Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В Тайланд най-важно е обществото, при нас - личността

4
Панчо Благоев
Снимка: FaceBook/Pancho Blagoev

„Чувството за единност и сплотеност в нацията, когато има проблем“ – това, според бившия заместник главен редактор на вестник „Марица“ в Пловдив Панчо Благоев, прави Тайланд една от най-успешните страни в овладяване на заразата с ковид“. В момента той е в карантинен хотел в покрайнините на Банкок, където е в задължителна 15 дневна изолация след полет от България.

 „След като ми съобщиха, че и вторият ми ПСР тест е негативен, навръх Коледа ще трябва да напусна хотела“ – разказва Благоев. Преминал през изключително трудната, но пък добре организирана, по думите му, процедура за влизане в страната в този момент, сключил застраховка за 100 хиляди долара, която да покрие разходите в случай, че се наложи да влезе в болница, прекарал 8 дни без да има право да напуска карантинния хотел, а след първия негативен тест получил разрешение едва за 30 минутна разходка в двора или до басейна му, Панчо Благоев обобщава: „Всичко е мотивация.“

 Неговата е да бъде със семейството му. Съпругата му е тайландка и от 7 години пловдивският журналист дели живота си между нейната и своята родина. А през 2020-та, беляза с коронавируса, в Тайланд хората минават така, както и при други трудни ситуации, посочва Благоев: „Там общественият интерес е над всичко. Личният е след това. Да сте чули азиатец да гори маски? Или да протестира срещу ограничителните мерки? Не. Когато има проблем, всички се сплотяват и минават през него по-леко. Тук обществото е на върха на пирамидата. При нас – личността“. 

 Според Панчо Благоев, и властите действат светкавично, а мерките им са „изключително стриктни“. Така в 70 милионната страна, която беше първата с регистриран случай на новия коронавирус след Китай, от началото на пандемията към този момент има малко над 5 700 случая на ковид 19. 

 Заради ново огнище отпреди дни, журналистът обаче очаква, че идните празници на открито – както обичайно се празнува Нова година в Тайланд - ще бъдат отменени. „Всъщност тук празнуват 3 пъти нова година – първо западната, после китайската и накрая през април –тайландската“ – казва Панчо Благоев и уточнява, че преди това ще посрещне Коледа със съпругата си. Тя вече е подредила елхичка вкъщи, както се прави в България, и го очаква да го посрещне след 15 дневната карантина. А традициите на двете страни, които всеки от тях познава, ще продължават да се смесват. Защото: „когато живееш с някого, това е нормално“.

Чуйте интервюто с Панчо Благоев в звуковия файл.

Галерия

Още от категорията

"Добро утро, ден!" с Валери Кьорлински

Актьорът Валери Кьорлински – от Хисар и плувния басейн, като олимрпийска надежда, до сцената, където първо спи между кулисите като сценичен работник, после след ВИТИЗ  и трупите на  няколко театъра в страната, към  САЩ, закъдето тръгва като артист и остава шест години като шофьор на камион, до Пловдив и екипа на Драматичния театър и на фондация..

обновено на 27.02.21 в 08:22

След две години Брестовица ще пие чиста вода

Днес е началото на процеса по оздравителните мерки за решаване на проблема с питейната вода в Брестовица. Първостепенна мярка са новите дублиращи сондажи, чието изграждане започна.  От тях селото ще черпи вода, а съществуващите кладенци ще се тампонират и ще бъдат изолирани.  Това съобщи пред Радио Пловдив главният инженер на "ВиК"-Пловдив..

публикувано на 26.02.21 в 16:14

Хиляди младежи без работа в Пловдив и областта

"По експертна оценка на агенцията по заетостта, засегнатите младежи, загубили работните си места заради ковидкризата, са около 26000. Това са 35% от всички потърсили услугите на агенцията" заяви преди Радио Пловдив н ачалникът на отдел „Услуги по заетостта“ към Регионалната служба по заетостта-Пловдив Николай Димитров. Младежите, които са се..

обновено на 26.02.21 в 15:38

Пет формации сигурно влизат в парламента, две са на ръба

Запазва се формулата 5+2 за предстоящите избори - пет сигурни формации в следващото Народно събрание и две, които са на ръба на парламентарната бариера, показват данни от проучване на "Тренд" по поръчка на вестник "24 часа" сред 1008 души, направено между 12 и 19 февруари. Дистанцията между първите партии леко се увеличава. Малко по-малко от..

публикувано на 26.02.21 в 15:08

"Рестартирай Европа" - Мерките COVID 1,2 и 3 в земеделието

Здравната криза не стана продоволствена, а земеделските производители  и прероботваталите на хранителни продукти се справиха, въпреки трудностите, пред които ги изправи разпространението на Ковид – 19. Под тази обща констатация обаче се крият трудностите на фермерите, които направиха повече разходи във вързка с противоепидемичните мерки и при..

публикувано на 26.02.21 в 11:12