Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тиха нощ, свята нощ ни предстои

 Благодатен миг за християните по цялата земя, за семействата и домовете ни.

В очакване на Бъдни вечер светът притихва. Пламъчето на запалената свещ, постната трапеза, пречистващият огън, молитвата, смирението и искриците в очите ни с надеждата за споделена радост ще бъдат фокус на голямото очакване да се роди Спасителят.

Ритуалът днес едва ли е това, което беше някога. Но той остава неотделима част от нас, впечатан в  гените ни на непроменени от времето хора.  Защото  ЧОВЕК едва ли може да означава друго, освен „добър, достоен и почтен“, а измеренията на ЛЮБВТА се свеждат до човешка съпричастност, откровеност и приятелство.

На Бъдни вечер ще си пожелаем молитвено най-добри неща за бъднини за нас, роднините, съседите, приятелите. И ще помълчим, заради недоизказаното, болката и изпитанията, които през годината ни бяха в повече.

И ще очакваме да се роди Иисус, за да останем в Светлината.

Празниците са пътуване във времето през спомените и радостта от любопитството ни към Живота. Годината бе странна, трудна и ни постави в ситуации, в които опознахме малко повече себе си и донякъде се променихме.

Разказът за 2020 г. са историите за събития и  хора, за които ще си спомним и на вълните на програма „Точно днес“.

За старите ръкописи от специалните колекции и най-новата откупка, съхранени в Народна библиотека „Иван Вазов“ – служебен псалтир с последования, разказва главният библиотекар д-р Петко Георгиев.

Храмът „Свети Архангел Михаил“ в Секирово получи като дарение от Швейцария нов орган. За него разказва отец Румен Станев, който с решение на папа Франциск бе обявен за помощен епископ на Софийско-Пловдивска епархия.

Ефирът успява да събира различни и далечни светове. За едно свое пътуване към Африка ще ни припомни проф. д-р Мария Шнитер от Пловдивския университет.

А след това посоката ни ще бъде към Тайланд, където, за да влезеш в страната, трябва да преминеш през 15 дневна карантина. Пловдивчанинът и бивш заместник главен редактор на вестник „Марица“ Панчо Благоев ще ни поведе в това пътуване преди Коледа.

Ще чуете и историите на две  деца -  Максимилиан и Виктор, които  кампанията „Българската Коледа“ подкрепя в борбата им с болестта.

А какво написаха тази година малчуганите на Дядо Коледа в очакване да бъдат възнаградени за това, че ги обичаме, ще си остане тайна, до момента, в който за това ще разкаже Диана Ранчева.

И ще очакваме белия сняг...




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Виктор Янков в "Добро утро, ден!"

Гостът ни тази седмица работи в екипа на Фондация "Пловдив 2019". В Радио Пловдив е водил предаването „Молескин“, от 2014 до 2017 година. Той е роден в Стара Загора, но избира да живее и работи в Пловдив.  Виктор Янков  е политолог и икономист, бил е директор на културния фестивал НОЩ/Пловдив. Той притежава богат опит в организирането и..

обновено на 16.08.24 в 16:41

Петъчно с „Вход свободен“

Днес е световният ден на израза „Обичам те“. Емоцията следва своя път, а ние имаме за задача да усъвършенстваме друго изкуство, това да пазим планетата чиста. С Данита Заричинова от сдружение „За Земята“, говорим за събитието „Почистване в НП „Рила“ 2024. Тази година, "За Земята" и 25 години високопланински почиствания. Очаквайте и..

публикувано на 16.08.24 в 09:30

Слънчеви и сенчести зигзаги - "Точно днес"

Политическа или противокорупционна е активността на Прокуратурата, насочена към бизнеси на знакови лица в държавата?  Какво прозира под лупата на политическите  и бизнес скандали в лагерите на ДПС и как се отразяват те на предизборната политическа конфигурация в държавата и на явяването на партията на предстоящите за седми път извънредни парламентарни..

публикувано на 15.08.24 в 16:49

Усмихнат празник с "Вход свободен"

В днешния празничен ден Ви срещаме с усмивка и добро настроение, и споделяме следобедът си с Вас! Очакваме поздравите Ви за именниците, които обичате на 032632400. Приятна среща в ефира днес споделяме и с любимите наши събеседници именници Мария Йонова психолог и консултант о детски сън, и Мария Донева автор на детска литература. Говорим и "За животните..

публикувано на 15.08.24 в 09:30

"Точно днес" и празничните часове на утрото

Отбелязваме един от най-големите християнски празници, Успение на Света Богородица. От катедралния храм в Стария град ще включим Антоанета Петричанска , тя ще присъства на литургията, която се очаква да води митрополит Николай.  От Бачковския манастир ще разговаряме с уредника на музея, историка Стамен Пепелишев , той представя изложбата за Неофит..

публикувано на 14.08.24 в 14:57