивш заместник главен редактор на вестник „Марица“ Панчо Благоев ще ни поведе в това пътуване преди Коледа.

Ще чуете и историите на две  деца -  Максимилиан и Виктор, които  кампанията „Българската Коледа“ подкрепя в борбата им с болестта.

А какво написаха тази година малчуганите на Дядо Коледа в очакване да бъдат възнаградени за това, че ги обичаме, ще си остане тайна, до момента, в който за това ще разкаже Диана Ранчева.

И ще очакваме белия сняг...


Още от категорията

За изборната суматоха „Точно днес“

От днес започва регламентирано предизборната кампания, която понякога  преминава и като суматоха.  Маските паднаха, но само  в първия рунд, след като видяхме партийните листи и водачите им.  Вече знаем кой кой е и с кого е. Засега. Поне до изборните резултати. Какви са приоритетите на водача на ДПС за Пловдивска област Рамадан Аталай...

публикувано на 04.03.21 в 16:29

Предстартово в "Ден след ден" на 4 март

Месец преди парламентарните избори и часове преди старта на предизборната кампания, в предаването „Ден след ден“ на Радио Пловдив говорим за: Готовността на РИК – Смолян да организира и проведе вота на 4 април. С председателя на комисията Златко Карамучев ще коментираме и колко от членовете на СИК имат готовност да се ваксинират;..

публикувано на 04.03.21 в 14:31

Красимир Кумчев в "Добро утро, ден!"

„Добро утро, ден!“ през тази седмица има гост, който е всепризнат специалист в областта на земеделието. Инженерът агроном Красимир Кумчев преди 30 години стопанисва най-голямата ябълкова градина в света, днес далеч по-скромно признава, че синовете му се грижат за стопанството, а той се занимава и с културни проекти.  Агробизнесменът има..

обновено на 04.03.21 в 13:52

"Вход Свободен" – с цвете в ръката

Прекрасната инициатива в помощ на двойките с репродуктивни проблеми – „С цвете в ръка срещу репродуктивните проблеми“, ще се случи за първи път в Пловдив! „Основната мотивация на организацията ни за провеждането на инициативата е проблема, пред който са изправени толкова много хора, а целите, които си поставяме са две: да информираме по-голям..

обновено на 04.03.21 в 09:56

"Точно днес" за още цвят през март

Цветните бюлетини отдавна отпаднаха от изборите. Останаха номерата, които партиите получават и се считат длъжни да харесват. След месец ще гласуваме за нови депутати, този път в условия на пандемия и с надежда за активност.  За новопоявилите се партии, за старите водачи, утъпканите коловози и търсените посоки. Разговор по темата с проф. Антоанета..

публикувано на 03.03.21 в 16:09